Påskeaktig matdebatt

- Er det noen som har tips til en «påskeaktig» dessert, spør en leser. En annen ber om spennende oppskrifter på uer. Kanskje du kan hjelpe?

På Magasinets nettsider kan du diskutere mat i vårt eget debattforum. Her kan du spørre andre lesere om tips og råd, eller dele dine egne kunnskaper om mat, råvarer og oppskrifter. Det nærmer seg påske og tid for lam. I den anledning ber Hot Lips om hjelp fra andre lesere: Jeg skal ha gjester i påsken, og skal forsøke meg på Viestads afghanske lammerett. Man kommer jo ikke unna påskelammet, men jeg skulle gjerne hatt noen tips om en «påskeaktig» dessert. Det tok ikke lang tid før Marius kom med en håndsrekning. Han foreslår en heller utradisjonell påskedessert med masse farge og smak: ANANAS MED RØD CHILI, CRÈME FRÂICHE OG ANIS Nok til 4 personer: 2 hele ananas 4 dl sukker 2 1/2 - 3 dl vann 1/2 rød chili 1 skåret vaniljestang Saften fra 1 appelsin 250 g crème fraîche 1 1/2 ss melis 1 ts malt anis Skjær av skallet på ananasene og skjær dem i omtrent 1 cm tykke skiver. Ta bort stammen dersom den er hard. Smelt sukker i flere omganger på svak varme i en kjele, og når det har blitt som lys karamell vispes vannet inn litt etter litt. Skjær bort de hvite skilleveggene fra chilien og hakk den fint. Legg ned ananas, chili og vaniljestangen i sukkerlaken og hell i appelsinsaften. La den syde på svak varme i 10 til 15 minutter. Bland crème fraîche med melis og anisen. La sausen stå og godgjøre seg i ca 10 minutter. Smaksett eventuelt med mer anis. Server ananasen kald eller lunka sammen med crème fraîche. Men det er ikke bare påske det dreier seg om i matdebatten. Jon skriver i sitt innlegg at han synes uer er en fantastisk fisk, men at det skorter litt på kreativiteten når det gjelder tilberedning. Jon lurer derfor på om noen det er noen der ute som har en spennende ueroppskrift? Det er tydeligvis flere fiskefantaster som klikker seg inn på diskusjonssidene våre. Én av dem er Marius, som denne gangen kan friste med en kreolsk uervariant: UER À LA CRÈOLE Nok til 4 personer: Ca. 3/4 kg Uer 1 1/2 ts salt Saus: 1 ss margarin 1 middels stor finhakket løk 1 knust fedd hvitløk 1 dl tomatpurè 1 dl vann 1 ss sitronsaft Klippet persille Still stekeovnen på ca 175 grader. Flå skinnet av uerfiletene, skyll og tørk dem. Skjær dem i porsjonsstykker og dryss dem med salt. Legg fiskestykkene i ildfast form. Fres den opphakkede løken lett i margarin. Tilsett knust hvitløk, tomatpurè, vann, sitronsaft og persille. Gi det hele et oppkok.Hell sausen over fisken og sett fatet i ovnen 20-30 minutter. Serveres med ris og salat eller grønne erter. Marius gir seg ikke med dette. Ti minutter etter at han la inn sitt kreolske forslag, kommer han med enda ett. Denne gangen med oppskriften til marinert uerfilet i grillrist. Klikk deg inn og ta en titt. Kanskje blir det uer på din meny også? Magasinet på Nett ønsker alle matglade god apetitt! Har du noen uer- eller påsketips? Eller andre råd og meninger om mat? Bli med i matdebatten! For mange henger mat og vin sammen. Her kan du hente og dele vintips, eller diskutere årganger og druer. På Magasinets vinsider kan du lese om nyheter og anbefalinger, og få med deg Magasinets vintester. solvi.glendrange@dagbladet.no

<HLF>Påskeaktig dessert?</HLF> vaniljeparfait med bakt ananas.
<HLF>.... eller hva med denne?</HLF> marinerte pærer i høyt glass og en halv grapefruit.
<HLF>Glad i fisk?</HLF> Ueren er fin og rød i skinnet, mens fiskekjøttet er hvitt og smakfullt. En riktig lekkerbisken som pasjonerte fiskeelskere vet å sette pris på. Her er akevittgravet uer.