GULT ER KULT: Appelsingranite kan både lages med lyst brennevin eller grapefruktjuice - og gjerne begge deler. Oppvask sparer du også, når du serverer i uthulede appelsiner.
GULT ER KULT: Appelsingranite kan både lages med lyst brennevin eller grapefruktjuice - og gjerne begge deler. Oppvask sparer du også, når du serverer i uthulede appelsiner.Vis mer

Påskekos med ingrediensene du har

Glemt å handle? Ingen fare!

Du er på hytta og har endelig rukket å senke skuldrene og bla deg til matsidene. Hvis jeg gir deg verdens beste råd om påskemat nå, så hjelper det lite dersom du først mottar rådet når høytiden har senket seg. «Hadde det ikke vært deilig med …» er ikke en tanke man har lyst til å tenke ferdig. Selv hvis du er av den halvdelen av nordmenn som ikke er på hytta, er det ikke lett å få tak i noe når hele Norge har stengt. Derfor heller det gammeldagse husmorrådet: «Man tager hva man haver». Og noe av det man haver, som for meg og mange med meg er selve smaken av påske, er appelsiner.

Mens appelsiner er tilgjengelig i butikken hele året, er det nå de er på sitt beste, delvis fordi de er i sesong i Sør-Europa og Midtøsten akkurat nå og ikke har tilbrakt måneder i kjølelagre, og delvis fordi de passer så godt som ferdig innpakket nistemat til ski-turen, men mest fordi lukta av å sitte og skrelle en appelsin i solveggen eller mot ei bjørk eller et furutre et sted, er selve påskens sekulære DNA. Vi spiser appelsin. Vi liker det. Vi kunne ikke tenke oss påsken uten. Men vi gjør ingenting med den annet enn å skrelle den og spise den.