Phooner du?

Elg i solnedgang er ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NERDETE ELLER MORO? Av og til dukker det opp fenomener på internett som ikke ville eksistert om det ikke var for nettet. Dette gjelder også «phooning». Hva det er? Vel, se på bildene i denne artikkelen.

- De beste phoon-bildene imponerer den som ser på. De frambringer en reaksjon av glede, overraskelse eller latter fra seeren, forklarer John Darrow, mannen som står bak nettstedet Phoons.com.

Siden 1999 har John mottatt bilder fra folk over hele verden. Bidragsyterne har «phoonet» i nær sagt alle tenkbare sammenhenger: I brylluper, i fontener og når andre ikke viste det.

Mannen som startet det hele er ikke så glad i den siste kategorien - gruppebilder ødelagt av en person som phooner uten at de andre er klar over det.

- Phoon-bildene jeg liker best er de der situasjonen eller omgivelsene er interessante å se på, og det er en liten phoon et eller annet sted på bildet.

STRENGE KRAV. Han tar nemlig ikke lett på phooningen, John Darrow. Den 43 år gamle programmereren fra San Jose, Silicon Valley, California har utviklet svært strenge regler for hvordan man skal gå fram.

Prosjektet hans er selvsagt fra bunn og grunn preget av glimt i øyet.

- Det er et samarbeid mellom mennesker med forskjellig språk for å få andre til å smile.

Samtidig er han redd for at phooningen skal vannes ut og blekne. Da avisa Dallas News skrev om siden hans sommeren 2003, og interessen virkelig tok av, måtte han stramme inn. Han begynte å slette bilder fra databasen.

- Jeg slettet dem hvis stillingen var ukorrekt, beskjeden eller uten energi. Eller hvis folk så uinteresserte ut, eller var tvunget til å posere for en annen phoone-entusiast.

Også bilder tatt i kjedelige omgivelser gikk de i søpla. John slettet mellom 250 og 300 bilder, inkludert 70 av hans egne. Han opprettet også en side med eksempler på feil posering.

- Innsatsen betalte seg. Siden da har bildene vært av mye høyere kvalitet og mer interessante. Men for å holde kvaliteten oppe, må jeg være tøffere og avvise enda flere bilder, til og med noen fra mine kjære foreldre.

PHOONET I 1980. Faren Bob og moren Doris (begge 76 år) er nemlig blant de ivrigste bidragsyterne til John.

De var også med på verdens første phoon, et bilde tatt hos Johns tante Rachel i 1980.

- Min kjære mor tolererte at jeg gjorde det samme på mange av bildene fra den sommerens familieferie.

Det var også da han laget ordet phoon - et ord han fant på uten noen som helst forankring i andre ord («det hørtes bare morsomt ut»).

Først 19 år seinere tok han opp tråden igjen etter å ha funnet inspirasjon i et Bloomingdales-kjøpesenter. Phoonen var gjenfødt, og snart opprettet han nettsiden for å dele den med andre.

Og selv om det fortsatt bare er moro, er John litt stolt over at siden har nådd ut til land over hele verden.

- Folk har blitt med meg på et enkelt uttrykk for glede, frihet, selvtillit, opprør - hva det enn er, de har blitt med meg. En spesiell glede for meg var da noen gjorde en phoon for nettsiden, og da han gikk tilbake til fotografen, hørte han et barn si til en av foreldrene sine: «Han phoonet!», forteller John.

NORSKE PHOONERE. Også i Norge phoones det, selv om det hittil har fått liten oppmerksomhet. Kanskje er det Arne, Christian, Daniel, Eivind, Emil, Erik, Espen, Karsten, Knut, Marius og Vegard som har vært nærmest berømmelse da de gruppephoonet på Adressa.nos webkamera i Nordre gate i Trondheim.

Et av favorittbildene til John er svenske Görans bilde fra Bybroa i Trondheim.

- To eldre damer på bildet stoppet og spurte om det var noe i veien, men da de hørte at jeg var svensk, bestemte de seg for at jeg var hinsides hjelp, skriver Göran i kommentaren til bildet.

Det finnes masse uphoonet mark i vårt langstrakte land. Det er bare å finne fram kameraet og samle tilstrekkelig mot. John selv kjenner fortsatt at det kribler i stoltheten når han slår til.

- Hver eneste gang jeg phooner offentlig, er jeg nervøs. Det er enda vanskeligere for meg å be noen andre om å phoone. Moren min på 76 år, derimot, kan gå bort til fullstendig fremmede og overtale dem til å phoone. Hvis jeg er i nærheten, snur jeg meg vekk eller finner et sted å gjemme meg, forteller John Darrow.

• Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

sigbjorn.strand@dagbladet.no

GLEM ELGEN: John Darrow, mannen bak Phoons.com, viser hvordan han liker aller best at bildene på siden hans skal se ut: En diskret phoon i vakre omgivelser.
DYP-PHOONING: Laurie står både for idéen og utførelsen av denne undervanns-phoonen fra St. Georges Cay, Belize.
ORIGINALEN: John Darrow (bak til høyre) phooner på et familiebilde utenfor huset til sin tante Rachel i 1980. Uvitende om at han skulle starte et nettfenomen.
MOR OG FAR: John Darrows 76 år gamle foreldre Bob og Doris er ivrige bidragsytere til sønnens nettsted. Her phooner de på morsdagen i 2003.
TAJ MAHAL: Jens og Cat phooner foran Taj Mahal i India. - Det var første gang vi phoonet sammen, og ikke enkelt å få til på grunn av alle turistene, forteller Cat.
KJEMPEBRØD: Vegard er kreditert for idéen, mens Eivind, Arne og Marius phooner i Trondheim.
FERDIG! - Her er vi akkurat ferdig med en pasient, forteller Lance fra Portland, Oregon. Han forsikrer om at pasienten ikke måtte vente mens legeteamet phoonet.
TIL PHOONEN SKILLER OSS AD: Dette paret har av en eller annen grunn valgt å sende inn brudebildet anonymt til Phoons.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer