Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Pusser opp til vi slår opp

Nordmenn er verdensmestere i oppussing. For mange går det på ekteskapet løs.

EN DAG SPRAKK DET for Lars Erik. Han hadde vært sammen med kjæresten i åtte år da de kjøpte tomta nord for Oslo. Der skulle huset bygges. Da det endelig sto der, nesten ferdig, var kjærligheten borte. Han hadde brukt all sin tid på tomta for å realisere husdrømmen. Samboeren hadde sittet hjemme og følt seg alene.

Fellestida gikk med til diskusjoner om romløsninger, materialer, økonomi, tidsfrister, en million detaljer - og ikke minst: svigerfamiliens skepsis til hele prosjektet.

- Det var en jungel av konfliktsoner, og hundre avgjørelser som skulle tas hver dag, forteller Lars Erik.

- Et slik prosjekt betyr endeløse diskusjoner om hva som er fint, hva som er dyrt, hva som heller burde vært slik eller slik. Det går fort over styr.

En dag raknet det. Han klarte ikke mer. Hun klarte ikke mer. De gikk fra hverandre, og han fortsatte byggeprosjektet alene.

ARKITEKTER, byggmestre, samlivspsykologer og eiendomsmeklere ser denne historien hver eneste uke. Par som vil oppfylle drømmen om den perfekte boligen, som undervurderer hvor mye som kreves av tid, penger, egeninnsats og god kommunikasjon - og som ender opp med å gå fra hverandre.

- Jeg hadde brukt nærmere tre år av livet på å bygge et hjem for oss begge, med søvnløse netter, store økonomiske utfordringer, og flere tusen timer med arbeid på bygget, forteller Lars Erik, som av hensyn til naboer og familie vil intervjues anonymt.

- Tilbake fikk jeg masse skeptiske spørsmål og anklager om at jeg ikke var nok hjemme.

Fra slutt til sakte: For Siv Hege Lien Bratten bidro oppussingen til å synliggjøre hvor forskjellig hun og hennes tidligere samboer var. Nå tar hun og mannen Jostein seg tid til et glass vin imellom slagene, forteller Siv Hege.
Fra slutt til sakte: For Siv Hege Lien Bratten bidro oppussingen til å synliggjøre hvor forskjellig hun og hennes tidligere samboer var. Nå tar hun og mannen Jostein seg tid til et glass vin imellom slagene, forteller Siv Hege. Vis mer

- Hvordan tolket du det?

- I mine øyne var det en total mangel på respekt for arbeidet jeg hadde lagt ned for å bygge huset vårt, og for hva det ferdige resultatet skulle bli. Alle som bygger hus med mye egeninnsats, vet at du må ofre mye i byggeperioden.

- Vurderte du noen gang å droppe huset?

- Nei. Vi gikk inn i dette sammen, og for meg var dette en milepæl i livet som jeg hadde drømt om lenge - og som jeg ikke ville gjøre flere ganger. Derfor ville jeg gjøre det skikkelig. Hennes reaksjon var å stille seg på sidelinja, og det fungerer ikke når du skal være sammen om noe så stort.

LARS ERIKS HISTORIE er klassisk, men likevel utypisk på ett punkt, fordi det var han som var den sterke drivkraften. Samlivsrådgiverne forteller at det oftest er kvinnen som i utgangspunktet er pådriveren. Hun vil mest, hun vet hvordan hun vil ha det, og han tar på seg oppdraget - mer eller mindre entusiastisk.

- Det er langt flere kvinner som vil pusse opp enn menn her i landet, det er det ingen tvil om, hevder Solveig Vennesland, psykolog og samlivsterapeut med lang erfaring. Hun har møtt flere par der oppussing var hovedårsak eller utløsende faktor bak samlivsbruddet.

- Hos de fleste parene jeg møter, assosierer mennene oppussing først og fremst med merarbeid og pliktoppdrag, som stjeler tid og overskudd. Kvinnene, derimot, bruker fortsatt mer tid på oppgaver i hjemmet - og hun vil ha variasjon og inspirasjon rundt seg. Problemet ligger ofte i å begrense seg.

- Hvordan?

image: Pusser opp til vi slår opp

- Hun foreslår i utgangspunktet bare å pusse opp barnerommet. Men når hun ser hvor flott det ble, framstår resten av huset i et grelt lys. Dermed er sirkuset i gang.

- Ser du fellestrekk hos dem som sliter med samlivstrøbbel rundt oppussing eller husbygging?

- Ja. Hun er oftest pådriveren som maser på mannen for å få jobben gjort, samtidig som hun tar hovedansvaret for barn og klesvask og hverdagspliktene. Snart vil hun at han skal bidra litt mer hjemme også, mens han bruker all sin fritid på byggingen og kjenner presset der.

- Hva har de gjort feil?

- Disse parene har ofte brukt altfor lite tid på økonomisk, tidsmessig og sosial planlegging - de har bare gått i gang. Så sprekker de på mange punkter, så kommer konfliktene, og da har de plutselig kjempemye å diskutere, forteller Vennesland.

SAMTLIGE EKSPERTER som Søndag har snakket med, påpeker hvor farlig det kan være når den ene er mye ivrigere enn den andre. Lars Erik opplevde det i praksis. Familieterapeut Birte S. Lunde møter det på jobb stadig vekk.

- De tre store fellene er mangel på balanse i hvem som bestemmer og hvem som skal utføre oppgavene, uenighet om store valg og den enes fravær fra hverdagspliktene. I et parforhold bør ingen føle seg som en taper over tid når det handler om innflytelse på felles valg, understreker Lunde, som leder Familiekontoret Oslo Sør.

- Hvem eier prosjektet? Det er et viktig aspekt i slike konflikter. Ofte er det slik at den ene er fornøyd med boligen som den er, mens den andre er veldig ivrig på forandring. Da blir det lett et ensomt prosjekt, der diskusjonene kan bli uforsonlige.

- Hvordan tolker du vår enorme iver rundt oppussing?

- Jeg ser ikke på det som noe stort faremoment. Det kan gi store gleder og en hyggelig ramme rundt hverdagen - forfall er jo langt verre. Men mange virker likevel rastløse med stadig nye prosjekter på gang, og jeg hører ofte den ene parten spørre den andre: «Blir du aldri fornøyd?»

- Hva kan ligge bak slik rastløshet?

- Noen bruker det nok som en flukt fra noe som er vanskelig, de forsøker å løse et indre kaos ved å lage mest mulig orden rundt seg. Mens andre rett og slett blir hekta fordi mediene fokuserer så intenst på hvordan vi bør innrette hjemmene våre. Når venner og familie begynner, føler de at de også må hoppe på - selv om ingen egentlig synes det er nødvendig.

FOR HUSET ER IKKE bare noe vi bor i, det er også - enten vi vil eller ei - et signal om hvem vi er. Der ligger noe av kruttet i kranglene om hvordan huset skal se ut. For hva betyr det når man vil helt ulike ting?

- Det er i slike prosesser at forskjellene virkelig trer fram og blir tydelige. Her oppdager parene hva den andre har med seg i bagasjen, forteller psykologspesialist Signe Holst. Som terapeut ved Familievernkontoret i Asker og Bærum opplever hun ofte at husbygging og oppussing blir et tema i terapirommet. Selv om det bare unntaksvis er det første som tas opp.

- Mange av problemene folk kommer med, handler om dårlig kommunikasjon. Når vi begynner å snakke, viser det seg i mange tilfeller at det også ligger et pågående byggeprosjekt i kulissene, forteller Holst.

I fjor brukte Holst et halvt år på å studere sammenhengen mellom boligen og parforholdet. Hun betrakter husbygging og oppussing som det store, moderne kjærlighetsprosjektet.

- Det å bygge er et maskulint kjærlighetsspråk, en måte å vise at man er glad i hverandre på, mener Holst.

Den norske urmannen skal kunne rive vegger og bygge dem opp igjen, skape et hjem for familien. Og det tar ikke lang tid før husbyggingen blir et identitetsprosjekt, noe som definerer hvem vi er.

- Noe av grunnen til at oppussing lett får slike dimensjoner, er at det er få andre prosjekter som på samme måte kan bekrefte kjærligheten og samtidig gi oss noen helt konkrete handlinger og gi mening til det vi fyller felles tid med. Og attpåtil lokke med en stor belønning når alt er ferdig og kan nytes.

I DAG ER LARS ERIK fornøyd med både huset og livet. Eneboligen kom på plass med de mange særegne løsningene han ivret for, og han bor ikke alene: Nå er han lykkelig med ny samboer, har ingen videre byggeplaner - og tar livet med ro. I ettertid har han likevel ikke vanskelig for å se hva han kunne gjort annerledes i løpet av husbyggingen.

- Jeg kunne helt klart ha planlagt bedre på det økonomiske, og ikke minst dokumentert utgiftene underveis grundigere. I tillegg tror jeg kanskje det hadde hjulpet om jeg laget en 3D-tegning av huset slik det ville bli når det ble ferdig. Mange kvinner sliter med å tolke en byggetegning, og jeg ser at mange nå lager modelltegninger - for å forklare hvordan det faktisk vil se ut til slutt.

- Hvilke råd gir du andre som går løs på husbygging eller ombygging?

- Snakk grundig sammen, og sørg for at dere er hundre prosent enige om de store, viktige hovedlinjene. Og vær klar over at det vil ta mye lengre tid og bli mye dyrere enn dere tror. Det blir det nemlig alltid! Husbygging kan være en enorm påkjenning.

Christian Falkenberg har pusset opp tre leiligheter i løpet av noen få år, to ganger med barn i huset.

- DET ER HUNDRE TING å tenke på hver eneste uke i en oppussingsprosess, og det kan ikke gå bra. Husk det! Det endelige resultatet kommer garantert ikke til å bli akkurat slik du hadde forestilt deg, du kan ikke få alt du ønsker deg, og uforutsette ting vil garantert dukke opp. Aksepterer du dét, har du kommet langt, mener Christian og samboeren Elin.

Sammen venter de barn nummer tre i en nyoppusset tomannsbolig på Vindern i Oslo. Deres beste råd er å ta litt lettere på de tingene som ikke betyr veldig, veldig mye.

- Men det er ikke enkelt når det står på, da blir små ting store. Du har så høye forventninger, du vil så gjerne at alt skal klaffe, men jeg kjenner ingen som noen gang har kjørt en slik prosess helt etter planen. Det skjer ikke. Jeg mener ikke at folk skal slutte å drømme, men jeg ser at mange har helt urealistiske forventninger.

- HVORDAN GREIDE dere to dette uten å gå hverandre på nervene?

- Vi har definitivt hatt konfrontasjoner, både om tidsplaner og oppgavefordeling. Det er jo i utgangspunktet et helvete, og noen ganger har vi bare måttet le av hele elendigheten. Men vi har begge vært involvert praktisk og delt på mye av arbeidet, det har vært en fordel. I tillegg til at vi har trent på å svelge kameler, selvsagt.

- Har dere pusset opp for siste gang nå?

- Vi sier jo «aldri mer», men vi vet jo aldri. Du blir jo litt hekta også, og den selektive hukommelsen sørger jo for at vi snart har glemt hvor utrolig slitsomt det faktisk var.

Siv Hege Lien Bratten opplevde at et forhold tok slutt straks huset var ferdig. Nå tar hun og mannen Jostein seg god tid med sitt pågående husprosjekt.

VILLAEN PÅ RÆLINGEN i Akershus var på 100 kvadratmeter da Siv Hege og Jostein kjøpte den i 2003. Nå er den utvidet til 270, selv om det er fortsatt et stykke igjen før alt er klart. De bor komfortabelt, men verken kjellerleiligheten, loftsstua, badet, gangen eller det ene soverommet er helt ferdig. Likevel smiler Siv Hege avslappet.

- Egentlig skulle alt dette vært ferdig for tre år siden, men tidsskjemaene våre har sprukket flere ganger. Det hadde vært deilig å være i mål, men det er viktigere at vi har det bra sammen og tar oss tid til å være sosiale utenfor huset. Dessuten er det jo Jostein som gjør all jobben her, så jeg kan jo ikke akkurat klage heller. Selv om det hadde vært fint å få på plass en kjøkkenvifte snart!

FOR NOEN ÅR SIDEN kjøpte Siv Hege og hennes tidligere samboer et hus som de rev totalt ned innvendig, for så å bygge det opp igjen med kun egeninnsats. Det ble slutten på forholdet.

- Hele den prosessen bidro til å synliggjøre hvor forskjellige vi faktisk var, forteller Siv Hege.

- Han var økonom, opptatt av å spare og nøye med alle detaljene. Jeg var nok ikke fullt så kritisk på verken smådetaljene eller sparingen. Dermed ble det en del diskusjoner underveis som hjalp meg å innse at dette ikke hadde framtida for seg.

SIV HEGE FRYKTER IKKE at husprosjektet de nå jobber med skal ødelegge forholdet.

- Absolutt ikke. Vi har vært enige om de viktigste tingene: vi har jenket oss begge to i flere saker, og vi har brukt mye tid på å snakke godt sammen. Hvis jeg synes det går sakte, må jeg nok skylde meg selv. For ett år siden sto han på så hardt før jul, at jeg ba ham roe ned litt en stund og heller ta et glass vin sammen med meg på kveldene.

Siv Hege smiler lurt.

- Og det skulle jeg kanskje aldri ha sagt?

Denne saken står på trykk i dagens Dagbladets Søndag. Du kan lese flere saker fra Søndags-magasinet på denne samlesiden.

Fikk hjelp: Tor Lahlum og kjæresten Vibeke Bjøve kom problemene i forkjøpet ved å hyre en interiørarkitekt. De fikk brukt kreftene sine mer effektivt og har fått et hus med gode løsninger.
Klarte seg: Elin Gudmundsen og Christian Falkenberg er nettopp i mål med oppussing nummer tre, og feirer med sønnene Mathias (5) og Martin (3). - Det er viktig å innse at ingenting blir helt som du hadde tenkt, oppsummerer Christian.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media