Ramsalta bror

Idylliske lille Fjällbacka er et yndet feriested for mange nordmenn. Og på restaurant Galären serverer de fantastisk sjøkreps.

-  Vakkert. Det er utrolig vakkert her.

Fredag sto ytterst på flytebrygga og speidet mot sola som var i ferd med å forsvinne i vest. Robinson som sto og så innover mot den pittoreske småbyen, var skjønt enig.

-  Det har du virkelig rett i. Ikke rart at mange nordmenn hver eneste sommer inntar denne kystperlen.

Fjällbacka ligger noen timers kjøretur, eller et par dagers tilbakelent seiltur, fra Oslo og er en av de mest populære stoppestedene for norrbaggar på tur langs den sjarmerende kystlinjen mellom riksgrensen og Göteborg. Mens innbyggertallet i vinterhalvåret er i underkant av tusen, mangedobles det i noen hektiske sommermåneder, hovedsakelig av nordmenn. Den knøttlille byen, med det digre «fjellet» midt i -  med fare for å fornærme broderfolket: det er strengt tatt ikke mer en diger stein -  er også kjent for at Ingrid Bergman gjorde den til et av sine hjem. Hun kjøpte en øy utenfor, og har fått en byste på strandpromenaden. Det sies at hennes berømte jetset-datter Isabella Rossellini med venner og familie er her hver sommer.

-  Hun foretrekker sikkert den svale svenske skjærgården framfor klamme og hete New York på sommeren. For det er ikke et spesielt behagelig sted å tilbringe juni, juli og august, sa Fredag.

Om disse fasjonable newyorkerne, når og hvis de er her, går regelmessig på Restaurant Galären vites ikke. Men sjansen er stor, utvalget av restauranter er begrenset.

-  Dette høres jo riktig bra ut, sa Robinson og valgte Toast Fjällbacka (SEK 92) til forrett og soppravioli med skalldyr (SEK 153) til hovedrett.

Fredag gikk for «Smakprov på havets delikatesser» til forrett, men var litt usikker på hovedretten. Servitøren, en ganske stresset, men samtidig særdeles trivelig representant for standen, anbefalte varmt «Husets fisk og skaldjursgryta» (SEK 147), og satte en voksen porsjon med digre krabbeklør, brød og majones på bordet.

-  Mmm, bra begynnelse, sukket Robinson lykkelig og skylte ned en stor bit hvitt krabbekjøtt med en slurk Tokay Pinot Gris 1999, fra Sick Dreyer i Alsace (SEK 348).

Fortsettelsen var slett ikke verst, men levde ikke helt opp til forventningene. Fredags forrett, «smakprovet» på havets delikatesser, besto av reker, sjøkreps, krabbe, en liten skål hummersuppe, røykt pigghå, røykelaks og gravlaks med sennepssaus.

-  Helgardering. Dette er jo rene koldtbordet på en og samme tallerken, sa Fredag, som kan styre seg for både røykt og gravet laks. Dagsprisen på 187 svenske var heller ikke akkurat gibort-pris, selv om vi her snakker om svenske kroner. Robinsons Toast viste seg rett og slett å være et avansert rekesmørbrød da det kom i følge med rød løk og timiansaus.

Heldigvis steg nivået med hovedrettene.

Robinsons soppravioli kom i en kremet og delikat saus, og kokken hadde vært sjenerøs med både reker og sjøkreps. Spesielt de siste vakte begeistring.

-  Det er lenge siden jeg har fått så store og saftige kreps. Altfor ofte brukes de bare som pynt, imponerende å se på, men skuffende lite mat inni, sa Fredag.

En viktig ingrediens av Fredags «Havets fisk och skaldjursgryta», ved siden av reker og fisk, var nettopp feite, fine sjøkreps.

-  Det må være sesong, sa Fredag fornøyd.

Desserten, jordbærsorbet og gratinerte skogsbær med vaniljeis og sjokolade, satte et behagelig punktum.

-  Raviolien var nydelig, prisnivået er heller ikke avskrekkende, spesielt ikke for oss «norrbaggar», sa Robinson.

-  Ikke et vondt ord om frosne kyllingbryst, sa Fredag, -  men neste gang jeg drar på harrytur reiser jeg hit og kjøper sjøkreps.