Palestina chic

Fra døllt raddissjal til høstens viktigste moteplagg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I HUNDREVIS av år levde palestinaskjerfet en anonym tilværelse rundt halsen på bønder og beduiner i Midtøsten. Men i høst har skjerfet Yassir Arafat aldri gikk hjemmefra uten havnet på «må-ha»-listen til enhver motebevisst kjendis. Cameron Diaz, David Beckham, Colin Farrell og Janet Jackson er bare et lite knippe av superstjernene som i det siste er observert med det klassiske raddisskjerfet.

Er det en politisk oppvåkning vi er vitne til? At Justin Timberlake hadde et palestinaskjerf hengende ut av baklomma under sin opptreden på MTV Awards nylig - betyr det at han ivrer for en tostatsløsning? Er det i protest mot muren at Mary Kate Olsen drar på shopping med et rødt palestinaskjerf over skuldrene?

Neppe.

Kjendisene er trolig lykkelig uvitende om at det trendy skjerfet stylisten ga dem er et symbol på palestinsk frigjøringskamp.

KAFFIYEH- som skjerfet heter på arabisk - har vært brukt som beskyttelse mot sol, sand og vind siden Muhammeds tid, men på 1930-tallet ble det et symbol på palestinsk nasjonalisme og motstand mot britisk okkupasjon, slik nisselua ble brukt i Norge under andre verdenskrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer