Rå kunst hos Alex

Celina gjør det. Mette-Marit gjør det. Robinson og Fredag gjør det. Går til Alex for å se ham utøve sin kunst - og spise den etterpå.

- NÅ VAR VI HELDIGE.

Robinson og Fredag fikk anvist plass på Alex\' ende av disken. De satte seg godt til rette på de italienske barkrakkene laget av skinntråder og stål, og fikk et velkomstsmil fra selveste sushimesteren. Han fortsatte sitt konsentrerte arbeid sammen med to andre kokker, plassert bak den ovale baren. Easy listening-musikk, hyggelig summing og et nesten fullt lokale ga spisevennene en fin start på kvelden.

- «Feel good» er definitivt min greie - ikke bare på film, men sitte godt på en stol til ti tusen kroner og se på en kokk som lar kniven gli gjennom de flotteste råvarer - mens jeg nyter en japansk øl, smilte Fredag.

EN AV DE OPPMERKSOMME og smilende servitørene hadde anbefalt en japansk Kirin til Fredag, mens Robinson hadde fått gewürztraminer fra Alsace i glasset (kr 90 per glass).

- Utrolig delikat, smattet Fredag, som hadde bestemt seg for rød meny (450 kroner) og fått en Alex sashimi til forrett.

Laks og kveite var skåret i fine skiver, servert med krydret og søtlig soyasaus og garnert med vårløk.

- Jeg blir nesten misunnelig, sa Robinson. - Jeg er ikke misfornøyd med min assorterte sashimi forrett (kr 135), men det så bare så fristende ut med Alex\' saus. Robinson hadde fått en god porsjon fersk tunfisk, kveite, uer og laks i fine skiver sammen med kongereker og en bit kamskjell med lakserogn, som smeltet på tunga.

EASY LISTENING BLE etter hvert endret til klubbmusikk, og lokalet var fullt. Når servitørene ikke var der for å ta imot gjestene som strømmet på, gjorde Alex det.

- Han er virkelig opptatt av at gjestene skal ha det bra, og det er tydelig at han er en mester, for det virker som han husker hva gjestene liker. Sidemannen har fått servert den ene retten lekrere enn den andre, bare med små nikk som bestilling, hvisket Fredag imponert.

De to andre kokkene tryllet også fram det ene kunststykket etter det andre med rolige og nesten dansende bevegelser.

Robinson hadde bestilt fra menyen, og til hovedrett kom en stor tallerken med futo-maki med fritert krabbe, nigri-sushi med kongekrabbe og enda en futo-maki som ikke var bestilt.

Servitøren så det med en gang, unnskyldte og sa det var en feil. Robinson hadde fått en futo-maki Alex spesial, med blant annet ål, i stedet for en nigri-sushi med ål. Kort tid etter sto også to biter sushi med grillet ål på disken. Futo-maki er rullet sushi: altså ris, fisk, tang og eventuelt grønnsaker, som er rullet sammen til en sylinder og delt opp i fem biter.

- Flaks at jeg fikk feil, for alt var godt! Bitene blir i største laget for meg, og ål er ganske kraftig, men det smaker utmerket, gomlet Robinson.

Vinen smakte like bra.

- Denne vinen er faktisk perfekt til sushi. Den har akkurat passe restsødme. Jeg har drukket hvitviner som er blitt for tørre, fordi de har skåret seg med eddikblandingen i risen, mente Robinson.

FREDAG VAR FORNØYD med det japanske ølet til sin hovedrett - et godt utvalg av sashimi, nigri-sushi og maki av laks, kveite, reke, tunfisk, kamskjell, kongekrabbe og den japanske fisken «yellow tale».

- De holder hva de lover i innledningen på menyen. De greier å «finne de gode råvarene og presentere dem i grenselandet mellom tradisjon og utvikling», proklamerte Fredag.

Robinson og Fredag var så fornøyde og mette at dessert ikke var et tema.

Også fordi det så ut som det var akkurat de tre samme dessertene som ved forrige besøk: friske frukter, dagens kake, eller Alex\' dessert.

- Kaka fra Pascal vet vi jo er god, og så er det faktisk helt umulig å stappe i seg mer, stønnet Robinson og bestilte grønn te.

Fredag syntes det var i sunneste laget, og gikk for en dobbel espresso.

- Det får holde at jeg har spist en haug med syltet ingefær som tilbehør i kveld. Det sies nemlig at ingefæren, i tillegg til å rense ganen, hjelper kroppen til å holde forkjølelsen unna.

SUSHI MÅ VÆRE verdens sunneste hurtigmat og de som bor i nærheten av Alex, er heldige. De kan hente elegante esker med mat og ta med hjem.

For oss andre er restauranten absolutt verdt et besøk - selv om det ligger over de andre sushistedene i pris. Kvalitet koster.

Show: Det er fascinerende å se kokkene i arbeid. Garantert ferskt - og rent.