Over snittet

Mat for dåp og begravelse - og det imellom.

Snitteffekt: Brødskiver i luksusversjon med hodesylte og plommesyltetøy, laks og eggerøre, reker og avokado, og skinke med agurk. Foto: Mette Randem.
Snitteffekt: Brødskiver i luksusversjon med hodesylte og plommesyltetøy, laks og eggerøre, reker og avokado, og skinke med agurk. Foto: Mette Randem.Vis mer

DeLillos synger at Oslo er en egen planet. Det sies også at Bergen er som et land i landet, et særegent sted med egne tradisjoner, skikker og seder, og en svulmende stolthet over egen annerledeshet.

Men hva med Trondheim? Byen er sannelig noe for seg selv. I det trønderske ligger en helt unik og ganske uvanlig omfavnelse av det alminnelige.

Da jeg møter opp på Kokarkjærringdag på Lian Restaurant i utkanten av byen, er det i det hvert fall klart at jeg verken er i Bergen eller Oslo. På kjøkkenet har kokkene veket plassen for en gruppe entusiastiske kokarkjærringer og en kokarkaill som tilbereder mat som er så alminnelig at nesten ingen spiser det lenger:

Fiskekarbonade, laks i fløte, småkjøtt, kålrot, surpølse og byggkrem og diverse puddinger. Og på scenen er Ytre Byneset snitteforening i ferd med å undervise i kunsten å tilberede diagonalt oppskåret brødmat.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.