Du leser nå Dagbladet Pluss

Oversvømmer oldtidsbyer

Moskeer, kirker, marmorsøyler, badeanlegg, veggmalerier og skulpturer graves ned i Tyrkia.

ELDGAMMELT SPA: I høst begynte arbeidet med å dekke oldtidsruinene i Allianoi med sand. Her skal det bygges damanlegg for å sikre vannforsyningene. Fortsatt kjemper aktivister for å forhindre at ruinene blir oversvømt. Foto: AFP/BULENT KILIC
ELDGAMMELT SPA: I høst begynte arbeidet med å dekke oldtidsruinene i Allianoi med sand. Her skal det bygges damanlegg for å sikre vannforsyningene. Fortsatt kjemper aktivister for å forhindre at ruinene blir oversvømt. Foto: AFP/BULENT KILICVis mer

DEN KURDISKE byen Hasankeyf øst i Tyrkia ligger midt i det som kalles «sivilisasjonens vugge». Byen, som i fjor ble utropt av Smithsonian-stifelsen som en av verdens ti viktigste, truede kulturskatter, står i fare for å bli oversvømt.

Tyrkiske myndigheter jobber med å demme opp elven Tigris i Ilisu-dammen for å sørge for bedre strømforsyninger i området.

- Det er et fascinerende sted, på vei fra de innerste kurdiske grenseområdene mot Iran og til de assyrisk-kristne klostrene i Tur Abdin ved den syriske grensen. Det er et progressivt tiltak, elektrifisering til industri og fjerning av fattigdommen og emigrasjon til storbyen. Det gir dessuten voldsom økning i irrigasjonsmulighetene, som igjen vil mangedoble avlingene, sier forfatter og journalist Jens A. Riisnæs til Dagbladet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.