KAN OBSERVERES: To galaksehoper har kollidert i enorm hastighet. De observerte røntgenstrålene i NASAs Chandra-teleskop er markert med rødt på bildet. Den mørke materien i de to galaksehopene har passert uhindret gjennom kollisjonen.Foto: NASA
KAN OBSERVERES: To galaksehoper har kollidert i enorm hastighet. De observerte røntgenstrålene i NASAs Chandra-teleskop er markert med rødt på bildet. Den mørke materien i de to galaksehopene har passert uhindret gjennom kollisjonen.Foto: NASAVis mer

På jakt etter mørk materie

Du trodde det var science fiction? Langt i fra.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

HVIS DU SETTER en kaffekopp på en bordplate, vil den bli den stående der. Den detter ikke gjennom bordet. Det samme skjer når du står på et gulv. Tyngdekraften forsøker utrettelig å trekke deg ned mot jordas indre. Likevel er det noe i gulvet som like standhaftig holder deg på plass på jordas overflate.

Antageligvis synes du ikke dette er rart i det hele tatt. Men hvis du var satt sammen av mørk materie, ville virkeligheten sett helt annerledes ut. Da ville du ha falt rett gjennom gulvet, ned i bakken, inn i jordas mantel, og deretter fortsatt strake veien mot jordas indre.

BARE NAVNET «MØRK MATERIE» er nok til at tankene ledes mot middelmådige science fiction-serier. Likevel er den mørke materien høyst virkelig. Ikke bare er den virkelig, i universet er det antagelig omtrent fem ganger så mye mørk materie som det er vanlig materie. Med vanlig materie mener vi da ting som er laget av atomer, slik som deg og meg, kaffekoppen, jorda, sola, planetene, alle stjernene og i det hele tatt alt vi kan se rundt oss på jorda og på himmelen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Kjøp tilgang til denne saken uten abonnement. Du belastes kun 99 kr.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn