+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Parkinson-syke Iver (59) fikk livet tilbake med operasjon

Iver Knarud fikk operert inn to elektroder i hjernen, mot blant annet plagsom skjelving. - Jeg kan nesten ikke fatte at det kan fjerne alle problemene som Parkinsons gir, sier han.

TESTER: Nevrolog Vidar Gundersen tester hvordan elektrodene nevrokirurgene Ane Konglund og Frode Kolstad opererer inn treffer. Anestesisykepleier Birgitte Fuglset overvåker at pasienten har det bra.
TESTER: Nevrolog Vidar Gundersen tester hvordan elektrodene nevrokirurgene Ane Konglund og Frode Kolstad opererer inn treffer. Anestesisykepleier Birgitte Fuglset overvåker at pasienten har det bra.Vis mer

- Jeg er litt nervøs for operasjonen, sier Iver Knarud.

Hadelandsbonden holder armene i kors, med hendene godt festet under hver arm. Om han slipper grepet, begynner armene å bevege seg. Det er Parkinson-medisinene som skaper spasmene i armene hans. Sykdommen gjør at musklene blir stive, og medisinen løser dem opp. Bivirkningen er de ufrivillige bevegelsene.

Knarud bruker lang tid på å få på seg klærne, og må ha hjelp til å kneppe de siste knappene i skjorta. Enn så lenge kan han gjøre gårdsarbeidet selv.

- Jeg må bare jobbe, det er det som fungerer for meg. Det er de sosiale settingene som er forferdelig. Jeg er mye hjemme.

Om halvannen uke skal kirurgene bore to hull i hjerneskallen til Knarud. Så skal de operere inn to elektroder i hjernen hans, der de kobler på strøm festet til en stimulator i brystet. Til slutt skal kirurgene lukke hullene i hjerneskallen med to lokk av hard plast. Inngrepet vil redusere skjelvingene som Parkinsons sykdom gir, og gjøre ham mykere i bevegelsene. Hvis alt går som det skal.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.