Ørnerovet på Leka

Ble tre år gamle Svanhild tatt av ørn? Ekspertene mener nei. Svanhild sier ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

5. MAI 1932, 15:30: Tre år gamle Svanhild Hartvigsen leker alene ved uthuset til tanten sin på Leka i Nord-Trøndelag. Over henne glir den lydløse skyggen av en diger havørn. Snart skal fuglen rive jentungen opp fra det varme sommergresset, fly to hundre meter til himmels og plassere den nesten tjue kilo tunge Svanhild på en utilgjengelig fjellhylle i Hagafjellet. Mens ørnungene skriker etter mat, må jentungen kaste småstein for å holde den store fuglen på avstand. Hun ser ikke avgrunnen under seg, for øynene dekker hun til med hendene for å beskytte seg mot det skarpe nebbet hver gang ørnen stuper mot henne.

Skjedde virkelig dette, for 75 år siden i dag? Den utrolige historien avvises av fagfolk, mens Svanhild husker den som det var i går.

- JEG LÅ MUSESTILLE i søndagskjolen og forsøkte å pusle sammen noen skår, da jeg plutselig så ørnen komme mot meg. Det neste jeg husker er at jeg ligger på en fjellhylle, og så ser jeg ørnen stupe ned mot meg. Det var en grusom opplevelse, forteller Svanhild selv til Dagbladet.no.

På selve jubileumsdagen forteller hovedpersonen enda en gang om den dramatiske søndagen i juni. Hun synes det er trist at noen fortsatt tviler på historien hennes, og hun håper skeptikerne tør å sette seg inn i hva hun gikk gjennom de sju timene hun var borte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer