På jakt etter mørk materie

Du trodde det var science fiction? Langt i fra.

KAN OBSERVERES: To galaksehoper har kollidert i enorm hastighet. De observerte røntgenstrålene i NASAs Chandra-teleskop er markert med rødt på bildet. Den mørke materien i de to galaksehopene har passert uhindret gjennom kollisjonen.Foto: NASA
KAN OBSERVERES: To galaksehoper har kollidert i enorm hastighet. De observerte røntgenstrålene i NASAs Chandra-teleskop er markert med rødt på bildet. Den mørke materien i de to galaksehopene har passert uhindret gjennom kollisjonen.Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVIS DU SETTER en kaffekopp på en bordplate, vil den bli den stående der. Den detter ikke gjennom bordet. Det samme skjer når du står på et gulv. Tyngdekraften forsøker utrettelig å trekke deg ned mot jordas indre. Likevel er det noe i gulvet som like standhaftig holder deg på plass på jordas overflate.

Antageligvis synes du ikke dette er rart i det hele tatt. Men hvis du var satt sammen av mørk materie, ville virkeligheten sett helt annerledes ut. Da ville du ha falt rett gjennom gulvet, ned i bakken, inn i jordas mantel, og deretter fortsatt strake veien mot jordas indre.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer