Ottar fortalte om det ukjente «Norge»

Nordlending ga den første øyenvitneskildringen av landet vårt i 890.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORGE ER ET AV DE FÅ LANDENE i Europa som ikke har fått navnet sitt etter den dominerende stammen. I Danmark hersket danene, svearne ble dominerende i Sverige. I Norge var det forskjellige folkestammer, og landet fikk navnet sitt etter en skipslei.

En av de aller eldste referansene vi har i dag til «Norge» finner vi hos den nordnorske sjøfareren og handelsmannen Ottar, som ga oss den første øyenvitneskildringen av Norge, eller Nordweg, som han kalte det, på slutten av 800-tallet.

Nå har det danske Vikingeskibsmuseet i Roskilde gått Ottar i sømmene. Forskere fra mange land bidrar i den nye boka «Othere\'s Voyages» hvor Ottars fortelling, en av de viktigste kildene vi har til vikingtida, er temaet. 

SKIPSLEIA som Ottar kalte Norðweg (nordveg) var ruta langs norskekysten fra Viken og Agder til Hålogaland i nord. Selv om navnet først ble brukt på leia, ble det antakelig vanlig på 800-tallet å bruke det også om landet innafor.

I Ottars beretning fra rundt 890 får vi høre om hans erfaringer fra reiser langs norskekysten midt i vikingtiden. Han reiste til kong Alfred den store av England, og ved hoffet hans i Wessex ble Ottars skildring av Norge skrevet ned. Antakelig stilte Alfred spørsmålene, og en sekretær noterte Ottars svar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer