Pressemannen

I sin nye film spiller han journalist i Dagbladet. Anders W. Berthelsen (35) er skuespilleren danskene ikke får nok av.

DET HENDER AT FOLK kaller ham Palle eller René på gata - etter fjernsynsseriene Krøniken og Taxi. Ikke i København, riktignok, der er folk for blaserte. Men i mindre byer kan det skje at folks begeistring for å gjenkjenne en TV-helt gjør skuespiller Anders W. Berthelsen en smule forlegen. På ei nettside for fansen hans kan vi lese at han er «kanonsød», «lækker» og «dejlig». I fjor vant han prisen som årets skuespiller for innsatsen i Krøniken. Hadde han stilt til valg, ville han ganske sikkert truet statsministeren.

- To partier ba meg fronte dem i valgkampen, men jeg er fornøyd med å være skuespiller, forsikrer han under et hurtig møte i garderoben på Betty Nansen-teatret i København, der han for tida spiller i to enaktere av Lars Norén: «Stille musikk» og «Kommer og forsvinder».

I disse dager får han en ny identitet også i Norge, som Ulrik Torp, politisk journalist ansatt på prøve i «Dagbladet», ifølge den politiske thrilleren «Kongekabalen».

Filmen hadde premiere på norske kinoer i går. Plottet går ut på at en døende partiformann holdes kunstig i live mens maktkampen utkjempes med ufine midler blant partifellene. Det er et maktspill der politikere, spinndoktorer og pressefolk deltar. Over en halv million dansker har sett filmen, som nylig ble kåret til beste film på årets Bodil-prisutdeling.

- DET VAR SPENNENDE å drive research blant politikere og pressefolk på Christiansborg, forteller Berthelsen, som har innvilget sine norske «aviskolleger» et kort møte. Han stryker en finger gjennom nyanlagt skjegg og gjør et karakteristisk kast med hodet når den blonde luggen faller ned i øynene, akkurat som Palle gjør i «Krøniken». For ordens skyld: Christiansborg er danskenes stortingsbygning; et gedigent slott med spir og søyler. Maktens sentrum.

- Der inne fikk jeg følge en journalist i arbeid gjennom noen dager. Det var interessant å studere hvordan han jobbet, hvem han snakket med, og ikke, hvordan han laget sine intervjuer. Det var lett å se at det eksisterer bestemte «lover» for hva man kan spørre om, og ikke minst hvem som snakker med hvem. Jeg sitter med et inntrykk av at folk er bedre venner på tvers av partigrensene enn innenfor. Innad kjemper man om posisjoner og gjør alt for å skjule negative ting.

- Så du noe som overrasket deg?

- Man lærer jo alltid noe når man dukker ned i et nytt miljø. Det er det som gjør det så interessant å være skuespiller. Mitt håp er at filmen kan få folk til å engasjere seg og interessere seg for politikk. På filmsettet var vi slett ikke sikre på om folk orket å se en film fra et politisk miljø. Mange tror visst at på Christiansborg er det bare søte og hyggelige mennesker. Nå viser dagens virkelighet at alt ikke er idyll. Nylig måtte familieministeren gå av på grunn av privat pengerot, som impliserte hennes mann. Og utviklingsministeren berget seg med nød og neppe da det ble anført mot henne at hennes mann hadde ulovlige ansettelsesforhold på sin svinefarm. «Kongekabalen» er ingen overdrivelse. I en trengt situasjon vil en politiker lyve for å redde sitt skinn. Hvem kan glemme Clinton som sloss mot sexrykter med ordene: «I never had sex with that woman»?

HAN VIL IKKE SI om han foretrekker film, TV eller teater.

- Det er skjønt å veksle mellom sjangrene, sier mannen som ennå huskes fra «Italiensk for begynnere» og «Mifunes sang».

- Filmarbeid blir springende, jeg liker å fordype meg i en rolle for scenen og oppleve den direkte responsen fra publikum. Etter 56 episoder som René i «Taxi» sa jeg: aldri mer TV-serier. Men «Krøniken» er noe annet. Det skal gå ett år mellom hver episode. Slik gis det større mulighet til utvikling.

Innspillingen av suksess-seriens siste del på sju episoder skal starte i slutten av april og vil vare ut året. På skjermen om ett år.

- Vi er alle spente på hva som skal skje videre. Forfatteren skriver for harde livet! Serien skal føres opp til 1972, jeg blir altså en moden mann, med grå striper i håret. Muligens også skjegg. Han trekker smilende en finger gjennom spede bartehår.

I TV-serien så vel som i «Kongekabalen» er Anders Berthelsen far til en datter. Hun spilles av den samme lille piken. Selv er han barnløs.

- Du spør hva jeg gjør ved siden av å være skuespiller? Jeg bruker faktisk ikke så mye tid på annet enn mitt arbeid. Men kanskje skulle jeg bruke mer tid på barn? Ja, jeg håper virkelig på at jeg skal bli pappa en dag. Ellers er jeg glad i å lage mat, til gjester, til meg og min kone, eller bare for å finne ut av det. Østens mat, især japansk, er i skuddet. Jeg lærer.

DET VAR NEMLIG SOM KOKK og kelner Berthelsen startet yrkeslivet, i hjembyen Kolding.

- Nå kan jeg ikke tenke meg noe annet enn å være skuespiller. Liker selv å gå på kino og teater, det gir meg noe å tenke over når det gjelder mitt eget liv. Jeg drømmer ikke om Hollywood. Stellan Skarsgård har gjort en fenomenal karriere både internasjonalt og hjemme, han har levert mange gode roller, både store og små. Men selv ser jeg det som viktigst å lage dramatikk på mitt eget språk.

- Bor det en regissør i magen din?

- Nei, faktisk ikke. Da skulle jeg i så fall ha delt ansvaret med en annen. Ikke alle skuespillere egner seg som regissører.