Svoren tilhenger:Jean Pierre og Pierre bruker ikke lang tid på å fange en svartfotgris.
Svoren tilhenger:Jean Pierre og Pierre bruker ikke lang tid på å fange en svartfotgris.Vis mer

Ouink!

Verdens beste skinke grynter på fransk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Jeg trodde lenge det var italiensk parmaskinke som var kongen av svinerumpe, inntil jeg for første gang smakte den spanske bellotaskinka av de iberiske svartfotgrisene (den som smaker litt som nøtter). Jeg var hellig overbevist om at det var dette som var skinka slik skaperverket hadde ment at den skulle være. Så kom jeg over italiensk culatello, som er fra traktene rundt Parma, men fra eldre dyr enn parmaskinka, og lagret i våte kjellere i stedet for tørre loft - søt og salt på samme tid.

Men det var før jeg hadde smakt Noir de Bigorre. Den beste skinka er nemlig fra Frankrike, fra foten av Pyreneene. Den har noe av det samme mørke fargen - noe av det ville i seg - som den beste spanske spekeskinka. Samtidig deler den myke konsistensen og de nesten osteaktige aromastoffene som du finner i parmaskinke og culatello. Den har akkurat det jeg liker både ved den italienske og spanske skinka, uten å være et kompromiss mellom de to. Den har - i mangel av en bedre beskrivelse - både karakter og finesse.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn