Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

På nattbordet til Bush

George Bush leser ikke Hamsun, men biografier. Og yndlingsforfatteren ble for rå.

PRESIDENT GEORGE BUSH leser gjerne om bord på Air Force One, i helgene og i senga før han sovner.

Han sier han foretrekker bøker heller enn zapping, men jo, han ser på sport da. Og nå avslører pressefolkene hans hva han har på nattbordet.

DET ER DEN OFFISIELLE VERSJONEN somer kommet kan du skjønne.New York Times har spurt Det hvite hus hva Bush har på nattbordet. Og informasjonskontoret svarer villig vekk, her er lista over bøkene:

ET REDIGERT NATTBORD. Per Bang, mannen bak Dagens Næringslivs kalkun- og kulturpalte, smått legendariske «På nattbordet», forteller at George Bush ikke har snakket ut hos ham ennå.

- Han står lavt nede på min liste. Og at hans nattbord er redigert er jeg ikke i tvil om, sier Bang til Dagbladet.no. Han er sikker på at Bush\' liste er satt opp med hensyn til velgerne, og lengter tilbake til folk som Eisenhower som sa det som det var: At western var tingen.

- Man kunne være ærlig den gang. Og det er ikke noe å skamme seg over. Jeg har sans for at man avreagerer med bøker, sier Bang, som tror de fleste av hans intervjuobjekter forteller sannheten, selv om det fører til at han må bære over med mange Da-Vinci-koder om dagen.

Bang  synes det er spennende med Bush på nattbordet, og mener det betryggende at Bush leser om gamle presidenter og Bibelen. Særlig betryggende mener han det er for velgerne til Bush.

- På en god kveld leser jeg kanskje 20 til 30 sider, fortalte Bush i et intervju i januar. Han bruker bøkene som et slags beroligende middel, for presidenten står opp tidlig og trener hardt, og er trøtt når han kommer under dyna.

NOE ER MER OPPKVIKKENDE.  New York Times forteller at presidentens favorittbok om dagen slett ikke er med på lista. Tom Wolfes bok «I Am Charlotte Simmons» anbefaler Bush til venner og bekjente med stor entusiasme.

Er den utelatt fordi boka er full av drøye øl- og sexhistorier? «Er Wolfe en gammel gris» spurte Dagens Næringsliv anmelder da boka kom. («Nær det patetiske», skrev VG) Men Bush er Wolfe-fan, og kjenner seg nok igjen fra tida da han selv var hard både på flaska og på fest.

I Dagbladet.no meldte vi om da boka fikk fjorårets pris for dårlig sex. Her er et utdrag:

«Slither slither slither slither went the tongue...».

Tom Wolfe nektet å møte opp for å motta prisen.

- At han ikke vil si at han leser Tom Wolfe virker nok betryggende på Bush sine velgerne som ikke liker synd og øl, sier Bang, som selv liker Thomas Wolfe bedre.

DET PASSER SEG IKKE. Det hvite hus\' pressefolk vil ikke fortelle utdype det varme forholdet til Wolfe, og har verken besvart epost eller telefoner fra avisa om temaet.

Men Wolfe selv er lettere tilgjengelig. Han blir spurt om han syntes det er uvanlig at en 58-år gammel mann, altså Bush, har fattet så stor interesse for hans bok, som er blitt karakterisert som en collegeroman.

- En 74-åring skrev den, svarer Wolfe, som stemte på Bush og som også har vært på besøk i Det hvite hus. Men han har ikke peiling på hvorfor Bush liker bøkene hans. Han forteller at George Bush senior en gang fortalte ham at han likte «The Bonfire of the Vanities», det kan altså være snakk om en genetisk betinget begeistring. Venner av Bush junior forteller at han har vært gjennom alle Wolfes bøker.

BUSH SELV ADSPREDER SEG. - I denne jobben er det noen enkle gleder i livet som virkelig hjelper en gjennom dagen. En av dem er Barney (hunden) og den andre gleden er bøker. Jeg mener, bøker er en flott måte å få tankene over på noe annet, sa Bush da han ble intervjuet om sine lesevaner i januar.

Vennene, muligens er de i samme lesesirkel som Bush, sier at han liker biografier. Og akkurat som i «På nattbordet» leser han heller faglitteratur enn romaner, og han heller mot historiske bøker.

Hamilton-biografien liker han fordi «det var en svært interessant historie om hvor vanskelig det var å få demokratiet opp å stå.»

Bush har forresten Bibelår i år. Han veksler mellom å lese Bibelen hver dag i ett helt år, og det neste året går han over til oppbyggelig lesning av Oswald Chambers.

Den protestantiske presten skal først fungere som sov i ro hver dag i 2006.

<B>AVBRUTT I LESINGA:</B> Bush lese for skolebarn da han fikk beskjed om at et fly hadde krasjet inn i World Trade Center. Han ble sittende i sju minutter før han reagerte, noe Michael Moore er opptatt av.
LIKER Å LESE:</B> Her leser Bush for en gruppe unger.
<B>PÅ VEI FOR Å LESE?</B> Her er Bush på vei opp trappa til soverommet sitt i ambassaden i Paris etter en tale. Hva som venter på nattbordet til Bush vet vi litt mer om nå.
<B>YNDLINGSBOKA:</B> Tom Wolfes «I Am Charlotte Simmons» ble ikke nådig mottatt av norske anmeldere.
<B>TOM WOLFE:</B> Liker Bush også. Han stemte i alle fall på ham i november. Han liker også hvite dresser, det har han gått med i 30 år.