Problemet med å telle de døde

Hvordan i all verden ble tapstallene i Irak ti ganger høyere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AMERIKANSKE MYNDIGHETER ga tidlig i Irakkrigen beskjed om at de ikke aktet å kartlegge hvor mange sivile irakere som ble drept i konflikten.

- Vi driver ikke med telling av døde («we don\'t do body counts»), var general Tommy Franks\' berømte uttalelse fra begynnelsen av krigen.

Dermed har det vært opp til organisasjoner og forskningsmiljøer å fortelle den delen av krigshistorien.

Brookings Institutions Iraq Index er en av de mest anerkjente oversiktene, likeså Iraq Body Count, en oversikt laget av en rekke britiske og amerikanske forskere.

MEN FOR EN UKE SIDEN kom altså rapporten som anslo at antallet drepte ikke var rundt 50 000, som er det høyeste tallet de andre institusjonene har operert med, men mer enn ti ganger så høyt: drøyt 650 000.

Det britiske medisinske tidsskriftet The Lancets artikkel har vært førstesideoppslag over hele verden, og på nytt satt krigen i Irak på dagsorden.

Forskerne Gilbert Burnham, Riyadh Lafta, Shannon Doocy og Les Roberts står bak artikkelen, og undersøkelsen er gjennomført av Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Baltimore, og School of Medicine ved universitetet i Bagdad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer