Du leser nå Dagbladet Pluss

Passiv sparing

I framtida må alle husbyggere gjøre som Marienlyst skole i Drammen: bygge passivt. Gevinsten kan være en halvering av strømforbruket.

Først og størst:  Marienlyst skole i Drammen er den første skolen i landet som er bygget som passivhus. Skolen er også, med sine 6500 kvadratmeter, det største passivhuset i landet til nå. Skolen ligger vegg-i-vegg med hjemmebanen til Strømsgodset, så den er lett å finne også for utenbys folk som vil ta en nærmere titt.
Først og størst: Marienlyst skole i Drammen er den første skolen i landet som er bygget som passivhus. Skolen er også, med sine 6500 kvadratmeter, det største passivhuset i landet til nå. Skolen ligger vegg-i-vegg med hjemmebanen til Strømsgodset, så den er lett å finne også for utenbys folk som vil ta en nærmere titt.Vis mer

- Bygget holder utrolig godt på varmen, uansett hvor kaldt det er ute, konstaterer rektor Åse Kalfoss. I august i fjor var Norges første skole bygget etter passivhusstandard innflyttingsklar. Den store kolossen, vegg-i-vegg med Tippeligaklubben Strømsgodsets hjemmearena, huser 450 elever og 50 voksne og er landets største passivhus. Så langt.

På tegnebrettet For snart må alle bygge miljøvennlig. Senest i 2020 - og kanskje allerede i 2015 - vil passivhus trolig være forskriftskravet for dem som skal bygge nytt hus.

- Regjeringa har allerede strammet inn de byggtekniske forskriftene flere ganger for å redusere energibehovet i bygninger. Det betyr at passivhus etter all sannsynlighet vil være standard i nær framtid, sier Tore Wigenstad, seniorforsker ved Sintef byggforsk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.