Palassets bakside

I fjor skrøt Robinson & Fredag veldig av Palace Reserva. Denne gangen fant de medaljens bakside.

DE HADDE KNAPT satt seg, før isvann og nybakte focaccia med god olje og grovt salt sto på bordet.

- Raske kelnere i jeans og cowboyskjorte; dette lukter effektivt, sa Robinson.

- Uhmmm, deilig, jeg er kjempesulten, sa Fredag og rev brødet i store fliser.

Menyvalget er enkelt på Palace Grill Reserva. Der kjører man fast på dagens fireretter, som skiftes hver dag. Det øvrige utvalget er begrenset til en hovedrett av kjøtt eller fisk til rundt 250 kroner, ost og spekemat eller bare ost til rundt 100-lappen. Eventuelt østers til 27 kroner per stykk.

- Fireretteren er blitt dyrere, 475 kr. Aldri over 450 het det før, kommenterte Robinson. - Men breiflabb, skate, andebryst og sjokoladedessert høres fristende ut.

- Jeg blir med på den, sa Fredag. Det gjorde de fleste av de andre gjestene også, kunne de se i det oversiktlige lokalet som er overvåket av en olm okse på endeveggen. En ventesmak, en minitoast med aooli og kalvetunge, virket lovende. Imens var vann blitt til vin, et glass fransk Sauvignon Blanc til 80 kroner, anbefalt av cowboyskjorta, som forsikret at viner som ikke falt i smak, ville bli erstattet med nye forslag.

RESERVA ER PALACE GRILLS reservelokale, der man i motsetning til i moderrestauranten kan reservere bord. Reserven har dessuten håndskrevet meny og større plass. På ukas siste seine kvelder er det fortsatt diskokule og dans - som en rest av gamle Bollywood.

- Hvite, stivede duker og ditto servietter signaliserer at de tar maten på alvor, sa Robinson idet første rett landet: Dampet breiflabb med grillet asparges rullet i fennikelsalami, med tomat, balsamicosaus og syrlig, grønn salat til.

- Jeg synes nesten fisken blir stilt i skyggen av tilbehøret, ikke fordi det er noe galt med fisken, men fordi det andre er enda bedre! Kombinasjonen av sprø asparges og denne salamiskiva var en fulltreffer. Det kunne vært hele forretten, sa Robinson begeistret. Fredag tuklet med å skjære ut den grovbeinte fisken og sa seg enig. - En raus forrett, sa den sultne blidt og gledet seg til fortsettelsen.

Det tok tid, men i mellomtida hadde servitøren funnet en fyldig, italiensk hvitvin som man kunne nippe til. I farten kunne de lese «Ascevi» før flaska forsvant.

- En Pinot Grigio, en deilig drue, sa Robinson og klarte iallfall å imponere Fredag. - En gyllen vin med lang ettersmak, vel verdt sine 85 kroner glasset. Blåskjorta kan virke røff, men har noen gode stalltips på vin.

- SKATE ER KANSKJE ikke min favorittfisk, sa Fredag skuffet, og pirket i en skatevinge som delte seg i gummiaktige trevler. - Dette minner om slapp blekksprut, med en litt emmen ettersmak. Med fast meny kan den ikke velges bort. Igjen er tilbehøret best - artisjokk, krepsehalesaus, spinat og god makaroni, det er snadder.

Heldigvis var anda en opptur. Rosastekt andebryst i skiver servert på shiitakesopp, med ei kake av skivete poteter, rødvinssaus og grillet artisjokk.

- Komponert av en kokk som kan faget, sa Robinson, som et øyeblikk fryktet at stedets 5 stjerner fra i fjor sto i fare. Det var før Fredag hadde besøkt toalettet i underetasjen og avla alarmrapport:

- Det er mørkt og lett å gå seg vill i kjelleren, og hygienen må skjerpes. Smuss, knuste fliser og løst toalettsete er lite hyggelig. Små skilter til Caballeros og Chicas er kult, men kanskje ikke opplysende for alle?

- Der røyk pokalen, sa Robinson.

FOLK TRIVES på Reserva, stemmer surrer og blander seg med en lydkulisse over høyttaleren av trommer og bass. Resultatet er jevn lyd av menneskelig trivsel som ikke stenger for samtale.

- Nesten irriterende at jeg ikke hører hvilket språk de snakker ved nabobordet, sa Fredag og koste seg med en sjokoladedessert som kunne smeltet en snømann. Hjemmelaget sjokolade rullet i mandler og nøtter, panna cotta med sitron, sorbet med bringebær og sorbet med banan, mango og sjokolade og dertil grillet ananas. Fredag smattet og storkoste seg, mens Robinson mente smaksgalleriet ble for stort.

Vinen - en Accordini Recioto della Valpolicella Classico - var søt og forsonende.

- Får de skikk på underetasjen, kommer vi gjerne igjen, sa Fredag.

<B>STOR OG OVERSIKTLIG SAL: </B> Folk strømmer til Palace Grill Reserva for god mat. Men noe må gjøres i kjelleren, mener Robinson & Fredag.