UTSLIPPSFRITT?: - Det er ikke slik at så lenge du kjører elbil, kan du kjøre så mye du vil, for selv om elbilen påvirker klimaet mindre enn andre biler, har den også et fotavtrykk, sier Torjus Folsland Bolkesjø, professor i fornybar energi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UTSLIPPSFRITT?: - Det er ikke slik at så lenge du kjører elbil, kan du kjøre så mye du vil, for selv om elbilen påvirker klimaet mindre enn andre biler, har den også et fotavtrykk, sier Torjus Folsland Bolkesjø, professor i fornybar energi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Prøver du å hjelpe den stakkars kloden vår? Og lurer på om det faktisk nytter?

Gir alle tiltakene oss først og fremst bare renere samvittighet? Eller hjelper det? Vi tok en sjekk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Nordmenn ligger i verdenstoppen i kildesortering. Og ingen andre land har så mange elbiler per innbygger som Norge. Skyter i været gjør også salget av vegetarmat, vi bytter ut plastposer med handlenett, spiser økologisk mat med bambusgafler og kompenserer for kjøp av nye klær ved å levere de gamle til gjenbruk. Alt for å lette våre egne klimafotavtrykk på kloden.

For vi er bekymret: I en undersøkelse gjennomført av European Perceptions of Climate Change i 2017, svarte hele 77 prosent av de norske respondentene at de uroer seg for klimaet. I den samme undersøkelsen var halvparten av oss positive til økte drivstoffavgifter som et klimatiltak.

Men om ikke alle er villige til å bla opp penger for et bedre klima, er det en vilje der til å ta i et tak. Det viser tallene. Men hva viser forskningen? Er elbil virkelig mer klimavennlig enn andre biler? Er varmepumpe bedre enn elektrisk ovn? Har kildesortering noen effekt? Gir alle tiltakene oss først og fremst bare renere samvittighet?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn