Rappet verdens høyeste obelisk

Moussolini sto bak. 70 år etter gis den tilbake.

PLYNDRET OG STJAL. Oppvarmingen til andre verdenskrig tok italienerne i Etiopia.

Fascistene med Benito Mussolini i spissen gikk til angrep på det afrikanske landet i 1935 i et forsøk på å oppfylle stormannsgale drømmer om å bygge et nytt Romerrike. Mussolini ønsket makta i Middelhavet og krevde nye landområder i ei tid da de fleste europeiske land satt på kolonier.

I landet fant italienerne folkets nasjonalhelligdom obelisken av Axum. Den er verdens høyeste, rundt 1700 år gammel, 24 meter høy og veier 180 tonn. Den ble laget i granitt i det fjerde århundret e.Kr.

Og det maktsymbolet ville Mussolini ha. Først denne uka ga italienerne tilbake steinkolossen, nesten 70 år etter at de rappet den.

EN STORMAKT. Italienerne kom til et land som en gang hadde vært en del av et av de fire store kongedømmene i verden, Axumit.

Den store obelisken var fortsatt viktig for etiopierne. Den representerer sentrum i det som en gang var et var verdens mektigste kongedømmer.

Området ble behørig dokumentert blant annet i det gamle testamentet, med dronningen av Saba som legendarisk innbygger. Kong Salamo ga henne alt hun hadde lyst på og bassenget hennes og deler av palasset kan fortsatt tas i besiktigelse i hovedstaden, som fortsatt heter Axum.

Folket her hersket over store deler av Nordøst-Afrika og den arabiske halvøya og inkluderte landene som i dag heter Etiopia, Eritrea, Somalia, Sudan og Yemen. Axum ble bygget opp rundt 100 f.Kr. I løpet av det første århundret var kongedømmet blitt en viktig handelsnasjon.

GROTESK TYVERI. Selvfølgelig måtte den italienske hæren ta med seg dette symbolet på makt. De stjal obelisken i 1937 og brakte den blytunge statuen til Roma på båt fra havna i Massawa.

Der ble den satt opp foran det italienske departementet for Afrika, som senere ble hovedkvarteret til FNs matvareorganisasjon. Her har den stått helt fram til i dag.

EN LANG VEI Å GÅ. I Etiopia har man siden krevd obelisken levert tilbake. Først denne uken gikk det i orden, på mandag kom den siste delen fram, nesten 70 år etter at monstrumet ble stjålet fra dem.

Og det skapte ville tilstander i landet, men jubel og dans i gatene.

- Jeg er svært glad og lettet over at obelisken endelig er tilbake. Jeg tror dette vil føre til en holdningsendring i forhold til landene som har skatter som ikke tilhører dem, sa statsminister Meles Zenawi på flyplassen på mandag.

- Dette er ikke bare en stein, det er et symbol på vår identitet.

FRAKTET HJEM. Etter år med press på italienske myndigheter gikk de endelig med på å levere tilbake obelisken i 1997.

På veien har de støtt på en rekke hindringer, blant annet ble rullebanen i Axum vurdert å være for kort til å ta imot et så stort fraktfly. Veiene til hovedstaden var visst heller ikke bra nok til frakte delene.

Obelisken er den tyngste tingen som har blitt fraktet med fly noen sinne. Rullebanen måtte oppgraderes for å ta imot det russiske transportflyet og veiene ble forbedret. Obelisken ble delt i tre.

I september i år skal obelisken igjen reises der den hører hjemme. Arkeologene er imidlertid usikker på om den kan settes opp på det opprinnelige stedet, der grunnen er gjennomhullet av gravkammer.

Nå håper flere afrikanske land at de endelig kan få sine kulturskatter tilbake fra dem som stjal dem.

- Dette er slutten på min krig mot Italia. Jeg trodde ikke jeg skulle få oppleve at obelisken kom tilbake. Dette er som en gjenfødelse både for meg selv og for Etiopia, sa den 82 år gamle etiopiske soldatveteranen Abebe Aleanyu til Reuters på mandag.

Han er en av de få gjenlevende som med sine egne øyne så hvordan italienerne stjal statuen. Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail:

VIDLØFTIG TRANSPORT:</B> Et russisk transportfly måtte til før de tre delene kunne fraktes med fly tilbake til gamlelandet.
ÅREVIS MED FORHANDLINGER:</B> Denne uka ga forhandlingene med Italia endelig resultater og etiopiske myndigheter skrøt av sine kolleger i Roma.
HAR MANGE OBELIKSER:</B> Rundt om i Axum står obeliskene på rekke og rad. De er imidlertid mye mindre enn hovedobelisken som nå ble gitt tilbake fra Italia.
<B>FEIRET:</B> Obelisken måtte deles opp før den kunne fraktes tilbake til Etiopia. På mandag kom den siste delen fram, og befolkningen var i feststemning. Her danser kvinnene på flyplassen.
<B>ET VIKTIG SYMBOL:</B> Den 1700 år gamle granittobelisKen slik den så ut i Roma før den ble tatt ned. Nå skal den settes opp igjen i Axum. Arbeidet vil ta flere måneder.
STORT OPPMØTE:</B> Flere hundre var møtt opp da obelisken kom tilbake.