Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Plass for overraskelser

En duft av Hamsun og en smak av matstorhet: Ylajali holder koken.

-  FEM RETTERS overraskelsesmeny? sa Robinson nølende. -  Da må jeg få vite iallfall litt om hva jeg eventuelt skal overraskes med?

Den særs unge, mannlige servitøren hadde svar på rede hånd. -  Først får du ristede kamskjell, deretter en auberginesuppe, begynte han. -  Hovedretten er kjøtt, så følger en ostetallerken og helt til slutt nøttekake med sorbet.

Robinson tenkte fort. 550 kroner lød ikke ille. Men hva med fem retter og magemålet?

-  Hver rett er ganske liten, beroliget servitøren, og dermed slo Robinson til. Men Fredag ristet på hodet:

-  Jeg nøyer meg med tre-retteren. Men kan jeg få bytte ut tunfiskforretten med kamskjell? Så velger jeg entrectte framfor kveite som hovedrett, og honningpannacotta til dessert lyder perfekt når som helst og hvor som helst for meg.

-  La meg sjekke med kjøkkenet, sa servitøren. Han forsvant og vendte tilbake med et «kamskjell er i orden» og forsynte dem per. klype med et utrolig godt og saftig brød. «Hemmelig,» sa han med et lurt smil da Fredag mer enn antydet interesse for oppskriften.

TRE OG ET HALVT år etter åpningen er restaurant Ylajali på St. Olavs plass for lengst applaudert inn blant Oslos mest populære. Det stueaktige lokalet i Rikshospitalets gamle apotek er beskrevet og berømmet ved gjentatte anledninger, og det samme er spisetilbudet med faste menyer fra tre til 11 retter. Rettene kan også kombineres som en à la carte, men da til litt forhøyet pris.

-  Så er det rart at vi er forventningsfulle? sa Fredag idet servitøren kom med en uannonsert røkelaksbit i yoghurtsuppe, overstrødd med hakket chorizo,

-  Nei, og dette var en lovende begynnelse, svarte Robinson. -  Hakket, spansk spekepølse som krydder er en god idé, iallfall i dette tilfellet. Holder kamskjellene samme nivå, er vi godt i gang.

Det skulle de vise seg å gjøre. Ristede, kalde og hvilende på blomkålkrem og med granateple satte de en standard av fint avstemte smaker som skulle vedvare gjennom hele måltidet.

MENS FEM RETTERS-Robinson mesket seg med auberginesuppe og cannelloni med scampikjøtt, ble tre retter-Fredag tilgodesett med en liten ekstraforpleining «for at du ikke skal kjede deg», som servitøren bemerket. Noen skiver andebryst med kjørvel og tomatconcassé ble et utmerket tidsfordriv, og det stanset ikke der.

-  Det blir å vente litt på hovedretten, så i mellomtiden får dere en sorbet av lime og banan overrislet med italiensk musserende, sa servitøren. Heller ikke dette kjølige «tidsfordrivet» falt i unåde hos Robinson og Fredag, som lot blikket vandre mellom Ylajalis møbelplysj og Benjamin Bergmanns moderne bilder og bestemte seg for å like begge deler like godt.

ROBINSONS overraskelseskjøtt viste seg å være en smakfull og mør hjortecarré som kom med en liten og perfekt timianrisotto.

-  Risotto på grensa mellom fast og flytende, det er det ikke så ofte jeg får, lød den fornøyde kommentaren. -  Hvordan er entrectten din?

-  Den smaker ikke så mye, og gir en del motstand, svarte Fredag. -  Men en entrectte er nå engang ikke en indrefilet, og med den mørke, kraftige sausen, søtlige maispureen og den fritterte potetballen med bearnaise som tilbehør, er det smak nok her. Likte du forresten rødvinen (Refosco Frivuli, Livon 2003)?

Robinson nikket. -  Mørke smaker, bra fylde og en kledelig lav temperatur, kom det. -  Jeg tror den blir god til ostene mine også.

OSTENE - munnfuller av myk fjellost, moden camembert, sterk roquefort og enda sterkere epoisse -  ble servert sammen med honningkakeaktig bananbrød, sviskepuré og glaserte nøtter som fikk Robinson til å knegge av fryd. Fredags honningpannacotta med sitron/timiansorbet og bringebærsuppe innfridde også alle smaks- og konsistensforventninger, og da Robinsons avsluttende, fuktige nøttekake med bakt eple og karamellsorbet ble servert som siste rett, var det to tilfredse gjester som nøt den til siste smak.

-  Forventninger innfridd, sukket Fredag. -  Trivelig og morsomt lokale, påpasselig og flink betjening, kjempegod mat til overkommelig pris. Folk får mene hva de vil om Hamsun, men Ylajali holder iallfall koken.

Spiseguiden (5 stjerner)

RESTAURANT YLAJALI St. Olav plass 2 Tlf.: 22 20 64 86 kr 250

Utmerket og ikke avskrekkende dyr mat i et særpreget, tradisjonstungt/moderne lokale.

Mer enn god mat: Ylajali har både en påpasselig og flink betjening og et trivelig og morsomt lokale.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling