Oppvaskmøte

Det var en tilfeldig torsdag ved Nydalen Eat. Vi hadde åpenbart ikke stålsatt oss nok.

NYDALEN I OSLO er faktisk en grei grunn til å stikke ut av sentrum.

Ja, det er sterilt og nybygd der oppe, men du har Akerselva og Stor-Oslo og trenger å strekke hals en smule.

Robinson dro en sentrumsglad Fredag opp i bydalen. Det var en tilfeldig torsdag kveld. Målet var Nydalen Eat.

- Dette må da være noe for deg, her kan du velge fra hele Østen: Thai, kinesisk, sushi og vietnamesisk, sa Robinson.

- Jo, jeg er både sulten og klar for å bite fra meg, repliserte Fredag.

- Vinkartet ser lovende ut, men jeg er tørst og ønsker meg en øl først, sa Robinson.

Fredag bestilte et glass hvitvin fra Frankrike.

Nydalen Eat har holdt åpent hus en stund. Stedet har rykte på seg for å være vennlig hva service angår - og med mat som kler både mennesker i dress fra kontorlandskapene i Nydalen, studenter fra BI og forbipasserende gjester og syklister.

BISMAK: Robinson & Fredag valgte å stå over desserten etter at Robinson fant en tråd fra en oppvaskbørste i sausen. Foto: TORBJØRN GRØNNING
BISMAK: Robinson & Fredag valgte å stå over desserten etter at Robinson fant en tråd fra en oppvaskbørste i sausen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Passe fullt her. Det lukter godt fra kjøkkenet, men jeg er aldri helt fornøyd når vi blir plassert ved et bord nærmest toalettdøra, sa Fredag.

Det gikk ikke mange sekundene før en smilende kelner hadde lest Fredags tanker og spurte om et større bord et annet sted passet bedre.

- Fint, sa Robinson, som ennå hutret over den kalde vinden utenfor og som ønsket å varme sjelen med en forrett i retning Tom kha gai, en sterk thailandsk kyllingsuppe med sopp og kokosmelk.

- Jeg ønsker Tôm lui sôt dâu phông som er marinerte kongereker i spyd med peanøttsaus, sa Fredag til en annen kelner som hadde tatt over bordet.

- De er raske her, det liker jeg, sa Fredag.

Det var nok ikke det lureste som ble sagt denne kvelden.

ET GLASS ØL BLE TIL TO. Og et glass hvitvin ble til nesten en hel flaske, men fortsatt ingen forretter.

Da de omsider kom på bordet, var det uten en forklaring av noe slag.

Oppvaskmøte

- Beklager, men kyllingsuppa er lunken. Hvordan er din forrett?, spurte Robinson.

Fredag ristet på hodet:

- Peanøttsausen er kald.

- Skal vi lage en scene og klage høylytt?, ymtet Fredag frampå.

Robinson er ikke av typen som liker scener i det hele tatt.

- Vi spiser litt og setter det til siden, så ser vi om det blir noe respons på at tallerkenene nesten er urørte.

Kelneren kom. Ryddet av og spurte om bordet ønsket en mugge med vann.

- Hva bestilte du til hovedrett?, spurte Robinson og fikk til svar at Fredag gikk for Nydalen Eats’ marinerte kongereker i spyd med peanøttsaus og grønnsaker inkludert ris.

- Jeg prøver Kai Yang, sier Robinson.

- Hva er det igjen?

- To marinerte og grillede kyllingfileter i rød karri med rød karripasta, rød paprika, grønnsaker, limeblader og sursøt saus. Nå er jeg sulten - du også?

Fredag nikket. Kelneren var raskere denne gangen.

- Hyggelig service egentlig, men jeg tør nesten ikke å si dette: maten min er ikke helt varm nå heller.

Robinson svarte ikke tydelig, men tygde kylling og smattet fram at den røde karripastaen var utsøkt.

- Men, vet du hva, min mat var heller ikke varm nok.

DE LA FRA SEG BESTIKKET. Skålte og tenke ut en slagplan, men fortsatte å småspise før Robinson stoppet helt opp.

- Hva i all verden er dette? Ikke se. Nei … Du, det er en ståltrådaktig sak i sausen. Kelner!

Fredag mistet lysten på å spise mer. Robinson tok to store slurker vin og ventet på kelneren som hastet raskt tilbake til kjøkkenet med sausen med det rare i.

- Beklager så mye, kokken sier det er en tråd fra oppvaskbørsten. Det skal selvsagt ikke skje, vi beklager. Du slipper selvsagt å betale for hovedretten. Skal det være en dessert eller kaffe?

Robinson så på Fredag som stirret mot utgangsdøra.

- Regningen takk, sa Robinson.

Fredag var litt lei seg.

- Vi får prøve igjen om noen år her. I dag var de virkelig uheldige. ■

robinson&fredag@dagbladet.no