Lakseluksus: Den har blitt hverdagskost, men det er ikke vanskelig å gjøre laksen festfin igjen. For eksempel med rikmannssaus: Hollandes og rogn.
Lakseluksus: Den har blitt hverdagskost, men det er ikke vanskelig å gjøre laksen festfin igjen. For eksempel med rikmannssaus: Hollandes og rogn.Vis mer

På en rosa sky

Laksen vil gjøre alle til lags. Nå må den få tilbake festdrakten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Laksen har alltid levd et dobbeltliv. På den ene siden er laksen den mest myteomspunne fisken i norske elver, med et eventyrlig liv, en undervanns-Peer Gynt. Født i små kår i ei elv et sted på landsbygda, deretter lever den et omflakkende liv til sjøs i mange år. Når den er stor, sterk og gyteklar, og tusenvis av mil er tilbakelagt, vender den tilbake til den samme sandflekken i den samme elva.

Laksen var grunnen til at aristokrater fra hele verden oppdaget Norge på slutten av attenhundretallet. De reiste til verdens ende, trasset vær, vind og særegne norske hygiene- og komfortforhold, og sto lange dager i iskalde elver for å fange den fineste fisken som fantes - en kampfisk med fornemt rosa kjøtt etter å ha levd på en diett av bittesmå krepsedyr. I salongene i hele Europa var det noe ekstra når det rosa laksekjøttet lyste opp bordet, fisken ble regnet som bedre enn piggvar og kapuner fylt med trøfler.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn