Påskesnadder for  voksne

Her har vi plukket ut noen nyheter, endel sikre kort - samt noen bestselgere. Kort sagt - viner du ikke kan bomme på. God påske!

HVITVIN

tern5.gif Dr. L Riesling 2005 (B-i-B 300 cl),

Gebr. Loosen, Mosel, Tyskland B42207kr 263,60

Ung og frisk duft av blomster, søte epler og sitrus. Ren smak med litt sødme som minner om mark-jordbær, fin liten syresnert i ettersmaken.

tern5.gif Astica Chardonnay 2005 (B-i-B 300 cl),

Bodegas Trapiche, Mendoza, Argentina B43236kr 274,50

Blomster og tropisk fruktsødme i duften. Ren fruktighet med litt ferskensødme i smaken, men ikke like frisk syrlighet som i flaskeversjonen. Grei pappvin til prisen.

tern5.gif JB Rheingau Riesling 2005 (B-i-B 300 cl),

Joachim Bäumer, Rheingau, Tyskland B48106kr 299,90

Sitrus, honning og eplekjerner i duften. Bløt og ren smak med lett sødme av pærer, nektariner og honning, men ganske kort ettersmak.

tern5.gif Tariquet 2004 (B-i-B 300 cl),

Domaine Grassa, Cttes de Gascogne, Frankrike 31908kr 314,90

Aromatisk duft av blomster, mandariner og sitron. Frisk og ren smak med litt aprikossødme, og fin syrespenst i ettersmaken.

tern5.gif Brocard Petit Chablis 2004 (B-i-B 300 cl),

Jean-Marc Brocard, Burgund, Frankrike B46577kr 465,00

Ren aroma av pære, eple og sitrus med en diskret underliggende mineraltone. Her er det frisk fruktighet (epler, rips og sitrusfrukter) med en fin mineralsk ryggrad. Lett syrebitterhet i ettersmaken.


RØDVIN


tern6.gif Berberana Dragsn Tempranillo 2004 (B-i-B 300 cl),

Bodegas Tierra del Sol, Vino de la Tierra de Castilla, Spania 11882kr 279,90

Fatpreget duft med nyanser av bringebær, vanilje, medisinskap og urter. Frisk fruktighet med plomme/lakris-sødme i smaken, bløt og avrundet ettersmak. Midt i blinken for dem som liker spansk fatsmak.

tern6.gif Robert Vic Cuvée Sélection 2005 (B-i-B 300 cl),

Dom. Robert Vic, Languedoc-Roussillon, Frankrike B45840kr 319,00

Fersk solbæraroma i duften (endelig uten svovelstikk!). Frisk og saftig fruktighet i smaken, middels fylde, god syrlighet og lett tørrhet i ettersmaken.

tern6.gif Mezzomondo Negroamaro (B-i-B 300 cl),

Western Wines, Salento, Puglia, Italia 45228kr 329,90

Pene fattoner i duften med moden fruktkarakter og innslag av sedertre, kaffe, pinjer og lær. Vellaget vin med passelig tørr plommefruktighet i smaken, god fylde og harmonisk ettersmak.

tern6.gif 2 to Go by Odfjell 2004 (B-i-B 200 cl),

Maipo, Chile B43978 kr 225,00

Frisk duft av solbær og kamfer. Kjølig frukt med et deilig solbærpreg, rund og god vin med frisk syre og passelig tørre tanniner under solbærsødmen. Denne vinen fikk høyest score i vår blindtest.

tern6.gif Da Luca Primitivo Merlot 2004 (B-i-B 300 cl),

Mondo del Vino, Tarantino IGT, Puglia, Italia B42672kr 339,90

Duft med varm plommesødme og hint av lær. Bløt og fyldig smak med fersk fruktighet, frisk syrlighet og lett snerp i ettersmaken. Tappet 8.mars 2006.

tern6.gif Para Shiraz (B-i-B 300 cl),

Austral Wines, Barossa Valley, South Australia B43327kr 339,90

Duft av bjørnebær, lakris og pepper. Solbær og litt myntesødme i smaken, glatt fruktighet med fin fasthet og myke tanniner i ettersmaken.

tern6.gif Oeno Sangiovese di Toscana 2004 (B-i-B 300 cl),

Arcus, Toscana, Italia B50231kr 375,50

Kirsebær, barskog og nøtter i duften. Kjølig og kjøttfull fruktighet i smaken, modne tanniner i den gode ettersmaken.

tern5.gif Estancia del Fuego 2004 (B-i-B 300 cl),

Mendoza, Argentina B43985 kr 288,90

Fruktsøtlig aroma med innslag av hermetiske kirsebær og plommer. Myk og ganske slank fruktighet i smaken, avrundet ettersmak med lett syretørrhet.

tern5.gif Gato Negro Cabernet Sauvignon 2005 (B-i-B 300 cl),

Viña San Pedro, Lontue, Chile 2953kr 299,90

Friskt solbærpreg i duften. Ren og balansert fruktighet med passelig syrebitterhet i ettersmaken. Ikke så søtladen som chilensk cabernet har lett for å være.

tern5.gif Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2005 (B-i-B 300 cl),

Viña Maipo, Central Valley, Chile 40108kr 299,90

Litt tjæreaktig solbærsødme i duften. Friskere smak enn duft med et saftig og ikke for søtt solbærpreg og fin syrlighet i ettersmaken.

tern5.gif Quinta de Bons-Ventos (B-i-B 300 cl),

Casa Santos Lima, Estremadura, Portugal 33552kr 299,90

Solbær, moreller og vaniljepreg i duften. Bløt, rund og sødmerik smak, velbalansert og behagelig vin med lett syrlig avrunding på ettersmaken.

tern5.gif Alandra 2004 (B-i-B 300 cl),

Herdade do Esporco, Alentejo, Portugal B44856kr 299,90

Varm bærsødme med et brent preg i duften. Saftig plommesødme i smaken, middels fylde og ganske syretørr ettersmak.

tern5.gif M d\'A Cuvée Christer Berens 2004 (B-i-B 300 cl),

Farnese, Abruzzo, Italia 45622kr 319,90

Litt dropsaktig sødme i duften, med innslag av morell, kirsebær og kamfer. Sursøtt bærpreg i den friske smaken, med bra balanse mellom sødme og syrlighet. Litt vegetal bitterhet i avslutningen.

tern5.gif Lavradores de Feitoria 2004 (B-i-B 200 cl),

Lavradores de Feitoria, Douro, Portugal B48063kr 217,70

Plommesødme og litt jordlig preg på duften. Saftig fruktighet og plommesødme i smaken, ganske tørr ettersmak som slutter i litt brent snerp.

tern5.gif Montepulciano d\'Abruzzo Collection Frithjof Nicolaysen (B-i-B 300 cl),

Arcus, Abruzzo, Italia B34243kr 329,80

Ferskt solbærpreg, anis og pepper i duften. Frisk fruktighet i smaken, god fylde og litt tobakksaktig tørrhet med fin snerp i ettersmaken.

tern5.gif Quinta 2005 (B-i-B 300 cl),

Viñas de Altura, Valle de Calchaqui, Argentina B42665kr 329,90

Varm bærsødme med litt toastet fatpreg i duften. Bløt og rund smak med sviskesødme, fast syrlighet og lett snerp av modne tanniner i ettersmaken.

tern5.gif Negroamaro 2003 (B-i-B 300 cl),

Feudi di San Marzano, Puglia, Italia B44530kr 329,90

Varm morellsødme og et lite lærpreg i duften. Bløt, rund og fyldig smak med litt kokt bærpreg, fruktigheten er ikke lenger like god som den var i fjor høst, og prisen er satt opp med 10 kroner. Litt kjernebitter ettersmak.

tern5.gif Raimat Abadia 2003 (B-i-B 300 cl),

Raimat, Catalonia, Spania B11258kr 339,90

Sødme av mørke bær, tobakk og fatvanilje i duften. Solbær/plomme-sødme og noe tjæreaktig i den fyldige smaken, syrlig tørrhet og toastet fatpreg i ettersmaken.

tern4.gif Amigo (B-i-B 300 cl),

Berberana, Castilla y Lesn, Spania 10064kr 229,90

Det råferske bærpreget i duften gir assosiasjoner til maceration carbonique. Saftig og slank smak, men litt for rustikk bitterhet i avslutningen.

tern4.gif Marqués de Chivé Tempranillo Crianza (B-i-B 300 cl),

Vicente Gandia, Utiel-Requena, Spania 33302kr 288,00

Læraktig fatpreg og varm bærsødme i duften. Smak av tørkete frukter, tobakk og vanilje. Bløt, enkel og litt spinkel vin med tretørr ettersmak.

tern4.gif Valpantena Corvina 2004 (B-i-B 300 cl),

Cantina Valpantena, Veneto, Italia 20620kr 319,90

Kirsebær, paprika, solbær og lakris i duften. Saftig smak med litt spinkel fruktkonsentrasjon og litt for bittertørr ettersmak. Samme årgang smakte bedre i oktober 2005.

tern4.gif Rosso d\'Abruzzo (B-i-B 300 cl),

Sallis Castrum, Abruzzo, Italia B46667kr 319,90

Kraftig lærpreg, kirsebær og urter i duften. God fruktsødme i smaken, men lærpreget gjør dette til en like-eller-ikke-like vin. Varmere i stilen enn slik vi husker Rosso d\'Abruzzo ett år tilbake.

tern4.gif Argento Malbec 2005 (B-i-B 300 cl),

Mendoza, Argentina B44752 kr 319,90

Varmt søtlig bærpreg, lakris og noe brent/røykaktig i duften. Litt for søt smak med innslag av vanilje og smørmalt, men vi tror denne sødmen kan gå bra til påskelammet. Vinen strammes inn i ettersmaken takket være god syresnerp.

tern4.gif Soñador (B-i-B 300 cl),

Valentin Bianchi, Mendoza, Argentina B41903kr 329,90

Søtlig bæraroma med et varmt preg og en lakrisaktig undertone. Smaken virker først bløt og litt kokt, men ettersmaken er ganske syretørr.

tern4.gif Palacio de la Vega Cabernet Sauvignon Tempranillo 2000 (B-i-B 300 cl),

Ambrosio Velasco, Navarra, Spania B47261kr 330,40

Vin i en utviklet stil med duft av dill, tørkete frukter og eikefat. Bløt og moden smak med en dominerende fatsødme, lett syretørrhet i ettersmaken.

ALLE VINDRIKKENDE mennesker bør være klar over at pappvin er mindre holdbar enn flaskevin. Pass derfor på at du ikke kjøper vin som er for gammel. Det bør innføres en obligatorisk datomerking på papp, og vin som er eldre enn seks måneder (hvitvin) eller ni måneder (rødvin) bør tas ut av salg.

Vinmonopolet listefører nå 368 viner i kartong. I fjor utgjorde disse 50 % av det totale vinsalget. Påskemåneden er årets nest største måned for salg av kartongvin - med en salgsandel på 56 % (mars 2005). Bare juli overgår påska, med 59% av det totale vinsalget (juli 2005).

DENNE GANGEN har vi testet 56 viner, men her i Magasinet er det bare plass til 30 av dem. Vinene som kommer best ut er alle tappet forholdvis nylig.

Åpnet kartongvin bør lagres kjølig, og drikkes opp innen to uker når det gjelder tørr hvitvin og innen fire uker når det gjelder rødvin.

De 26 prøvesmakte vinene som ikke får plass her i papirutgaven, blir lagt ut på nettadressen www.dagbladet.no/magasinet/vin.6 pappvin-vettregler!

Fjellvettreglene er en selvfølge i påsken. Men disse seks pappvin-vettreglene bør påskefjellfolket heller ikke glemme:

1. Legg ikke pappvinen til lagring for lenge

Holdbarheten er anslått til seks måneder fra tappedato, som står oppført på noen kartonger. Andre har stemplet en holdbarhetsdato. Fra den dagen du åpner kartongen og tapper den første vinen, holder den seg god i hvert fall i tre uker.

2. Vis respekt for temperaturen

Både rødvin og hvitvin kan ta skade av for kald oppbevaring. Ved kuldegrader er det lurt å unngå lengre opphold ute. Man bør f.eks. ikke la vinen ligge i bilen natten over. Rødvin kan skille ut store mengder bunnfall, som vil oppleves som en kvalitetsfeil. Hvitvin kan skille ut vinsten/syrekrystaller hvis den oppbevares i kjøleskap over lang tid.

3. Lytt til erfarne polfolk

Ansatte på Vinmonopolet kan gi deg gode tips om valg av vin.

4. Vær rustet mot romtemperaturer

Serverer du rødvin noe særlig over 18 grader virker den fort lite frisk og i verste fall slapp. Mange hytter har etter ivrig fyring en romtemperatur langt over dette. Det kan derfor være lurt å «temperere» (kjøle ned) vinen før servering.

5. Husk å tappe riktig!

Sørg for at vinen ligger over tappekranen når du tapper. Hvis ikke kan det komme luft inn i vinen. Da blir den sterkt forringet etter bare et par dager.

6. Vend i tide. Det er ingen skam å snu

Ta ett glass av gangen. Og husk: Alkohol og skitur passer ikke sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen