Først og størst:  Marienlyst skole i Drammen er den første skolen i landet som er bygget som passivhus. Skolen er også, med sine 6500 kvadratmeter, det største passivhuset i landet til nå. Skolen ligger vegg-i-vegg med hjemmebanen til Strømsgodset, så den er lett å finne også for utenbys folk som vil ta en nærmere titt.
Først og størst: Marienlyst skole i Drammen er den første skolen i landet som er bygget som passivhus. Skolen er også, med sine 6500 kvadratmeter, det største passivhuset i landet til nå. Skolen ligger vegg-i-vegg med hjemmebanen til Strømsgodset, så den er lett å finne også for utenbys folk som vil ta en nærmere titt.Vis mer

Passiv sparing

I framtida må alle husbyggere gjøre som Marienlyst skole i Drammen: bygge passivt. Gevinsten kan være en halvering av strømforbruket.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Bygget holder utrolig godt på varmen, uansett hvor kaldt det er ute, konstaterer rektor Åse Kalfoss. I august i fjor var Norges første skole bygget etter passivhusstandard innflyttingsklar. Den store kolossen, vegg-i-vegg med Tippeligaklubben Strømsgodsets hjemmearena, huser 450 elever og 50 voksne og er landets største passivhus. Så langt.

På tegnebrettet For snart må alle bygge miljøvennlig. Senest i 2020 - og kanskje allerede i 2015 - vil passivhus trolig være forskriftskravet for dem som skal bygge nytt hus.

- Regjeringa har allerede strammet inn de byggtekniske forskriftene flere ganger for å redusere energibehovet i bygninger. Det betyr at passivhus etter all sannsynlighet vil være standard i nær framtid, sier Tore Wigenstad, seniorforsker ved Sintef byggforsk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn