LENIN ER FORTSATT MED: Preger han fortsatt norsk venstreside? Her ligger en henslengt Lenin ingen lenger har bruk for i en bakhage i Romania. Statuen pleide å stå i hovedgata i hovedstaden. Foto: AP/Vadim Ghirda
LENIN ER FORTSATT MED: Preger han fortsatt norsk venstreside? Her ligger en henslengt Lenin ingen lenger har bruk for i en bakhage i Romania. Statuen pleide å stå i hovedgata i hovedstaden. Foto: AP/Vadim GhirdaVis mer

Raddisene som forsvarte Berlinmuren

Ny bok tar oppgjør med venstresidas flørt med autoritære regimer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

DE SISTE TI ÅRENE har vi ledd av ml-bevegelsen, de rare Pol Pot- og Mao-diggerne som fortsatt finnes mer eller mindre rehabiliterte i kulturinstitusjoner landet rundt.

Resten av venstresiden har deltatt i oppgjøret, ledet av professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet. Raddiser har understreket at de kjempet mot AKP, de var medlem i SF, SV eller kanskje DNA. Og slik var også sekterismen på venstresiden, man hatet sine nærmeste mest.

Den siste ml-boka på markedet, «Den store ml-boka», av Jon Ronglien og Nik Brandal, avslutter med å spørre «Kvifor ikkje ei bok om SV-arar?»

Deres svar er nei. Begrunnelsen er at SV er «et hundre ganger så kjedelig prosjekt som (m-l)». De legger til at det ensidige fokuset på maoistene har gjort at resten av venstresiden har sluppet billig unna for sin beundring for anti-demokratiske krefter, og spør: Hva med Kontrast-gjengen, Rune Slagstad, Erik Rudeng, Hans Fredrik Dahl og Helge Rønning? Hvilke holdninger hadde de til planøkonomi?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn