Du leser nå Dagbladet Pluss

På hjemmebesøk hos Hitler

Hvordan kunne noen av tidenes største forbrytelser klekkes ut i så vakre omgivelser?

SKJØNNHET MED BISMAK: Det er ikke
ørner, men kråkefuglen alpekaie som
flyter på luftstrømmene rundt
«Ørneredet» i Bayern. Bygningen og
veien opp ble bygget i anledning
Hitlers 50-års dag, ble ikke skadet
under krigen og er i dag et av Sør-
Tysklands mest populære turistmål. Foto: Agnete Brun
SKJØNNHET MED BISMAK: Det er ikke ørner, men kråkefuglen alpekaie som flyter på luftstrømmene rundt «Ørneredet» i Bayern. Bygningen og veien opp ble bygget i anledning Hitlers 50-års dag, ble ikke skadet under krigen og er i dag et av Sør- Tysklands mest populære turistmål. Foto: Agnete BrunVis mer

- Fredelig. Idyllisk. Det er ordene som beskriver dette stedet best.

Christian Ertl er 51 år og utdannet sivilingeniør. Han er født og oppvokst bare 15 km unna, likevel har han aldri vært her før. Men kvelden før hadde han sett et program på tv og ble nysgjerrig. Så nysgjerrig at han like godt la søndagsturen til det lille skogholtet over landsbyen Berchtesgaden sørøst i Tyskland, helt på grensen til Østerrike.

- Jeg ville se hvordan det så ut her, og se utsikten, sier han. 

Skape en verdensmakt

For det var her, i fjellsiden ovenfor den grønne dalen, Adolf Hitler og hans medsammensvorne klekket ut planene om hvordan de skulle skape en verdensmakt. Berghof, kalte Hitler stedet, og fram til våren 1945 var det et storslått bygningskompleks, hvor den stormannsgale skrev sine taler, holdt hoff, tok imot statsledere - kort sagt, dette var stedet Hitler foretrakk å oppholde seg. Snart ble eiendommer i hele området konfiskert, og bønder som hadde dyrket jorda i generasjoner, ble kastet ut. Alt for at lederen av «Det tredje rike» skulle få sitt eget «krypinn» i det billedskjønne Bayern og at hans medsammensvorne - blant dem Joseph Goebbels og Martin Bormann - skulle kunne oppholde seg i umiddelbar nærhet. Obersalzberg, som området heter, ble i løpet av 1930-åra en slags filial til hovedkvarteret i Berlin for Hitler og det nasjonalsosialistiske partiet.  I dag er bare ruiner igjen av den staselige «førerboligen».  Mellom høye trær står de mosegrodde restene av en bærevegg som noen gamle rør stikker ut av, litt lenger borte en platting og over den kan man ane konturene av noe som ser ut til å ha vært en trapp.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.