Populært kjøttmarked

125 000 kjøttsultne gjester kan ikke ta feil. Eller?

-  125 000 GJESTER. Det var så mange som var innom her i løpet av fjoråret. Og ifølge Dagens Næringsliv sikret det millionutbytte til eierne, sa Fredag.

Robinson klødde seg i hodet. Så kom et ettertenksomt «hmmmm...».

-  Hmmm, hva? sa Fredag.

-  Nei, jeg skjønner ikke dette helt. Regnestykket går liksom ikke opp. Vi har jo vært her før og med mindre det har skjedd en ekstrem forvandling siden da, fatter jeg ikke hvorfor så mange åpenbart elsker dette stedet.

Mens de andre restaurantene på Aker Brygge knapt hadde gjester denne småsure vårettermiddagen, gikk det en jevn strøm gjennom dørene til Big Horn Steak House.

-  Det kan jo rett og slett være så enkelt som at det har skjedd en endring, og at de nå serverer enormt spennende mat, sa Fredag.

-  Vi får håpe det er så enkelt, sa Robinson og vinket på kelneren.

FOR 20 ÅR SIDEN åpnet den første Big Horn Steak House i Møllergata i Oslo. I dag finnes det 14 stykker, fra Mo i Rana til Kristiansand -  i tillegg til en på Gran Canaria. Den største ligger på Aker Brygge og står for 40 prosent av omsetningen. Ifølge restaurantens hjemmeside går det unna 40 tonn med storfekjøtt i året.

-  De har jo både lam, spareribs, laks og scampi på menyen, men det blir litt som å gå på Peppes og ikke bestille pizza, sa Fredag og krysset av for «Mexican Pepper Steak», «300 gram», «rå» og «pommes frites» på en liten lapp som fulgte med menyen.

Det er slik det fungerer på Big Horn. Hvis du hører til dem som ikke er spesielt glad i å konversere med servitøren, er dette stedet. Servitøren var ikke så veldig opptatt av Robinson og Fredag heller.

-  Jeg synes det blir litt uspennende, men jeg kan samtidig skjønne det, sa Robinson, som hadde krysset av for en medium rare indrefilet på 200 gram med bernaise og bakt potet til.

-  I motsatt ende av skalaen har du slike overprisete rockekokk-restauranter, der du er helt prisgitt kokkens luner og innfall, sa Fredag og grøsset.

Til forrett hadde de to valgt henholdsvis hvitløkgratinerte reker og rekecocktail (begge kr 90). Skal det være, så skal det være. Og tradisjonelt trenger ikke være ensbetydende med kjedelig.

-  Trenger ikke, nei, sa Robinson og reddet en knøttliten, vassen reke fra en enorm klatt av Thousand Island-dressing.

-  Jeg er heller ikke imponert over de hvitløkmarinerte rekene. Og 90 blanke kroner er klart i overkant, sa Fredag.

SOM FORVENTET ER IKKE Big Horn stedet vinelskere stiller seg i kø. Men til biff hører vin. Robinson og Fredag gjorde som mange andre: Valgte husets røde, ei flaske Solaz 1993 fra Toledo i Spania til kr. 367 -  nesten fire ganger polpris!

-  Jeg trodde «husets» betydde rimelig, stønnet Fredag.

-  Og 54 kroner for 0,4 l pils blir en halvliterpris på nesten 70 kroner. «Billig» er ikke ordet, sa Robinson tørt.

-  Biffen er som smør. Smakfull. Og den er perfekt stekt, sa Robinson. Fredags «Mexican Pepper Steak» var også indrefilet, forskjellen var sausen.

-  Førsteklasses kjøtt. Det er helt riktig. Men tilbehøret?

Nå var det Fredags tur til å si «Hmm...».

OG DET ER GANSKE RART. At man til perfekt kjøtt ikke klarer å by på noe bedre enn en halv, vinterblek og smaksfattig tomat, hermetisk mais og en saus som minner farlig om typen «pose». Og hvorfor i må man på død og liv ha slikt blandingskrydder på pommes frites? Dessertene -  ostekake med bringebærsaus og sjokolademousse -  helt klart anrettet på stedet, gjorde ikke mye for å rette opp inntrykket.

-  Det skal ikke mye til for å heve dette opp til et helt annet nivå, men hvis det er dette folk vil ha, er sjansene små for at det skjer. Never change a winning team, sukket Robinson.

-  Nordmenn er trygghetsjunkies, eventyrlyst i matveien er ikke vårt mest framtredende trekk.

-  Så kan vi diskutere hvor prisbevisste vi nordmenn er. Hvis du tar bort hvetemel og vann, hva er egentlig kiloprisen på Grandiosa for tida? Og er ikke 246 kroner for 200 gram indrefilet med forglemmelig tilbehør stivt?

Robinson trakk på skuldrene.

-  125 000 trofaste gjester synes åpenbart ikke det.

Storvokst: I Norge er det 14 Big Horn Steak House-restauranter, pluss en på Gran Canaria. Robinson&Fredag besøkte den største, på Aker Brygge i Oslo.