Pilestredreisen

For mye ros kan gå til hodet på alle. Var dette tilfellet for Michelin-premierte Restaurant Oscarsgate?

- DET ER EN NATURLOV at ting som går opp, må falle ned, sa Robinson - før måltidet startet.

For det skulle vise seg at naturlover ikke gjelder i dette tilfellet.

På restauranter som dette er det pakkeløsninger som gjelder. Dagens niretter (!) kan reduseres til en seksretter, men prisforskjellen er bare 150 kroner. Altså går man for full pakke.

Denne kvelden så det ut som om brorparten av de vel tjue gjestene som fylte hver eneste sitteplass, tenkte det samme som Robinson og Fredag.

ÅPNINGSSTROFEN, tre små amuse bouche, ga et forvarsel om hva som var i vente. Friterte, løvtynne skiver av svartrot, en salt krem med trøffelbiter og - popkorn. Det høres vilt ut, men vitner samtidig om kjøkkenets eventyrlyst og fordomsfrihet.

For her leter man etter spennende smaksopplevelser. Smaker som komplimenterer eller kontrasterer hverandre. Og det lykkes. Til de grader.

Første rett var laksecarpaccio med sprøstekt ingefær og lime- og kokossorbé. Så fulgte en ekstremt smaksrik strandkrabbesuppe med kamskjell og risoni, etterfulgt av bakt kveite med brandade, hummerskum og rundet av med en himmelsk hollandaise.

Kalvebrissel med kyllingrillette og sherrygelé var en øyeblikkelig suksess, og en pizzavariant med pata negra-skinke og mozzarella et artig avbrekk.

Neste ut var andebryst og stekt andelever med sopp- og sellerikrokett.

KONG OSCAR: Ingen slitasje eller blaserthet å spore hos den store staben på Michelin-restauranten i Pilestredet. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
KONG OSCAR: Ingen slitasje eller blaserthet å spore hos den store staben på Michelin-restauranten i Pilestredet. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

OG OM ROBINSON og Fredag ikke var overbevist før, ble de det ettertrykkelig da.

Siste avdeling ble innledet med ost, og fulgt opp av hvit sjokoladechiboust og urtesorbé, mens kake av Valrhonasjokolade med en is av rømme og fersk ost utgjorde finalen.

Og selvfølgelig: ekstranummer i form av petit four servert på sjakkbrett.

- Det er helt på grensen, men det går. For med alle de små mellomrettene, er det nærmere femten enn ni retter, sa Fredag.

- I mindre kyndige hender kunne dette blitt rene kakofonien. I stedet blir det en velkomponert symfoni, der instrumenteringen er spennende, rytmen fengende og framførelsen i stjerneklasse. Rene oppdagelsesreisen for smakssansene, konkluderte Robinson.

ROBINSON FORSØKTE SEG på vinkartet, men ga opp. Det er nær umulig å finne noe som passer til alt dette. Dessuten hadde kjøkkenet allerede gjort den jobben.

Hvis en først slår på stortromma med en niretter, er tilhørende vinpakke det eneste fornuftige.

Den bød ikke på store overraskelser - før helt til slutt. Til sjokoladekaka ble det servert en rød Piemontevin av merke Matteo Correggia Anthos på 100 prosent Bracetto-druer.

Pilestredreisen

Et spennende, men absolutt vellykket valg.

Så er alt stadig bare fryd og gammen på Oscarsgate? Når det gjelder mat og service, er det absolutt det. Men lokalet er lite og gjestene er tilgodesett med bare et toalett.

Da gjestene kommer til omtrent samme tid og spiser det samme - melder naturlige behov seg også omtrent samtidig.

Dette resulterte i tendenser til flaskehals og kødannelse utenfor toalettet.

- Litt større lokaler og fasiliteter hadde gjort seg. Og det kommer nok, mente Fredag.

BILLIG ER DET IKKE. En tur på Restaurant Oscarsgate gjør et solid innhogg i budsjettet til en gjennomsnittslønnet. Men man får det man betaler for.

- Absolutt. Det er vanskelig å prissette en slik opplevelse, sa Robinson.

- Akkurat som med annen god kunst.

robinson&fredag@dagbladet.no

BARE ETT TOALETT: Det eneste Robinson og Fredag fant å trekke for på Oscarsgate, var det skrale toalettilbudet.