Til å bli mør av: Bruk aller helst hestekjøtt eller hjort, ikke noe kjøtt er mørere og bedre. Alternativt indre- eller ytrefilet av storfekjøtt.
Til å bli mør av: Bruk aller helst hestekjøtt eller hjort, ikke noe kjøtt er mørere og bedre. Alternativt indre- eller ytrefilet av storfekjøtt.Vis mer

Rått parti

Hvis det er kos du vil ha, så kjøp en teddybjørn.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

||| En av de smarteste tingene mennesket har gjort, var å mestre ilden. Med ilden kunne menneskene skille seg fra sine slektninger i dyreriket og ta skrittet fra å være først blant likemenn, til å være en klasse for seg selv. Med ilden kom matlagingen, som gjorde farlig mat trygg gjennom å drepe bakterier og mikrober. Konservering av mat ble lettere; vi trengte ikke lenger spise en hel mammut av gangen i frykt for at den skulle bli dårlig. Det frigjorde tid, siden vi ikke lenger trengte å bruke timevis hver eneste på å tygge maten. Som et resultat av ilden og kokingen kunne mennesket spre seg til alle hjørner av verden, vokse i størrelse og antall.

Men fortsatt er det noen som holder seg til den riktig gamle måten. Ifølge den såkalte Rå-mat-bevegelsen er rå mat bedre for oss enn varmebehandlet mat, og det er rå dietter som reklamerer for de mest oppsiktsvekkende resultater. Tittelen på Leslie Kentons bok fra 1984 - «Raw Energy - Eat Your Way to Radiant Health», som sies å ha startet den nye rå-matbølgen, lover mye, og det spørs om ikke Forbrukerombudet ville hatt ett og annet å si hvis boka hadde kommet ut i Norge. Men det er bare fordi man bruker den varmebehandlede verdens målestokk. I den rå verden er det helt vanlig med slike påstander. Her er helbredelse og oppstandelse like vanlig som blant nyreligiøse. Og nå er boka med den klingende tittelen «Raw food på norsk» av Erica Palmcrantz og Irmela Lilja ute på norsk. (Spørs om ikke Språkrådet har ett og annet å si om den tittelen, hvis originaltittel er «Raw Food - på svenska».)

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn