På topp i Bergen

Ettåringen Era har slitt siden starten, men hvis det finnes rettferdighet i verden får den et langt og godt liv.

- HVORFOR ER DET ikke flere folk her?

Robinson så seg rundt i det store lokalet. Foruten en håndfull andre gjester, var Robinson og Fredag alene.

- Det er selsomt, ja nesten uhyggelig, for her må det jo være plass til flere hundre.

Fredag begynte å regne opp potensielle grunner for det dårlige frammøtet: Dårlig mat. Kunstig høyt prisnivå. Lite hyggelige lokaler? Det siste kunne øyeblikkelig strykes. For Fredag mente interiøret var elegant, morsomt og moderne - men samtidig smakfullt. Og prisnivået?

- Synes ikke dette er avskrekkende, sa Robinson etter å ha kikket i menyen. - Og dårlig mat? Kveite med eple- og basilikumpuré. Pestobakt oksefilet chorizoristede grønnsaker. Det høres i hvert fall alt annet enn dårlig ut.

Era ligger på toppen av det gamle posthuset midt i Bergen. Den grågrønne steinbygningen ble omgjort til kjøpesenter i fjor, og i de øverste etasjene kunne bergenserne glede seg over splitter ny nattklubb, kafé, kaffebar, cocktailbar, restaurant og byens største uteservering. Og når været ikke lenger tillater utepils, kan takterrassen brukes også som skøytebane. Men til storsatsinger som dette medfølger også stor risiko. Era har allerede erfart økonomiske problemer.

- Hvis besøkstallet ikke tar seg opp snart, spørs det om det ikke blir flere, sa Robinson.

Menyen er variert. Og den oppmuntrer til valg av de ferdig oppsatte menyene.

- Dokkar kan selvfølgelig bestille akkurat ka dokkar vil, sa en usedvanlig blid og effektiv servitør. Så tilføyde hun: - Men, det lønner seg å bestille en treretters.

Et raskt overslag viste at man sparer 70 kroner på å følge servitørens råd. Fredag bestilte meny nummer to: Grillet sjøkreps i artisjokk og blåskjellsuppe, kveite med eple- og basilikumpuré, grønnsakrisotto og safran og gulrotskum, og til dessert frisk bærterinne med vaniljepanakotta.

Robinson lot seg friste av pannestekt kamskjell med mango- og paprika relish, pestobakt oksefilét med chorizoristede grønnsaker, bernaise aioli og mandelpotet pommes frites. Dessert: sjokoladeterte med dagens sorbet. Pris pr. meny kr. 365. Vinkartet til Era er slett ikke verst, og for alle som bare ønsker et glass eller to til hver rett, finnes også råd. En treretters med vin beløper seg da til kr. 495.

EN HORS DEUVRE bestående av røykt andebryst med balsamicokokt rødløk åpnet festen og la lista skyhøyt. Og det bare fortsatte. Kombinasjonen kamskjell og mango var en smakfull overraskelse, men måtte se seg slått i konkurranse med sjøkreps/blåskjellsuppen til Fredag. Hovedrettene var klart måltidets høydepunkt. Etter å ha kontrollsmakt hverandres retter ble Robinson og Fredag enig om at uavgjort var riktig resultat. Robinsons kjøtt var perfekt stekt, mørt og saftig. Tilbehøret fantasifullt. Å blande den smakssterke spanske chorizopølsen med brokkoli, sopp, løk var et blinkskudd. Fredags kveite kom i følge med en usedvanlig delikat risotto, asparges og sukkererter.

- Og dette er ren nytelse, sa Fredag og pekte på den irrgrønne pureen av syrlig eple og aromatisk basilikum.

- Absolutt noe jeg skal forsøke neste gang jeg serverer fisk hjemme. Til forrettene ble det servert petit chablis fra Dom. Louis Moreau, mens Robinson fikk et glass Valpolicella classico superiore fra Solane Santi til kjøttet. Til Fredags kveite ble det servert Sancerre fra Henry Natter. Magasinets utsendte hoppet over dessertvinene. Det skulle de kanskje ikke ha gjort. For dessertene var klart måltidets svakeste ledd. Presentasjonen var riktig lekker, men både sjokoladeterten og bærterrinen manglet det lille ekstra som alt det foregående hadde hatt.

REGNINGEN, som nesten garantert ville vært større hvis et sted som Era hadde hatt adresse Oslo, endte under 1000 kr-merket. Robinson og Fredag var skjønt enige om at bergenserne, og tilreisende, bør kjenne sin besøkelsestid.

- Hva var det du sa om interiøret? Elegant, morsomt og moderne, men samtidig smakfullt? Det er også dekkende for maten.

Trang fødsel: Era i det gamle posthuset i Bergen har hatt en mager start, men det står ikke på kvaliteten mener Robinson & Fredag.
Trang fødsel: Era i det gamle posthuset i Bergen har hatt en mager start, men det står ikke på kvaliteten mener Robinson & Fredag.