Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Oslo Plaza: - Nå snakker vi!

En liten nedtur i 34. etasje.

Hm. Her har det skjedd ting siden sist.

Robinson og Fredag satt på toppen av Oslo Plaza hvor utsikten stadig vekk er til å miste pusten av. Men det var ikke den de snakket om nå. Sist de var her ble de positivt overrasket. Nivået på maten var skyhøyt. Men etter å ha spist seg gjennom restaurantens 6-retters meny, var Robinson og Fredag redde for at de ikke kunne gi samme attest i år.

image: Oslo Plaza: - Nå snakker vi!

Fredag lente seg mot panoramavinduene og lot blikket dale ned på de bittesmå bilene, bussene, trikkene og folkene langt, langt nedenfor.

– Jo, fallhøyden er stor her. Ikke bare bokstavelig talt.

– Da blir det seksretters meny. Og vinpakke?

En korrekt og hyggelig servitør av «den gamle skolen» smilte avventende da de kom. Til 740 kroner skulle vinpakken, som til tross for at den kanskje ikke byr på den helt store spenningen, være et relativt raust og godt kjøp. Da ble det sånn.

– Alle rettene finnes i à la carten, og hvis du legger sammen disse, ser også 6-retteren ut til å lønne seg, sa Fredag, og la til: – Selv om volumet neppe er identisk.

– Kanskje like greit, mente Robinson.

– Nå som januar med dens slankehysteri og medfølgende dårlige samvittighet er like om hjørnet.

Det begynte relativt bra med posjert vaktelegg i en mørk kraft, ut fra smaken å dømme laget på soya og sopp.

– Dette er mat for en sur vinterdag – ja, hvis den hadde vært litt mer enn romtemperert, mente Fredag, og hevet glasset med en Grüner Veltliner fra Weingut Rabl.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Grillet kongekrabbe var neste rett ut, og både Robinson og Fredag gledet seg stort. Og ble skuffet.

– Kunne hatt kraftigere grillsmak og så synes jeg ideen om å servere delikatessen som plukkfisk, unnskyld – krabbe, alltid er en nedtur. Men purreløkemulsjonen er nydelig. Og vinen, en Ronero Arneis fra Fontana Fredda, var slett ikke dum.

Til den første hovedretten fulgte Solosole på Vermentinodruer i glassene, og det kom godt med.

KOSTER MER ENN DET SMAKER: Anmelderne mener prisen er ørlite for høy i forhold til hva man får.
KOSTER MER ENN DET SMAKER: Anmelderne mener prisen er ørlite for høy i forhold til hva man får. Vis mer

– Ikke noe galt med fisken, smaken er delikat, konsistensen er riktig, og tilbehøret – persilleskum og selleri-rotpure, samt delikate strimler av millimetertynn stangselleri – er nydelig. Men, likevel blir helhetsinntrykket litt tørt, sa Fredag, som mente en skalldyrsaus hadde gjort seg.

Stemningen som så langt hadde vært «helt ok» tok seg betraktelig opp med neste rett: Hjortefilet med karamellisert jordskokk var uten tvil måltidets høydepunkt.

– Se det, ja! Nå snakker vi! Viltkjøttet er perfekt stekt, konsistensen fantastisk. Og man burde bruke mer jordskokk. Alltid, sa Robinson og fikk et samtykkende og fornøyd nikk fra Fredag.

En fruktig og smaksrik rødvin fra Valle Reale i Abruzzo kunne kanskje vært hakket kraftigere, men det blir pirk, mente Fredag.

PLAZERING: I 34. etasje troner man høyt over byen, men siden sist har ikke restauranten tatt maten til nye høyder.
PLAZERING: I 34. etasje troner man høyt over byen, men siden sist har ikke restauranten tatt maten til nye høyder. Vis mer

Neste rett, som i menyen bare het «oster», viste seg å være is på brunost overstrødd med blåost fra Gangstad ysteri, splittet Robinson og Fredag, først og fremst fordi Robinson hadde sett fram til en mer tradisjonell ostetallerken. Men vinen som fulgte med, en sødmefylt rødvin fra Allegrini i Veneto, var også Robinson storfornøyd med.

Etter en litt pussig plassert sorbé på solbærblader med bjørnebær – som nok hadde gjort seg bedre mellom torsken og hjorten – ble det hele rundet av med sjokolade-sorbé med rosmarin og hasselnøtter, samt et glass klassisk portvin av type Graham’s 20 Years Old Tawny. Vel og bra. Tre ord som var ganske dekkende for hele måltidet.

– Nå må dette ikke forstås som om at kjøkkenet på Plaza serverer dårlig mat på noe vis. Tvert imot, maten er jevnt over veldig god, den, mente Robinson.

Regningen var gjort opp, tallerkener ryddet bort og glassene tømt. Fredag flyttet blikket opp igjen fra gata.

– Men i forhold til hva man må betale for den, er det nok riktig å slå fast at full pakke på 34th koster litt mer enn det smaker.