Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Prøver du å hjelpe den stakkars kloden vår? Og lurer på om det faktisk nytter?

Gir alle tiltakene oss først og fremst bare renere samvittighet? Eller hjelper det? Vi tok en sjekk.

UTSLIPPSFRITT?: - Det er ikke slik at så lenge du kjører elbil, kan du kjøre så mye du vil, for selv om elbilen påvirker klimaet mindre enn andre biler, har den også et fotavtrykk, sier Torjus Folsland Bolkesjø, professor i fornybar energi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UTSLIPPSFRITT?: - Det er ikke slik at så lenge du kjører elbil, kan du kjøre så mye du vil, for selv om elbilen påvirker klimaet mindre enn andre biler, har den også et fotavtrykk, sier Torjus Folsland Bolkesjø, professor i fornybar energi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn ligger i verdenstoppen i kildesortering. Og ingen andre land har så mange elbiler per innbygger som Norge. Skyter i været gjør også salget av vegetarmat, vi bytter ut plastposer med handlenett, spiser økologisk mat med bambusgafler og kompenserer for kjøp av nye klær ved å levere de gamle til gjenbruk. Alt for å lette våre egne klimafotavtrykk på kloden.

For vi er bekymret: I en undersøkelse gjennomført av European Perceptions of Climate Change i 2017, svarte hele 77 prosent av de norske respondentene at de uroer seg for klimaet. I den samme undersøkelsen var halvparten av oss positive til økte drivstoffavgifter som et klimatiltak.

Men om ikke alle er villige til å bla opp penger for et bedre klima, er det en vilje der til å ta i et tak. Det viser tallene. Men hva viser forskningen? Er elbil virkelig mer klimavennlig enn andre biler? Er varmepumpe bedre enn elektrisk ovn? Har kildesortering noen effekt? Gir alle tiltakene oss først og fremst bare renere samvittighet?

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?