Østen ved Frognerbadet

Asia er nordmenns nye favorittreisemål. For den som blir hjemme, er Nodee verd et besøk.

TILBUDET av asiatisk mat har heldigvis tatt seg sakte, men sikkert opp i hovedstaden de siste åra. Nå har folket bak suksessen Dinner etablert et tverrasiatisk gourmetsted vis-à-vis Frognerbadet på Oslos vestkant. Robinson og Fredag gledet seg til et avbrudd i en ellers ganske tung desembermeny da de tok turen til Nodee.

De ble vennlig tatt imot, denne gang valgte de å utforske den kinesiske delen av etablissementet. Stedet byr nemlig også på en fristende sushibar. Forventningene var høye, de to vet hva Dinner-folket er gode for.

SERVITØREN var kjapt på plass med meny for både mat og vin, og klar til å ta imot bestilling før Fredag hadde rukket å lese gjennom menyen, men matparet bestilte hvert sitt glass vin. Fredag tok husets hvite (kr 59), mens Robinson valgte seg et glass Sancerre (kr 90).

Vel fornøyde begynte de to å diskutere det nyoppussede lokalet. Sobert, elegant og med haikuaktige bilder på veggen.

Et solglimt med varme og et sus av storby over seg, dette kunne de enes om. Belysningen var for neddempet, mente Robinson, som også murret fordi det var for kort avstand til nabobordet. Det skulle ikke bli plagsomt. Selv om lokalet var så godt som fullt.

KONGEKRABBE sto på den rikholdige forrettmenyen, og ble Fredags valg, litt inspirert av at den store innvandreren har vært mye i fokus denne høsten. Robinson tok en mer klassisk Dim Sum, Kow Chai Kow. Det gjorde Robinson lurt i.

Den sprø deigen med innbakt reke og heftige kinesiske grønnsaker ble servert sammen en rik hoi sin-saus, som minnet om tapenade.

Himmelske godvarer som satte fart på smaksorganene.

Fredags grillede kongekrabbe framsto ren og lekker, men litt tam.

Kan hende Fredag var noe preget av at det tok en svært drøy halvtime fra maten ble bestilt til forrettene sto på bordet.

- Det var nok en mening i at menyen bød på ventesnacks, kommenterte Robinson.

Begge ønsket dessuten at servitøren hadde husket å fortelle at det var mulig å bestille forretter fra sushibaren også.

NÅR KVELDENS første rett var fortært, forløp resten av asiabesøket svært så glatt. Robinson valgte Lung Ha hummertallerken som hovedrett. En solid porsjon med hummer fulgt av grønnskjell, kamskjell, kongereker og breiflabb med en chilitomatsaus med italienske og kinesiske urter.

- For mye saus, men svært god smak. Et dypdykk i havet, kommenterte Robinson, som var fornøyd med medium styrke.

Robinson mente også at sausen fikk et for brunsausaktig utseende, spesielt i den dunkle belysningen. Og, hummer i brun saus ser ikke spesielt innbydende ut. Heldigvis lot ikke smaksløkene seg lure slik øynene gjorde.

Fredag gikk trygt ut med en Szechuan-rett, Gong Cio Ao Jo Si.

Finstrimlet tørrstekt okseytrefilet med grønnsakstrimler og en klassisk vineddiksaus, også medium styrke.

- Rett og slett lekkert og smakfullt, men en dråpe for mye edikksmak, mente Fredag.

Kelneren anbefalte en italiensk rød fra Piemonte som følge til begge hovedrettene. Barbera d\'Alba Ruvei (kr 367) var et greit valg, og så absolutt ikke blant de dyre Nodee har på det velfylte og prismessig humane vinkartet.

PETIT FOUR var tilstrekkelig for Fredags desserthumør. Sammen med en espresso og et glass Niepoort portvin (kr 75) var det en riktig avslutning. Robinson hadde en smule mer appetitt, og satset på en asiatisk drøm. Her var det Dinner-klassikeren mangopudding og sakesorbeten Robinson festet seg mest ved. Robinson valgte seg en Hine Calvados (kr 83) sammen med espressoen, og det var et verdig fransk punktum.

Rutinene bar en smule preg av at etablissementet er i startfasen. Robinson måtte be om isvann tre ganger før det endelig kom, og tomme hvitvinsglass ble stående på bordet til rødvinsflaska og hovedrettene var fortært.

- Kanskje litt pirkete, men sånn blir det når lista ligger høyt, mente Robinson som har vært gjest ved hovmester Chengs dynasti siden Østen åpnet seg i Oslo.

<B>HØYT UT:</B> Nodee går ut med store ambisjoner og kaller seg et asiatisk gourmettempel på Majorstua. God stemning, og en spennende meny som forhåpentligvis perfeksjoneres.