Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Påskas pappvin

Pappvin er enkel vin til høy pris. Likevel står pappvin nå for 42 prosent av Polets vinsalg.

Se alle anmeldelsene SIDEN VIN I KARTONG taper seg fortere enn tilsvarende vin på flaske, burde det bli et konsumentkrav om tydeligere holdbarhetsmerking på kartongene {ndash} i likhet med merking av andre matvarer. Nå er det stort sett bare kryptiske produksjonskoder, de eneste hederlige unntakene vi fant blant de 30 kartongene vi testet, var et par italienske viner der det sto en «best før»-dato. Antakelig er «best før»-datoen ett år fra tappedato. ARCUS oppgir holdbarhetstida til seks måneder for uåpnet kartong og fire måneder for åpnet kartong, altså ti måneder totalt fra tappedato. (Arcus-koden er f.eks. LG3081, tretallet betyr år 2003, 08 står for uke 8, og ett-tallet betyr mandag. Vinen er altså tappet mandag i uke 8 år 2003.) Noen andre produsenter antyder seks ukers holdbarhet fra det tidspunkt kartongen blir åpnet. Vinen i en åpnet kartong holder seg best i kjøleskap, men vi vil ikke satse på å oppbevare den lenger enn tre{ndash}fire uker der heller når den først er åpnet. Vær klar over at et glass kjøleskapskald rødvin kan tempereres på 10{ndash}15 sekunder i en mikrobølgeovn! SPESIELT TØRR hvitvin blir raskt forringet etter at kartongen er åpnet, vi synes en slik vin på kartong bør tømmes innen to uker etter at man har åpnet den. Men de ekstra utsatte hvitvinene var det ikke mange av i vår test, for vi tok for oss de 15 mest solgte pappvinene i fullsortimentet mot de 15 mest solgte i bestillingsutvalget hittil i år. Blant disse 30 er det bare én hvitvin. Det var en tidkrevende jobb å pakke inn alle kartongene rundt hanker og tappekraner for å kunne gjennomføre testen som blindsmaking. Vi registrerte for øvrig at fem av vinene leveres med tappekran uten forsegling. Og at bare halvparten av vinene var i plastpose med foliebelegg. Plast er ikke helt tett, så det må ha noe å si for vinens holdbarhet om det er spandert foliebelegg utenpå plastposen eller ikke. Papp er lettvint for et glass på kjøkkenbenken, på hytta eller i båten, men ellers gjør vin seg best på flaske.

BEST I TEST IGJEN:</B> Mezzomondo Negroamaro.
MIDT PÅ TREET:</B> Arcus Rødvin får terningkast tre i vår test.
ENESTE HVITVIN:</B> Vi har testet Tariquet 2002. Den fikk en femmer. <a href=http://www.dagbladet.no/magasinet/vin/sok/?val=12.04.2003>Se alle anmeldelsene av pappviner.</link>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media