- Poker har ingen samfunnsnytte

Annette (19) vant poker-VM. Er det farlig for det norske samfunnet?

  NATT TIL 17. SEPTEMBER skrev Annette Obrestad fra Sandnes norsk pokerhistorie.

  Annette, som fylte 19 år dagen etter triumfen, kunne innkassere over 11 millioner kroner for seieren i pokerturneringen World Series of Poker Europe.

  Det er ikke nødvendigvis en gladnyhet for Norge, mener eksperter og politikere.

  - Oppslagene om slike vinnere gir et fullstendig uvirkelig bilde av det som skjer, forteller faren til en mann med spilleproblemer til Aftenposten.

  Organisasjonene Pårørende til spilleavhengige og Hjelpelinjen for spilleavhengige melder om en økning i antall henvendelser om onlinespill til sine tjenester. Og ifølge Hjelpelinjen er det ikke uvanlig å høre om spillere som har tapt 50 000 kroner i løpet av en natt.

  Hjelpelinjen har fått 174 telefoner om poker fra bekymrede spillere eller pårørende, og andelen telefoner om pokerspill er økende (PDF-fil).

  Mer enn tre fjerdedeler av telefonene gjelder menn.

  - Gruppen mellom 25 og 35 år er sterkest representert, men det er også snakk om yngre spillere, sier daglig leder i Hjelpelinjen Tore Paulsen til Dagbladet.no.

  SAMTIDIG VARSLER kulturminister Trond Giske at et forbud mot pengeoverføringer fra norske banker til utenlandske spillselskaper er på vei.

  - Dette er ikke smart, sier president Hanna Nilsson i Norges pokerforbund til Dagbladet.no.

  - Forbudet er ren symbolpolitikk, og vil være umulig å håndheve i praksis. Det viser erfaringer fra USA og Frankrike.

  Et slikt forbud vil fungere omtrent like bra som å flytte narkomane fra Plata, mener Nilsson.

  - Det løser ingenting, problemet bare flyttes et annet sted. Jeg mener det er bedre å åpne for at selskaper kan få lisens til å drive pokerspill i Norge, på våre vilkår.

  - Men bør ikke hensynet til de som får alvorlige problemer gå foran de mange som bare har poker som en fritidsaktivitet?

  - Da spør jeg tilbake: På hvilken måte vil et slikt forbud hindre at noen får et alvorlig problem? Dette vil være MEGET enkelt å omgå, spillselskapene godtar overføringer på mange forskjellige måter. Og hvis det er noen som vil gjøre sitt beste for å omgå dette, vil det jo være nettopp dem som har et alvorlig problem, mener Nilsson.

  SPESIALKONSULENT Finn Gyllstrøm ved Øst-Norsk kompetansesenter er enig i at man aldri vil lykkes i å bygge noe vanntett skott, men ser ingen andre løsninger.

  - De som er ivrige, vil alltid finne veier å gå. Men for folk flest ser et slikt forbud ut til å bidra til redusert spilling. Et forbud ser ut til å være den best farbare veien per i dag. Filtre som sperrer visse typer spill er lette å omgå for de som er gode på data, og å gi lisens til spillselskaper som vil etablere regulert virksomhet i Norge, vil være en liberalisering av norsk spillpolikk som ikke virker aktuelt per i dag, sier han.

  Gyllstrøm mener poker er et problem for det norske samfunnet, og at det er rimelig å håndtere pengespill som man håndterer alkohol.

  - Det betyr at vi skal få lov til å beskytte våre egne borgere mot aktiviteter som kan gi store problemer - og det kan åpenbart pengespill på nettet. Jeg ser ikke noe samfunnsnyttig i denne typen aktivitet. Det man forsvarte spilleautomatene med, var at mye av pengene gikk til gode formål. Ved pokerspill går alt overskudd til private bedrifter, sier Gyllstrøm.

  Pokermesteren Annette Obrestad er uenig i at poker er et samfunnsproblem.

  - Om folk har råd til å spille og ikke er gode nok til å vinne, er det deres egen feil at de taper penger, sier hun til Dagbladet FREDAG.

  - Jeg tror ikke folk blir spilleavhengige av poker. Det er mer det at de spiller for penger de ikke har, og vil vinne dem kjapt tilbake. Folk flest er ganske griske, kan du si. Poker er ikke en måte å få penger veldig kjapt på, mener hun.

  - Folk flest bryr seg ikke om at de taper, de er med fordi de synes det er gøy.

  FORBUDET ER UFORSTÅELIG,
  mener Bjørn Magne Solvik, skribent i nettavisa Liberaleren.

  - Politikere klarer ikke å regulere folks behov. Mennesker er ulike: Noen liker å gå på sirkus, andre liker å spille poker. Hvorfor i all verden oppfordrer regjeringen til å flytte omsetningen inn i enda mørkere rom? Jeg kunne nesten forstått forbudet dersom det hadde ført til at folk sluttet å spille, men det er urealistisk å tro på det, sier han.

  Solvik tror ikke det er noe samfunnet kan gjøre for å hindre at enkelte får problemer av pengespill.

  - Det er dumt å spille bort store pengesummer, men jeg tror ikke det går an å forby dumme handlinger. Det har aldri fungert. Jeg ser ikke på pengespill på nettet som et problem for det norske samfunnet. Det er et problem for de som har havnet i vanskeligheter. Folk må få bruke pengene sine som de vil, og det må være lov å gjøre dumme ting med sine egne penger, mener han.

  DET ER IKKE BARE tapte penger som bekymrer foreldre og pårørende som ringer hjelpetelefoner for spilleavhengighet.

  Barnevernsinstitusjonen 16-23 AS forteller at foreldre uttrykker bekymring over ungdom som rett og slett spiller bort tida si med online-spill.

  - Mange foreldre føler at de gir fra seg autoriteten sin til datamaskinen, sier terapeut Helen Fellman til Dagbladet.

  NETTAVISA LIBERALEREN
  vil legalisere alle pengespill i Norge, mens Hanna Nilsson i pokerforbundet ønsker en full revidering av den norske spillpolitikken:

  - Det at kulturdepartementet akkurat nå sitter og vurderer om bridge er et lovlig spill, sier litt om hvor feilslått dagens politikk er. Hele grunnlaget for loven er feil. I dag er et spill definert som lovlig eller ulovlig ut fra hvor tilfeldig det er, ikke ut fra hvor skadelig og farlig det er, sier hun.

  Poker på nettet var ikke engang påtenkt da dagens lov ble skrevet, hevder Nilsson.

  - Vi bør la en ekspertgruppe - med representanter for pokermiljøet, Landsforeningen for spilleavhengige, Pårørendeforeningen, Lotteritilsynet, Økokrim og jurister - gå gjennom hele lovgivningen på nytt. Grunnen til at vi har en restriktiv spillpolitikk er for å ta vare på dem som faller utenfor, men det skjer ikke i dag, mener hun.

  - HVIS DET ER SÅNN at folk vil spille poker, kan de jo spille uten pengeinnsats, foreslår Finn Gyllstrøm ved Øst-Norsk kompetansesenter.

  - Men poker på nettet har unektelig blitt populært, og det må være en grunn til at spillerne ønsker å ha penger som innsats. Syns du ikke det er synd å ta fra folk en fritidsinteresse?

  - Vi vil jo helst ikke frata folk gleder. Men hensynet til mindretallet som får virkelige problemer, bør gå foran friheten til det store flertall. Jeg har møtt en del skjebner. Så lenge det er en aktivitet som har såpass lite samfunnsbyggende i seg, og når denne typen aktivitet er til skade for noen, syns jeg det er all grunn til å regulere og sette søkelys på dette.

  Hvis et forbud viser seg å ikke fungere, tror Gyllstrøm på strenge restriksjoner når det gjelder tidsbruk og pengebruk ved spill på nettet.

  - Kanskje kan vi klare å få dette inn i en form der man ikke kan sette mer på spill enn man egentlig hadde tenkt - tekniske løsninger for å sette beløpstak og sine egne begrensninger. Det finnes noen få operatører som tilbyr dette i dag, men markedet er stort, og det er vanskelig å vite hvem som er seriøse, avslutter han.

  Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

- Poker har ingen samfunnsnytte
NYTT POKERIKON: Samtidig som Annette Obrestad (19) har blitt Norges nye pokerkomet, vil kulturminister Trond Giske forby overføring av penger fra norske banker til utenlandske spillselskaper.
- SOM Å FLYTTE DE NARKOMANE: Leder av Norges pokerforbund Hanna Nilsson mener den nye loven vil bli lett å omgå og ikke fange opp de som virkelig har problemer.
FOR STRENGT? Mens regjeringen vil stramme inn nettspillpolitikken, ønsker mange et mer liberalt pokerreglement i Norge. Deriblant pokerglade «Drillo», Helene Rask og Kjersti Grini.
BEKYMRINGSVERDIG? En økende andel av telefonene til Hjelpelinjen for spilleavhengige omhandler unge menn som spiller poker på nettet.
FÆRRE AUTOMATPROBLEMER: Mens poker er det mest omtalte pengespillet på Hjelpelinjen for spilleavhengige, har antallet samtaler om spilleautomater sunket dramatisk etter at forbudet trådte i kraft 1. juli.