Ørnerovet på Leka

Ble tre år gamle Svanhild tatt av ørn? Ekspertene mener nei. Svanhild sier ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

5. MAI 1932, 15:30: Tre år gamle Svanhild Hartvigsen leker alene ved uthuset til tanten sin på Leka i Nord-Trøndelag. Over henne glir den lydløse skyggen av en diger havørn. Snart skal fuglen rive jentungen opp fra det varme sommergresset, fly to hundre meter til himmels og plassere den nesten tjue kilo tunge Svanhild på en utilgjengelig fjellhylle i Hagafjellet. Mens ørnungene skriker etter mat, må jentungen kaste småstein for å holde den store fuglen på avstand. Hun ser ikke avgrunnen under seg, for øynene dekker hun til med hendene for å beskytte seg mot det skarpe nebbet hver gang ørnen stuper mot henne.

Skjedde virkelig dette, for 75 år siden i dag? Den utrolige historien avvises av fagfolk, mens Svanhild husker den som det var i går.

- JEG LÅ MUSESTILLE i søndagskjolen og forsøkte å pusle sammen noen skår, da jeg plutselig så ørnen komme mot meg. Det neste jeg husker er at jeg ligger på en fjellhylle, og så ser jeg ørnen stupe ned mot meg. Det var en grusom opplevelse, forteller Svanhild selv til Dagbladet.no.

På selve jubileumsdagen forteller hovedpersonen enda en gang om den dramatiske søndagen i juni. Hun synes det er trist at noen fortsatt tviler på historien hennes, og hun håper skeptikerne tør å sette seg inn i hva hun gikk gjennom de sju timene hun var borte.

- Kjolen jeg hadde på meg ble revet opp i brystet, men jeg må bare prise meg lykkelig for at det gikk så bra. Det har vært mange på besøk her gjennom årene, og jeg har hørt mange historier om barn og dyr som har blitt tatt av ørn. Men jeg er nok den eneste som har kommet fra det med livet i behold. Det er jeg takknemlig for, forteller 88-åringen.

DET VI VET ER AT tre år gamle Svanhild Hartvigsen var sporløst forsvunnet i sju timer før hun ble funnet mutters alene på en fjellhylle 1 700 meter fra stedet hun forsvant.

Ingen med sikkerhet vet hvordan hun kom seg dit. Gikk hun dit selv, eller var det ørnen som brakte henne dit?

DET DRAMATISKE MØTET med havørnen er beskrevet av forfatteren Bente Roestad som kom med barneboka «Ørnerovet på Leka» i fjor. Her gjenfortalte forfatteren en historie hun selv ble fortalt som barn. Dermed befant hun seg med ett i sentrum av en diskusjon like gammel som forsvinningen selv.

- Jeg er historieforteller og ikke fugleforsker, sier forfatteren til Dagbladet.no. For da boka ble presentert som en lettlest og spennende faktabok, reagerte ornitolog Alv Ottar Folkestad i Prosjekt havørn. I et kritisk brev til Damm forlag redegjorde han for flere punkt hvor han mener Roestad tar feil.

- Jeg har valgt å se historien som et ekstremt sjeldent avvik. Hagafjellet er et spesielt fjell, vindforholdene den dagen var spesielle, og ikke minst har det vært en enestående ørn. En Muhammed Ali blant ørner, sier Roestad. Hun mener historien er en del av vår kulturarv, og at den derfor bør skrives og leses.

- VI MÅ TA UTGANGSPUNKT i den kunnskapen vi har om ørner, og den sier rett og slett at ørnen ikke har hatt mulighet til å løfte et så tungt bytte. Jeg har forsket på havørn i tredve år, og har aldri sett havørnen slepe med seg bytte over 3,2 kilo. Jeg trodde virkelig vi var ferdig med denne historien, så jeg ble skuffet da jeg så så boken i fjor, sier Alv Ottar Folkestad til Dagbladet.no.

Den nyvalgte lederen i Norsk Ornitologforening har grunn til å engasjere seg. Som leder for Prosjekt havørn, har han stadig blitt kontaktet av småbarnsforeldre som lurer på om ørnen kan ta barna deres. Han er redd historien skal gjøre småbarn og foreldre unødvendig redde for ørnen. Selv om Folkestad synes ørnerovet er en god historie, mener han det er en dårlig forklaring på Svanhilds forsvinning.

- Myten om ørnerovet er én tolkning av en hendelse med kjent start og slutt. Jeg vil ikke beskylde noen for å lyve, men ingen kan oppheve fysikkens lover. I mine øyne er det ikke noe tvil: Dette har aldri skjedd, hevder Folkestad.

FOR BEFOLKNINGEN PÅ LEKA er ørnerovet en viktig del av identiteten og hverdagen. I kommunevåpenet glitrer en gullforgylt ørneklo, og nysgjerrige turister besøker gjerne Hagafjellet for å se stedet hvor Svanhild ble funnet. De vet å hedre sin historie. I anledning 75-årsjubileet arrangerte lokale krefter en tre dagers markering på dugnad i helga. Dit var ingen dissidenter invitert.

- Tvilere får ikke blomster, men kaktus. Vi markerer nemlig en faktisk hendelse, og ikke en 75 år gammel myte, fastslår medarrangør Annette Thorvik Pettersen i Leka Opplevelser.

- Av våre deltakere var det ingen som sådde tvil som selve hendelsen, jeg vil heller si at det kom frem funn som bygger opp under sannsyneligheten for at dette virkelig skjedde. Blant annet kom det frem at Svanhild nok ikke har veid 19 kilo, men heller 19 pund (9,6 kilo).

Funnet stod lokallegen Jan Åke Dinesson for.

- Dette står på min profesjonelle ære, presiserer han overfor Dagbladet.no.

Dinesson har vært tilreisende lege på Leka siden 1993, og ble raskt interessert i saken om ørnerovet. Han var overrasket over at ingen stilte spørsmålstegn ved vekten som var oppgitt i legeattesten.

- Det er en urimelig myte at Svanhild har veid 19 kilo, slik skeptikerne vil ha det til. Under jubileet målte vi kjolen hun hadde på seg, og med sine nitti centimeter ville hun vært ekstremt tykk om vekten stemte. Men hun har alltid vært nett og slank, understreker legen.

I ÅRETS TURISTBROSJYREkan derfor interesserte lese at «flere har forsøkt å motbevise hendelsen, men ingen har greid det hittil». Det er en påstand Folkestad mener vi må ta med en ørneklo salt.

- Selv med den kraftige vektreduksjonen har Svanhild vært for tung. Jeg har lagt ut åte til ørn i alle vektklasser i arbeidet mitt, og min erfaring er at ørnen har en velutviklet evne til å oppfatte størrelse og vekt. Jeg har aldri sett dem forsøke å løfte noe over fire kilo, gjentar Folkestad.

- Historien har sin rettmessige plass sammen med historier om nisser, tusser og troll. I mine øyne er det ikke tvil, men dessverre kan jeg ikke bevise at det ikke har skjedd.    

Hva tror du? Ble Svanhild Hartvigsen tatt av ørn? Diskutér på Dagbladet.no.  Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

VEKTBEVISET: Her er tabellen lokallege Jan Åke Dinesson mener beviser at Svanhild Hartvigsen ikke kan ha veid 19 kilo da hun forsvant i 1932.
PÅ BARNEROV?: Hva skjedde egentlig da Svanhild Hartvigsen forsvant og ble borte i sju timer?
HUSKER GODT</B>: Svanhild Hartvigsen husker godt hva som skjedde 5. juni 1932. Hun synes det er trist at ekspertene tviler på historien hennes. Her fra 75-årsjubileet.
OMSTRIDT UTGIVELSE</B>: Da Bente Roestad ga ut «Ørnerovet på Leka» i fjor, visste hun ikke at hun vekket til live en 75 år gammelt mysterium.
STOR FUGL: Med liten bæreevne, skal vi tro ornitolog Alv Ottar Folkestad. - Havørnen bærer maks 3,2 kilo, mener Norges fremste ekspert på havørn.
SVELT I HÆL: På denne fjellhyllen skal treårige Svanhild ha oppholdt seg i over seks timer. Under fjellhyllen skyter fjellet bratt ned.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer