- Politikk er som telefonsalg

Leserne forteller hvorfor de ikke stemmer i dag.

Les alle lesernes kommentarer på våre debattsider!

«SOM PSYKISK
syk sosialklient med barn, er det ingen partier som taler min sak. Jeg har ingen rettsikkerhet og blir behandlet som en kriminell snylter. Jeg stemte SV ved forrige valg. De lovte å gjøre noe med barnefattigdommen i Norge. Det var bare en grov løgn for å få taburetter», skriver Roy Tore Olsen, som føler seg rettsløs, i denne leserkommentaren på Dagbladet.no.

I denne artikkelen på Magasinet på nett satte vi søkelyset på den største velgergruppen i Norge - hjemmesitterne - og ba leserne forklare oss hvorfor de ikke vil stemme ved dagens valg.

«AP er kun et parti for folk i arbeid. Høyre er for folk med penger. Senterpartiet er for bønder. KRF er for overtroiske. Høybråten er den sleipeste av alle politikere. Venstre er for liberale i innvandringssaker, selv om deres forslag om borgerlønn er bra. FRP er for egoistene. Da gjenstår bare å stemme Rødt. De har en bra fordelingspolitikk, men næringspolitikken og utenrikspolitikken er så talentløs at å gi støtte til dem er utelukket.

Derfor sitter jeg hjemme ved dette valget», avslutter Olsen.

MANGE GIR I DEBATTEN uttrykk for mistillit til politikerstanden, de stoler rett og slett ikke på at noen av partiene evner å få gjennomført politikken sin.

«Politikerene snakker svada og lover masse. I løpet av de neste årene er alle løfter glemt. Tilliten til politikerene er snart lik null! De er kun opptatt av å sverte hverandre», skriver Bente Bergli.

«Jeg har aldri sett en debatt mellom politikere på TV der jeg skjønte hva som ble sagt eller at jeg hadde mulighet til å kontrollere at det som ble sagt faktisk stemte! Journalisten skriver at det er de som er lavest på rangstigen i samfunnet som ikke stemmer. Jeg har en Mastergrad i petroleumsteknologi og jeg har falt av lasset for mange år siden!», skriver «sofavelger», som mener valgkampen ikke er noe annet enn et langt jobbintervju for politikerne.

«Erik» har mistet troen på demokratiet i dets nåværende form i Norge:

- Politikk er som telefonsalg

«Personlig tror jeg mange unge ser på politikk som de gjør med telefonsalg: Lei av å bli solgt politikk hele tiden, uansett hvilket parti, som de ikke uforbeholdt vil takke ja til. Politikere blir ikke lenger oppfattet som ildsjeler som jobber for viktige og progressive saker, de ses på som talerør for hver sin \'parti-propaganda\' som de fleste unge, med rette, vet ikke vil bli gjennomført slik de ble lovet.»

- DE SOM IKKE STEMMER ved valget er først og fremst unge mennesker, og folk som er langt nede i samfunnets statushierarki, sa Karl-Fredrik Tangen til Dagbladet.no tidligere i dag.

- Tillit til partiene i Norge er generelt lav. Folk opplever at det er mye hestehandel i politikken, sa forsker Jon Rogstad.

«Ja da er det klart for nok en valgdag, som går uten min deltakelse. Det er noen ganske enkle grunner til dette, for det er ikke det at jeg ikke bryr meg, det er det at det er veldig vanskelig å få klarhet i noe som helst som bekymrer meg.

Når jeg sitter og ser på en debatt på TV - sitter de der og skal opplyse det Norske folk om sine planer og visjoner. Men gang på gang sitter jeg igjen med flere spørsmål enn da debatten startet», skriver Per i denne leserkommentaren.

FLERE LESERE mener at single blir oversett i valgkampen, til fordel for eldre og barnefamilier.

«Det er faktisk ganske mange som lever alene, frivillig og ufrivillig, men i politikken er det som om vi ikke eksisterer; at vi i denne sammenheng alltid vil være persona non grata, fordi samfunnet idealiserer familieidyllen», skriver K. Kristiansen.

MANGE ER OPPTATT av at man ikke må sløse bort den viktigste sjansen til å være med på å forme din egen framtid:

«Stemmer du ikke har du heller ingen rett til å beklage deg over politikerne», mener «terje».

Men ikke alle er enige i at hjemmesitterne fratas retten til å mene noe hele neste periode.

«Selv om jeg ikke stemmer, har jeg da ikke rett til å være uenig i ting som skjer rundt meg? Selv om jeg ikke er medlem av FrP, har jeg ikke rett til å være uenig i noe FrP gjør?

For at min stemme skal bli «hørt», må partiet jeg velger å stemme på faktisk representere mine meninger, faktisk få makt, og ikke forhandle dem bort i en eller annen hestehandel. Jeg stoler ikke nok på politikere til å tro at de faktisk gjennomfører det. De som faktisk har makt i landet, er ikke på valg», argumenterer «djg».

«Som om det å la være å stemme skulle være en «feil» enkelte begår. Jeg er 100 prosent bevisst på hva jeg gjør.

Det handler ikke om fattigdom eller avmakt, det handler om at politikere ikke appellerer til meg, jeg stoler ikke på dem, de har gang på gang bevist at de ikke er seg sitt ansvar bevisst, de fleste er ikke en gang særlig sympatiske. De får drive på med sitt», skriver «Globoiden».

HVORDAN KAN VI SÅ FÅ hjemmesitterne opp av sofaen?

«Vi har nettbank. Vi må da få ordnet avstemming på nett. Det blir da like sikkert som banken at flere gidder stemme!», foreslår «Kåre R.undlurt».

Et annet populært forslag er å dra til valglokalet, men levere en tom stemmeseddel.

«Jeg skal stemme! Riktignok ser det ut til at jeg kommer til å stemme blankt, siden jeg har mistet troen på politkerne og deres løfter som, uansett hvor små, blir brutt. Vel, blankt eller Rødt, siden de i det minste har ryggrad», skriver leseren «andersbl».

«Du KAN stemme blankt. Da teller du med i frammøtestatistikken. Det gir signaler om at du bryr deg», mener «Tone».

«500.000 blanke stemmer er bedre enn 500.000 hjemmesittere», mener «Ho Chi Min».

OG DAGENS MEST filosofiske kom fra «Helge»:

«Det er noe som ikke stemmer. Det er noen som ikke stemmer. For meg blir dette helt logisk.»

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

6 AV 10 STEMMER: Bare <a href="http://www.ssb.no/kommvalg/main.html">59,3 prosent</a> av de stemmeberettigede stemte ved kommune- og fylkestingsvalget for fire år siden.
BEDRE FØR: Andelen hjemmesittere har økt jevnt siden 60-tallet. Her i lykkeligere tider, ved valglokalet ved Ila skole ved Stortingsvalget i 1957.
SOFASITTERE: Nærmere halvparten av den stemmeberettigede befolkningen sitter hjemme i dag.
STEM BLANKT! Det er bedre å delta i valget uten å stemme på noe parti enn å sitte hjemme, mener mange av Dagbladet.nos lesere.