FÅR SIN STRAFF: Fire år etter han ble fengslet, starter rettssaken mot Thomas Lubanga (48), leder av Union of Congolese Patriots (UPC). Her må han stå ansikt til ansikt med flere av barna han brukte som barnesoldater i sin geriljakrig i Øst-Kongo. FOTO: Reuters/Antony Njuguna/Files/Scanpix.
FÅR SIN STRAFF: Fire år etter han ble fengslet, starter rettssaken mot Thomas Lubanga (48), leder av Union of Congolese Patriots (UPC). Her må han stå ansikt til ansikt med flere av barna han brukte som barnesoldater i sin geriljakrig i Øst-Kongo. FOTO: Reuters/Antony Njuguna/Files/Scanpix.Vis mer

- Plukket ut sex-slaver når jentenes bryster begynte å vokse

Krigsherren Thomas Lubanga (48) er den første som stilles til ansvar i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet.no): Barn helt ned i 10-års alderen var med i geriljahæren til Thomas Lubanga Dyilo (48), lederen av Union of Congolese Patriots. Mange av dem ble systematisk neddopet slik at frykt og redsel ikke skulle hindre dem i å utføre soldatgjerningene.

- Lubangas militsia rekrutterte og trente opp hundrevis av barn til å drepe, voldta og plyndre. Disse barna lider fortsatt. De kan ikke glemme hva de har gått gjennom, hva de så og hva de gjorde, sa aktor Luis Moreno-Ocampo i rettssalen i dag, ifølge AP.Under rettssaken mot ham, som startet i dag, vil Lubanga møte noen av dem igjen ansikt til ansikt. De skal vitne mot krigsherren, som er den første til å sitte på tiltalebenken i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. TILTALEN DREIER seg om bruk av barnesoldater under 15 år i geriljampene i Ituri-distriktet, øst i Kongo, i årene 2002 og 2003.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn