Plettfri bunadsvandel

Bare to nye bunader er godkjent i år. Å lage en bunad er nitid arbeid, det tar opp til ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BUNAD PÅ LAVPRIS. De siste årenes lav-på-livet-moten er ikke like stilig på bunader. Bunadsørepynt og hvite sko brukte de heller ikke på 1800-tallet.

Det var ingen som kjøpte bunad på Cubus eller Coop, den gangen. I 2003 ble barnebunader laget i Kina solgt raskere over disk enn du kan si Bunad- og folkedraktrådet.

De er den øverste bunadsmyndigheten i Norge, og tolerante i klesveien. Men total skiveutglidning, det er de nok ikke like begeistret for.

- Man kan jo bli forbauset over folk som har laget seg en bunadshette av en fin gardin i mangel på broderikunnskaper, men stor sett er vi flinke her til lands. Det er nok i USA vi finner de mest spenstige sakene når det gjelder bunad, sier Magny Karlberg. Hun er direktør i rådet. En gang så hun en kvinne i bunad, cowboyboots, oppkneppet rosa skjorte og blomster i håret.

SURF AND TURF. Folk vil gjerne ha bunad, men noen velger det beste fra Vågå til Voss. Kniv på kvinnebunad, for eksempel, hvem fant på det? Bunadrådet observerer fra sidelinja.

- Vi liker vel egentlig ikke å bli kalt bunadspolitiet. I utgangspunktet er vi jo en rådgivende instans, men siden vi er autoriteter på feltet oppfattes man jo gjerne som politi. Men vi har jo ingen politimyndighet, ler førstekonsulent Jon Fredrik Skauge i Bunad- og folkedraktrådet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer