Pariskvinner forgriper seg på bronsestatue

10. januar 1870 døde han i en duell. Men kvinner har fått øynene opp for bulen.

VICTOR NOIR SKULLE GIFTE SEG. Journalisten, som hadde rykte på seg for å være en playboy, oppsøkte dagen før bryllupet en slektning av keiseren Napoleon den tredje. Han hadde bare et lite ærend.

Noir, som egentlig het Yvan Salmon, skulle videreformidle beskjed til Pierre Bonaparte fra redaktøren sin. De jobbet sammen i avisa La Marseillaise, som var motstandere av regimet. Redaktøren ville utfordre Bonaparte til duell. Men sendebudet selv og Bonaparte havnet i voldsom krangel.

Det endte med at 21 år gamle Noir ble skutt av Pierre Bonaparte 10. januar 1870. Han segnet om og døde.

FRANSKMENNENE BLE SINTE. Ifølge Wikipedia ledet aktivisten Auguste Blanqui to dager etter drapet mer enn 100 000 mennesker i begravelsesprosesjonen til en kirkegård i Neuilly.

De samlet inn penger til en statue over Victor Noir. Den ble laget i bronse av Jules Dalou og fremstilte ham slik han ble liggende da han ble skutt.

Misnøyen med keiseren var stor allerede før Noir ble skutt, og rasende franskmenn fikk vann på mølla. Da Pierre Bonaparte ble frikjent for mordet i mars kom det til voldelige demonstrasjoner, som igjen medvirket til at regimet ble styrtet 4. september det året.

Etter dannelsen av den tredje republikk ble Noir flyttet til den kjente Père Lachaise-kirkegården i Paris, med døde kjendiser som Jim Morrison og Edith Piaf i sin midte.

HER LIGGER HAN FORTSATT. Den irrgrønne statuen viser Noir i frakk, med hatt og en tydelig bul i underlivet. 

I området med bulen er det irrgrønne slitt vekk. Også leppene til Victor er blankpolerte, samt skoene. Ifølge de ansatte er det kvinner som kommer og utfører ulike ritualer på den liggende statuen.

For mange av kvinnene nøyer seg ikke med å se, de gnir seg mot statuen også.

AV UKJENT GRUNN ble Victor Noir et fruktbarhetssymbol. I den tidligere nevnte bulen ligger nok noe av tiltrekningskraften. 

Noir skal ifølge myten være en romantisk type som vil skjenke kvinner en ektemann innen årets utgang om de kysser ham og legger blomster i hatten hans. Noen håper også på han kan gjøre dem gravide, antakelig da via omveier.

På graven hans ligger det alltid blomster. Og jentene er blitt så nærgående at myndighetene i november ifølge BBC måtte sette opp et gjerde rundt statuen, fordi de frykter at den skal bli ødelagt. For kvinnene nøyer seg ikke med lette kyss. De tafser, og noen setter seg skrevs over Victor.

«Toute dégradation par graffitis, frottements indécents ou autre moyen est passible de poursuites.» («Skadeverk som skyldes graffiti eller usømmelig gnidning vil bli rettsforfulgt.»)

Dette skiltet ble satt opp ved statuen i november i år. Men også dette medførte kraftige protester, så både skilt og gjerde er fjernet igjen, og de som har lyst kan ride ranke.

- Jo, jo, vi har sett en eller to som har stimulert seg der. Steget opp på hesten og hoppla, forklarte en kirkegårdsarbeider til Berlingske Tidende.

«Victor should have been so lucky in life», sukkes det i en blogg.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>SLIK DØDE HAN:</B> Victor Noir ble skutt i en krangel. Det er den oppsiktsvekkende bulen i underlivet som har gjort statuen til en av de mest populære på Père Lachaise-kirkegården i Paris. Opphavet til bulen er ukjent, nå er den blankpolert.
TURISTATTRAKSJON:</B> Både underlivet, munnen og skoene til Noir er blankpolerte av ivrige hender og andre kroppsdeler.
NOEN GÅR LENGER:</B> Kirkegårdsmedarbeidere har sett kvinner som ikke nøyer seg med å kysse statuen.
POTENT:</B> Victor Noir.