Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Påska er i boks!

I alt har vi denne gangen prøvesmakt 94 boksviner - eller pappviner, om du vil.

VI HAR PRØVESMAKT 94 spesielt utvalgte boksviner. Det er nok å velge mellom.

Flere hadde vi ikke kapasitet til å teste, selv om 94 bare er 20,8 prosent av alle de boksvinene som listeføres på Vinmonopolet.

For ett år siden var det 420 boksviner i Vinmonopolets prislister. Nå er det 451, og boksvinene står for 54 prosent av det totale salget av hvitvin og rødvin.

Andelen har økt jevnt og trutt, men det er en utvikling som vi ikke applauderer.

Boksviner er enkle viner med en altfor høy pris i Norge, og boksviner er mye mindre holdbare enn tilsvarende viner på flaske.

DET ER ET FAKTUM at boksviner har kortere holdbarhet enn flaskevin. Derfor bør det være tydelig tappedato på alle boksviner, men Vinmonopolet har foreløpig ikke forlangt slik merking.

Bare 40 av de 94 boksvinene vi har prøvesmakt, var tydelig merket med tappedato. Noen produsenter har satt en «best før» 10 måneder fra tappedato, og noen strekker hol dbarheten til 12 måneder.

Vi ville ikke kjøpt boksvin som er eldre enn seks måneder. Når vinen er åpnet, bør innholdet drikkes innen to-tre uker hvis det er en tørr hvitvin, og innen fem-seks uker hvis det er en rødvin.

image: Påska er i boks!

LITT FORAN. Systembolaget oppfordrer sine leverandører til å datomerke alle boksviner, men EU-regler gjør at kan de ikke stille krav om slik merking.

Men Systembolaget har i hvert fall innført en intern regel: Ingen hvite og rosé boksviner skal være eldre enn åtte måneder når de selges, og ingen røde boksviner skal være eldre enn 10 måneder.

Systembolaget tar derfor ikke inn boksviner som er eldre enn henholdsvis fem måneder for hvitvin og rosévin og sju måneder for rødvin.

Alkholavgiften er kr 3,84 pr. alkoholprosent pr. liter enten vinen er dyr eller billig. Vi har sammenliknet en boksvin (Copa con Gusto 300 cl BiB) til kr 299,90 mot en flaske kvalitetsvin (Châteauneuf-du-Pape les Cailloux 75 cl) til samme utsa lgspris.

• Av boksvinens polpris på kr 299,90 utgjør alkoholavgift, emballasjeavgift, polavanse og moms 252 kroner når vinen har en alkoholstyrke på 14 prosent. Hvilket betyr at de tre litrene vin i boksen er verd bare 48 kroner.

• Av en flaskevinpris på kr 299,90 utgjør de tilsvarende avgiftene, polavanse og moms, 136 kroner. Her får man 0,75 liter vin for 164 kroner. Spørsmålet er da om man vil ha mest eller best…

VINIMPORTØRENE prøvde lenge å begrense prisen på treliters boksviner til 300 kroner, fordi dette var den maksimale prisen publikum ville betale for slik vin.

Men nå har de fleste vinene brutt 300 kronersgrensen. Av de 94 vinene er det bare 20 viner som koster under 300 kroner for 300 cl.

Campuget Cuvée Jean-Lin Dalle som koster kr 324,90 på Vinmonopolet, koster 14 euro i Frankrike.

Det tilsvarer 112 norske kroner, og er en pris som stemmer bedre med innholdet i boksen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media