Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Oppvask, fiskeboller og egentid på do. Nå har småbarnsforeldre fått egen russelåt

- Hvorfor er det bare 18-åringer på studiespesialisering som skal få nyte godt av dette?

«EGENTID»: Vi er mange som føler litt stress, press og korte netter. Vi er mange som trenger litt piskende bass for å komme oss opp og ut på jobb, skriver Magasinet-spaltist Anne Gunn Halvorsen. Video: Låt: Tore Oellingrath / Vokal: Lone Lohne / Klipp: Anna Näumann / Foto: Arkiv NTB Scanpix / AP / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fuglesang følger bassdunk, det er lyden av vår. Men aller først kommer de forargede stemmene som fører an debatten om russen. Pengene de bruker, bilene de kjører, hjernehinnebetennelsen de sprer.

I år, som i fjor og året før der igjen, har det handlet kanskje aller mest om musikken de hører på. Russelåtene de betaler for å få laget til seg og sine medruss, og som ofte inneholder grove tekster og fornærmende dårlige rytmer.

Anne Gunn Halvorsen er journalist, forfatter og spaltist for Magasinet. Foto: Lars Eivind Bones
Anne Gunn Halvorsen er journalist, forfatter og spaltist for Magasinet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

I år har låta til russebussen Playboy2017 fått velfortjent pepper for å inneholde linjer som «Er du tretten er du med, når du suger så gå ned». Noe de, og produsentene til slutt beklaget og fikk endret på.

Men sett bort fra de vemmelige linjene om kriminell aktivitet, er det ikke rart at stadig flere russ prioriterer å bruke hundretusenlappene på russelåter. Det er bruksmusikk av aller nyttigste sort.

Den sprø synthen, den stadig eskalerende bassen og de primitive, hedonistiske tekstene kan jage opp ethvert skoletrøtt sinn. Det er rytmenes Red Bull, ja, man blir litt ko-ko og kanskje skadet av høyt konsum, men som en quick fix for kropp og hode er det uslåelig.

Hvorfor er det bare 18-åringer på studiespesialisering som skal få nyte godt av dette?

Vi er mange som føler litt stress, press og korte netter. Vi er mange som trenger litt piskende bass for å komme oss opp og ut på jobb.

Magasinet tar derfor første skritt for å utvide sjangeren litt. Her er en russelåt skreddersydd for å tekkes fantasiene til en helt annen folkegruppe. Nemlig småbarnsforeldre. Teksten finner du under, og låta kan du høre i videoen øverst i saken.