Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

På pinne

Er det ikke deilig når noen står på pinne for deg?

DET ER BARE Å innse det: Noen er født til suksess. Mens vi vanlige dødelige gjennom prøving, feiling og beinhardt slit omsider klarer å finne veien ned noen av livets smale stier, finnes det samtidig mennesker som er meislet til noe større. De som ubekymret kan vandre ned tilværelsens brede avenyer og bulevarder, og hvis kledelige beskjedenhet bare fungerer som et forstørrelsesglass for vår egen utilstrekkelighet. Det er slik det alltid har vært. Og det er slik det bør være, for vi trenger noe å se opp til - selv om vi vet at vi aldri kan bli dem . Alle har vi forskjellige idealer. Noen beundrer idrettsutøvere med deres |bermenschliche kropper og imponerende prestasjoner. Andre har sine forbilder innen kunst og kultur. De fleste finner sine helter i pengebransjen eller på tv - den moderne lykkens to episentre. Selv lar jeg meg - på grunn av min unormalt sterke interesse for mat, kombinert med et sjokkerende gjennomsnittlig talent - imponere av dem som uanstrengt mestrer matlagingens hemmeligheter. Det er derfor jeg lenge har beundret kronprins Haakon Magnus. NYLIG FORFATTET JEG derfor et brev til Slottet: «Jeg skriver om mat i Dagbladet, og er fascinert av kronprinsens kommentar til Anne Grosvold i intervju fra London om at han kan lage tre ting: pasta, fisk og wok. Jeg har to oppfølgingsspørsmål til Grosvolds ellers gode intervju: Hvor har kronprinsen lært å lage slik mat? Jeg er for tida særlig opptatt av wok, men synes ikke helt å få taket på det. Jeg ville i den anledning vært svært takknemlig for å få hjelp til et enkelt, men for meg nesten uløselig problem: Når jeg skal wokke kål, kjøtt og sopp og noen andre grønnsaker, er resultatet alltid en merkelig blanding av svidd og rått. Hvordan klarer Kronprinsen å unngå dette? Vennlig hilsen Andreas Viestad.»Etter å ha ventet i hva som virket som en evighet, klikket det plutselig en dag inn en elektronisk postmelding fra Slottet på maskinen min. Det var som å åpne et kjærlighetsbrev. Hjertet mitt dundret. Hendene mine skalv. «Jeg viser til forespørsel av 9. november med spørsmål til Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen, og beklager å måtte meddele at forespørselen ikke kan imøtekommes. Med vennlig hilsen. Sven Gj. Gjeruldsen. Informasjonsrådgiver.» Dusjer kommer ikke kaldere enn dette uten å være koblet til en slushmaskin. Hva skulle jeg gjøre nå? Gi opp troen på monarkiet? («De kongelige bryr seg ikke lenger om folket! Republikk nå!») Eller på meg selv? («Hvem er jeg som tror at Norges neste konge skal oppta seg med mine tarvelige problemer?») Eller skulle jeg skylde på hoffet? («De kongelige blir holdt som gisler av en lukket krets som bare er ute etter å mele sin egen kake! Sett dem fri!»)ETTER Å HA VÆRT en snartur innom alle disse posisjonene - samt én til som i ettertid virker både eksentrisk, farlig og litt umoderne - besluttet jeg meg for å la de tunge følelsene hvile. For hvis mitt eget lands kronprins ikke vil eller får lov til å lære meg det jeg trenger, så må det finnes andre prominente hjelpere.Min optimisme har båret frukter, og i dag kunne jeg sende følgende lykkelige melding til Det norske slottet: «Jeg håper Kronprinsen vil bli glad over å høre at jeg endelig har klart å overvinne mine wokproblemer, ikke minst ved hjelp av Blue Elephant - Royal Thai Cooking School. Hils Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen og si at Hans Kongelige Høyhet Kong Bhumibol, thaikongen, og hans undersåtter har mange gode oppskrifter som de villig deler med omverden, se www.blueelephant.com for mer informasjon. Vennlig hilsen Andreas Viestad. PS! Jeg er fortsatt interessert i å lære mer om fisk og pasta, hvis tida og muligheten skulle dukke opp.»WOK MED KYLLING OG SITRONGRESS Dette er en veldig frisk og god rett, en litt bearbeidet versjon av en oppskrift jeg har fått fra Blue Elephant - Royal Thai Cooking. Her unngår jeg de fleste av mine vanlige wokproblemer ved at ingen av ingrediensene behøver noe særlig koking. Når kyllingen er ferdig, er alt ferdig. Nok til 2.200 gr kyllingbryst, skåret i tynne skiverolje1 ts sukkerlitt chili, etter smak1 sitrongress, knust med baksiden av en kniv1 ss finhakket ingefærev. 1 limeblad2 ss thailandsk fiskesaus (det står fish sauce eller nam pla på flaska)1 rød løk, skåret i tynne skiversaften av 1 lime50 gr sopp, østerssopp eller sjampinjong1 liten bunt vårløk, hakket2 små tomater, skåret i båterfinhakket koriander og ev. mer limejuice til serveringHa alle ingrediensene klare og oppskåret før du begynner. Ha rødløken i en bolle og hell over limejuice. Varm olje i en wok over høy varme. Ha i kylling, sukker, chili, sitrongress, ingefær og limeblad og stek i 2 minutter. Ha over fiskesaus, sopp og ev 2 ss vann. Stek videre i 2-3 minutter. Kast rundt på innholdet i woken med en sleiv, så ingenting svir seg. Ha i vårløk og tomat og stek i 2 minutter til. Ha over rødløk og limejuice. Smak til med mer fiskesaus, dryss over finhakket koriander og server.WOK MED KYLLING, SOPP, BROKKOLI OG RØDKÅLMens den forrige retten leker seg med friske smaker, er det de søte og salte smakene i soya- og østerssaus som får utfolde seg her. Begge deler er tilgjengelig på super\'n, hvis du leter, eller i gode grønnsakbutikker. Jeg har løst problemet med at noen av grønnsakene - særlig kålen - aldri ble helt gjennomkokt før de andre ingrediensene begynte å kollapse ved å koke dem noen minutter på forhånd. Du kan like gjerne bruke svinekjøtt som kylling. Eller du kan klare deg uten kjøtt. Nok til 2.200 gr kylling, i tynne skiverchili, enten flak eller finhakket fersk1 fedd hvitløk, finhakketolje100 gr sopp, shitake og østerssopp, i tynne skiver2 ss østerssaus1 ss soyasaus1 ss finhakket ingefær1 brokkoli, delt opp i blomster, stammen fjernet100 gr rødkål, i tynne skiverev. 1 ss sesamoljefinhakket koriander, og ev. litt fiskesaus og lime-juiceKok brokkoli i lettsaltet vann i 5 minutter, de siste 3 minuttene sammen med rødkålen. Sil vekk vannet. Varm olje i en wok over høy varme. Ha i kylling, chili og hvitløk og stek i 2-3 minutter mens du stadig kaster om på innholdet, så det ikke brenner seg, til hvitløken har fått litt farge. Ha i sopp, østerssaus, soyasaus og ingefær og la koke energisk i 2 minutter. Ha i brokkoli og rødkål og la koke i 2 minutter til før du serverer. Ha over koriander sesamolje, og smak eventuelt til med mer fiskesaus og litt limejuice. avi@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media