- Pressen har tegnet en karikatur

Dagbladet tar feil om USA og Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev på lederplass 6. desember at Bush-administrasjonen har fått verden til å frykte at USA skal gå til militært angrep på det iranske atomvåpenprogrammet. Ifølge Dagbladet skyldes dette de «krigerske uttalelsene» Bush skal ha kommet med tidligere i høst. Utenriksreporter Halvor Elvik skrev 5. desember i Dagbladet at den nye amerikanske spionrapporten om Irans atomvåpenprogram «undergraver president George Bushs krigshissing mot Iran». Bush sa at hvis Iran fikk et atomvåpen, ville det kunne utløse Den tredje verdenskrigen.

Hvis vi skal ta Dagbladet og andre nyhetskilder i Norge seriøst når de skriver slike ting, så må det bety at benevnelsen «krigshissing» ikke betyr det samme som det gjorde før. For det har seg nemlig slik at Bush har aldri truet Iran med krig – men har hele tiden advart om at USA ikke vil tolerere et Iran med atomvåpen. Er Bush alene blant verdensledere om det? Overhodet ikke.

Amerikanske og europeiske diplomater har samarbeidet gjennom FN for å stanse Irans atomvirksomhet. Grunnen til det er at det er flere enn bare Bush som frykter at Irans atomprogram er til noe annet enn sivile formål. I en pressekonferanse med Israels statsminister i sommer snakket Bush om seriøse konsekvenser for Iran hvis de ikke etterfulgte FNs krav. Hva slags konsekvenser? Økonomiske sanksjoner – han nevnte ikke militære konsekvenser med et eneste ord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer