På tynn isbre

Kan global oppvarming være vakkert? Christian Schou (33) er en av dem som gjør sport av smeltevannet på Nigardsbreen.

NÅR FOLK har snakket om isbre de siste åra, har de stort sett snakket om forurensningens innvirkning på isen. Global oppvarming fører til at de smelter.

Men er det lov å si at global oppvarming kan være vakkert?

Smeltevannet på Nigardsbreen har i alle fall laget et fascinerende skue. Midt inne i blåisen åpenbarte det seg i sommer et seg et ovalt hull på omtrent ti meter i radius. Fra toppen og ned til elva som rant i bunnen var det mellom 25-30 meter stålblå isvegger - ikke et sted for den høydesyke med dragning mot kanten.

CHRISTIAN SCHOU (33) kom tilfeldigvis over hullet da han slentret rundt på isen året før. Christian har nettopp en dragning mot kanten av stupet.

Ikke som en kar med høydefobi og suicidale tendenser, men som en av Norges beste til å gå på slakk line - høy slakk line. Når Christian kom over denne fantastiske iskomposisjonen, ble han smal i blikket.

Han er alltid på utkikk etter nye spektakulære steder å gå på line. Han har verdensrekord i høyline fra Kjerag, hvor han har gått 1000 meter over bakken.

Det ser lekende lett ut, men Christian presiserer at det å gå på høyline er resultat av langvarig trening, først og fremst på det mentale planet. Det krever også god kunnskap om sikring, slik at det foregår trygt.

DET KAN GODT hende at isbreene våre smelter altfor fort. Heldigvis for Christian Schou hadde ikke den nasjonalromantiske Nigardsbreen rukket å smelte altfor mye da han kom dit igjen året etter.

VAKKERT: - De sekundene er man i ett med seg selv. Det likner litt på meditasjon, samtidig som man får et adrenalinrush når man er kommet vel over, sier Christian Schou. Alle foto: NILS-ERIK BJØRHOLT
VAKKERT: - De sekundene er man i ett med seg selv. Det likner litt på meditasjon, samtidig som man får et adrenalinrush når man er kommet vel over, sier Christian Schou. Alle foto: NILS-ERIK BJØRHOLT Vis mer

Hullet var der fremdeles. Litt mer ovalt i formen enn året før, men like magisk vakkert. Denne gangen hadde Christian med seg slakk line, og fotograf.

Christian brukte to og en halv time på å rigge til en sikker line og 30 sekunder på å gå over.

- De sekundene er man i ett med seg selv. Det likner litt på meditasjon, samtidig som man får et adrenalinrush når man er kommet vel over. En skikkelig godfølelse, stråler den skjeggete mannen.

- I bunnen var det helt fantastisk krystallblått! Ei elv rant gjennom hullet, og for å ta bildene, måtte jeg rappellere gjennom en liten foss av smeltevann. Det varte ikke lenge før vi måtte opp igjen for å skifte klær og tørke linser, forteller fotografen.

På Nigardsbreen kan man, med brefører, gå inn i blåisen hele sommeren. Hvis du er ekstra miljøvennlig i vinter, kan det hende at hullet fremdeles er der til deg neste sommer?

På tynn isbre
HØYDETRENING: Christian Schou er i sin egen verden.
NYTELSE: Christian kjenner på følelsen av å beherske det han gjør. Vanligvis er dette en manøver han gjør hvis han har falt og skal opp igjen.
LES MER I SPORTMAGASINET: I dagens Sportmagasin kan du i tillegg til denne saken lese intervju med Tarik Elyounoussi og andre spennende saker om blant annet cricket og norske ungdommer på toppidrettsskoler.