Oslos olivenlund

Skandinavias første rendyrkete olivenoljeforretning byr på en velsmurt smak av Middelhavet.

FRUKTIG, KRYDRET, FERSK, SØT. Med smak av mandel, eple, artisjokk eller sitrus. Vi snakker ikke om vin, men om olivenolje. I likhet med deg og meg har hver enkelt olje sin egen karakter, merket av tradisjoner og lokale vekstforhold. For olivenolje kan være langt mer enn en femlitersdunk med «sunt fett»: - Det bedagelige og velsmurte livet langs Middelhavet hadde ikke vært det samme uten olivenoljen. Noen dråper av den beste, kaldpressede jomfruoljen er nok til å få en grønnsak til å føle seg elsket, og en grillet sardin til å tro at den er havets konge, har Magasinets matskribent Andreas Viestad tidligere skrevet. I SÅ MÅTE GÅR OSLOS SARDINER ei kongelig tid i møte. «Oliviers & Co.» på Majorstua i Oslo åpnet dørene i april, og er Skandinavias første rendyrkete spesialforretning for olivenoljer. Butikken har spesialisert seg på oljer fra Middelhavslandene, i tillegg til tapenader, tournures, pesto, eddiker, krydder og keramikk. Oliviers er eid av de matglade vennene Erik Engebrigtsen (50) og Per Axel Prydz (53). Butikken er oppkalt etter en fransk kjede, og kjøper alle produktene sine herfra. - Bruken av olivenolje går langt tilbake. Også i Norge har den blitt en del av matkulturen, men ikke alle vet at det finnes så mange varianter å velge mellom, sier Runa Carlsen (38). Hun er samboer med innehaver Engebrigtsen, og fungerer som daglig leder i butikken som kan by på 22 rene olivenoljer, i tillegg til noen med smakstilsetninger. DET ER KOSTBARE DRÅPER som går over disk på Oliviers. Alle olivenoljene selges til mellom en og to hundrelapper for en halvliter. - Vi legger vekt på kvalitet. Det høres kanskje risikabelt ut, men nordmenn tiltrekkes av nye og spennende smaker. De vil ha en bit av verden og «det gode liv», forklarer Carlsen. - Matlaging er jo blitt veldig populært, og nordmenn reiser mye. Vi smaker gode olivenolje i utlandet, og når vi kommer hjem vil vi lage mat med samme smak. - Hvem er den typiske kunden? - Vi har alt fra restauranter til gamle damer som tar én skje hver morgen mot beinskjørhet, unge mennesker som liker å lage mat, eller middelaldrende og bereiste par. - Ja, og så ungdommene i et bofellesskap i nabolaget, som pantet flasker for å få råd til ei god olivenolje, humrer butikksjefen. EN RUNDE I DET rustikke butikklokalet får tankene over på sol og ferieland. Her er farger og former milevis unna skandinavisk minimalisme, og luktene bringer deg inn i det middelhavske kjøkken. - Meningen med butikken var å skape et litt annerledes univers. Middelhavslandene lager den aller beste olivenoljen. Italia er i en særstilling, men her finner du også de mer sjeldne franske oljene, forklarer Carlsen på vei bort mot alle reolen med alle olivenoljene. Oppå et rundt bord ligger servietter, plastskjeer og et utvalg oljer. Her kan kunden smake seg fram til hva de vil ha, mens Carlsen veileder fra sidelinja. Og i motsetning til vinsmaking spytter du ikke i bøtta. - Mmmmm. Den var virkelig god - frisk og med masse smak, utbryter Eva Tryti etter å ha smakt ei teskje toscansk olivenolje. Hun hadde aldri hørt om butikken, men stakk innom da hun gikk forbi. - På reiser og gode restauranter har jeg smakt olivenoljer som smaker godt og annerledes. Jeg har ofte handlet olivenolje på supermarked og grønnsakshandlere, men det er fint med flere tilbud enn det man får på ICA og Rimi, forklarer Tryti. - VI HAR VALGT Å DELE oljene inn i hovedgruppene «krydder», «urter» og «blomster». Det sier noe om framstilling, smak og egnet bruk, utdyper Runa Carlsen. Undertegnede sier takk til å prøvesmake. Vi begynner med ei teskje mild sicilianer, som skal være fin for «nybegynnere». Det er uvant å svelge rein, fingervarm matolje. Den sklir ned, og etterlater seg en smak av... frukt? Det er vanskelig å si for en utrent gane. De første skjeene smaker litt rundt, litt mildt, litt lite. Det ble mer sving på sakene da den kraftige spanjolen kom på bordet. Her er det smak for alle penga. - Det holder med fire oljer, ellers blander du smakene, sier Runa Carlsen til Magasinets utsendte - som på dette tidspunktet er på sin femte. En olivenolje tilsatt basilikum. Og eksperten fikk rett: Smakene ble blandet. Men det var med et velsmurt maskineri vi forlot olivenoljenes verden. solvi.glendrange@dagbladet.no

<HLF>Smak deg fram:</HLF> Kunder kan prøvesmake alle olivenoljene. Her får Eva Tryti (til venstre) veiledning av daglig leder Runa Carlsen.
<HLF>Overdådig:</HLF> Det finnes et utall olivenprodukter i butikken, for eksempel italienske olivenbrød og -kjeks. Eller hva med litt havsalt fra Jordan? Eller soltørket tomatpulver?
<HLF>Olivensåpe:</HLF> Og ditto bodylotion og håndkrem.
<HLF>I oljeland:</HLF> I butikken finnes olivenoljer for enhvert behov. De smaker forskjellig avhengig av oliventype, jordsmonn, klima og innhøstingsdato. Derfor kan én type være god til fisk og asparges, mens en annen bør helles over salaten. Legg merke til lysekronen laget av små flakser fylt med olivenolje.
<HLF>Gavepakker:</HLF> Oljer og eddiker i flasker og flakonger.
<HLF>For stemningen:</HLF> Røkelse av olivenblader.
<HLF>Middelhavsk:</HLF> Oliviers tilbyr også noen bruksgjenstander til bord og kjøkken.
<HLF>Tapenader:</HLF> Butikken har et stort utvalg av tapenader, og den mildere varianten tournures. Også disse kan smakes.