Politisk kaos i Pakistan

Høyesterett kan kjenne valget av Musharraf ugyldig i dag. Tusenvis i gatene.

TUSENVIS AV tilhengerne til tidligere statsminister Benazir Bhutto demonstrerer i Karachi i dag, og opposisjonen håper på millionoppmøte når hun etter planen kommer tilbake fra eksil i morgen.

Samtidig sitter høyesterett og vurderer om valget av president Musharraf skal kjennes ugyldig, og om Bhutto virkelig kan få amnesti som presidenten har lovet henne i en avtale mellom de to.

En kjennelse mot de to lederne kan kaste landet ut i totalt politisk kaos.

PAKISTANS HØYESTERETT har de siste månedene stadig stått i de politiske begivenhetenes sentrum, og gitt nytt håp til demokratiforkjempere i landet.

9. mars i år ble lederen for høyesterett, Iftikhar Chaudhry, innkalt til hærens hovedkvarter. Med seks uniformerte generaler til stede, ga Musharraf Chaudhry sparken med umiddelbar virkning.

Påstanden var at den egenrådige dommeren hadde misbrukt sin stilling.

Chaudhry blir av enkelte omtalt som eksentrisk og forfengelig, og Musharraf har også anklaget ham for korrupsjon.

MEN DOMMEREN har engasjert seg i en lang rekke saker der folk har forsvunnet, og avgitt flere kjennelser som går direkte mot regjeringen, og dermed gjort seg upopulær blant de mektige.

Han krevde blant annet offentlig granskning av 400 forsvinningssaker i provinsen Baluchistan der han selv kommer fra. Provinsen er preget av uroligheter, og ifølge Economist er forsvinnings-sakene trolig knyttet til den militære etterretningstjenesten i landet. Lederen for etterretningen var en av generalene som ga Chaudhry sparken i mars.

Avsettelsen av Chaudhry førte til demonstrasjoner og kraftige protester, ikke minst fra landets juridiske miljø. Chaudhry, som ikke var spesielt populær før han ble avsatt, ble et symbol på kampen for mer demokrati i landet.

Og i en overraskende kjennelse 20. juli fastslo flere av de andre dommerne i høyesterett at avsettelsen av dommeren var ulovlig og gjeninnsatte Chaudhry, til stor jubel for menneskerettsaktivister og jurister.

Mange har betraktet prosessen som en seier for det uavhengige rettsvesenet i landet og et skritt i retning av demokrati og rettssikkerhet for folket.

MAKTDEMONSTRASJONEN fra landets juridiske miljø kom på verst tenkelig tidspunkt for general Musharraf. Han ble gjenvalgt som president 6. oktober av parlamentet, men bare etter at en rekke parlamentsmedlemmer hadde trukket seg, og etter flere måneder med protester.

Fremfor alt har konstitusjonelt kaos, maktkamp og usikkerhet preget landets politiske prosesser.

Opposisjonen hevder at Musharraf i henhold til konstitusjonen ikke kan bli valgt til president på samme tid som han er hærens øverste leder.

For å imøtekomme protestene har Musharraf lovet å trekke seg som hærsjef innen 15. november.  

MUSHARRAF HAR også inngått en avtale med tidligere statsminister Benazir Bhutto. Hun har levd i eksil siden 1999, under anklager om korrupsjon.

Avtalen innebærer at Bhutto kan stille til valg og starte en prosess for å gjeninnføre sivilt styre i landet, ifølge eks-statsministeren.

Avtalen innebærer også at korrupsjonsanklagene mot henne og flere andre opposisjonspolitikere trekkes, og Bhutto skal etter planen returnere til Pakistan denne uken. Foreløpig ligger det an til parlamentsvalg i landet i januar 2008, og der vil Bhutto stille etter at hun kommer hjem.

Selv om Bhuttos Pakistan People\'s Party som ble grunnlagt av faren Zulfikar Ali Bhutto er det klart mest populære partiet i landet, har mange spurt om Bhutto egentlig er løsningen på Pakistans mange utfordringer.

- Fru Bhutto har vist seg å være en av de mest inkompetente lederne i Sør-Asias historie, hevdet historiker Arthur Herman i Wall Street Journal i juni.

Han fortsetter:

- Hvis hun eller PPP får tilbake makten, vil det etter all sannsynlighet føre landet ut i anarki, og åpne veien for et Taliban-inspirert fundamentalistisk kupp.

USA er et av landene som har presset på for å få til en avtale mellom Musharraf, Bhutto og opposisjonen i landet.

PRESIDENT MUSHARRAF tok makten i Pakistan 1999 i et kupp som foregikk uten blodsutgytelse.

På den tiden var Pakistan nær konkurs, og selv om det internasjonale samfunn fordømte kuppet, var motstanden relativt liten i hjemlandet. Kuppet kom etter 13 år med demokratisk, men kaotisk styre.

De to tidligere demokratisk valgte statsministrene Nawaz Sharif og Benazir Bhutto som satt i to perioder hver, har begge gjentatte ganger blitt anklaget for korrupsjon. Begge har levd i eksil fram til i år.

Nawaz Sharif prøvde i september å vende tilbake til Pakistan, men ble umiddelbart sendt tilbake til sitt eksil i Saudi-Arabia.

MUSHARRAF HAR kompromissløst tatt parti med USA i kampen mot terror, noe den brutale stormingen av Den Røde Moske i sommer viste.

Det har ikke gjort ham spesielt populær i hjemlandet.

Ifølge Economist har Pakistan denne uken opplevd noen av de verste kampene siden 2001 da hæren gikk inn i de lovløse stammeområdene på grensen til Afghanistan. 200 islamister og 50 soldater skal være drept de siste dagene og tusenvis av mennesker har flyktet fra landsbyene sine.

Situasjonen i Pakistan er med andre ord svært komplisert både sikkerhetsmessig og politisk.

«Kanskje kan et rettferdig valg komme ut av det nåværende kaoset», skriver Economist på lederplass. De uttrykker skepsis til både Musharraf og Bhuttos evne til å representere folket.

«Hvis ikke taper demokratiet, og vinneren blir ikke stabilitet, men islamsk ekstremisme», konkluderer tidsskriftet.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

KOMMER HJEM: Tidligere Statsminister Benazir Bhutto hylles av sine tilhengere i Karachi. Hun vender hjem denne uken etter å ha inngått en avtale med Musharraf.
OPPRØR: Denne unge jenta ble brakt til sykehus fra Nord-Waziristan i forrige uke. Kampene mellom islamistiske opprørere og regjeringsstyrker på grensen mot Afghanistan har den siste uken vært verre enn på lenge.
EGENRÅDIG DOMMER: Leder for Pakistans Høyesterett Iftikhar Chaudhry vender tilbake til jobben etter at en dommsstol erklærte avsettelsen av ham som ugyldig.
NY LEDER FOR HÆREN: Etter at han selv måtte love å trekke seg som øverstkommanderende, har Musharraf utnevnt general Ashfaq Kiyani til ny leder for de væpnede styrkene.
VALGET KAN KJENNES UGYLDIG: Høyesterett avgjør i dag.