Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Rågodt

Rå fisk kan være så mangt. Et besøk på Nippon Art i Oslo er nok et bevis på det.

-  NIPPON ART. Japansk kunst. Å servere rå fisk høres lett ut, men det er en kunst å gjøre det ordentlig.

Fredag brettet sammen servietten og lente seg tilbake.

-  Og de siste åra er det blitt flere og flere kunstkjennere her i landet. Når du i hovedstaden får kjøpt sushi og dens risløse fetter sashimi på super\'n og i den døgnåpne kiosken på hjørnet, vet vi hvordan det kan og bør smake.

-  Eller ikke bør smake, sa Robinson.

Ifølge restaurantens hjemmesider er Nippon Art Oslos eldste sushirestaurant. Den ble etablert i 1985 på Skillebekk og har siden flyttet via Oslo Plaza til Tordenskiolds gate midt i sentrum. I fjor ble restauranten pusset opp og før jul åpnet den igjen - med nytt, delikat interiør og nye eiere. I større grad enn før understrekes det at japansk mat er mer enn rå fisk.

-  Fondue? Kyllingspidd? Eller kanskje Nippon Art Steak? Okseindrefilet, kyllingfilet og vaktelegg med en spennende peppersaus, leste Robinson fra menyen. -  Tja, hvorfor ikke?

Fredag følte seg også kallet til å prøve noe annet enn rå fisk som hovedrett og bestilte Teppan Yaki, det vil si grillet indrefilet, stekt laksefilet, ristede kamskjell og scampi i teppanyaki saus.

-  Men vi må vel ha noe rått først? undret Fredag.

-  Definitivt, sa Robinson.

Magasinets utsendte endte opp med tre forretter på deling. Først en porsjon sashimi av tunfisktypen Yellowtail, og så to stykk fra rubrikken «Ponzo Apetizers»: Sashimi av kveite og tunfisk med vårløk og asparges i hjemmelaget ponzosaus.

-  Hva er ponzosaus? undret Fredag.

Servitøren fortalte at det var en saus basert på soya, limejuice, riseddik og søt vin.

-  Og masse koriander. Den er virkelig god, forsikret han og gikk for å hente drikkevarene.

Nippon Art er et populært sted for finansfolka som jobber i området rundt, men vinkartet er ikke spesielt imponerende, slik det ofte pleier å være der tettheten av koksgrå dresser er høy og representasjonskontoene store.

-  Det er mye bra her, men til sushi synes jeg øl eller sake gjør seg bedre, mente Robinson.

-  VAR DET «VIRKELIG GOD» servitøren brukte om ponzo-sausen?

Robinson lukket øynene. Fredag kom med en bekreftende mmm-lyd.

-  Dette er nydelig. Sausen er en ting, men fisken! Har du smakt virkelig god fiskefilet, er det ingen vei tilbake. Råmaterialet er tipp-topp, konsistensen helt riktig, temperaturen svalende perfekt og smaken himmelsk.

Faren ved å gå så sterkt ut allerede i starten er at nedturen blir nødt til å komme. Det er nærmest en naturlov. Denne kvelden var intet unntak.

-  Indrefileten er god, grønnsakene er sprø og delikate, peppersausen pirrer og det rå vaktelegget er et morsomt supplement. Absolutt bra, men ...

-  Men hva? lurte Fredag.

Robinson trakk pusten dypt.

-  Det kommer liksom ikke i nærheten av sashimien.

Fredag måtte si seg enig. Kombinasjonsretten okse, scampi, laks, kamskjell, ble servert på ei rykende varm jernplate. Det så spennende ut og smakte fortreffelig. Men likevel.

SERVITØREN INNRØMMET at bare en av dessertene var laget på stedet, så da ble valget enkelt. Grønn te-is. Ikke for å fornærme kokken, men det smakte høyst ordinær kjøpe-vaniljeis iblandet grønne teblader. Med andre ord, ikke spesielt minneverdig.

Minnene om måltidets begynnelse var fremdeles absolutt levende.

-  Jo, det er en kunst, gjentok Fredag. -  Nippon Art skal ha ære for å satse seriøst på andre ting enn rå fisk. Men spørsmålet er om det er noen vits.

-  Egentlig ikke, når de kan få rå fisk til å smake så godt, konkluderte Robinson.

HOLDER MÅL: Nippon Art minner oss om at sushi og sashimi kan være en fest.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling