Rasist-drapene ingen ble dømt for

KKK-medlem Edgar Ray Killen er stilt for retten for 41 år gamle rasistiske drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE FORSVANT. De tre borgerrettsforkjemperne James Chaney (21), Andrew Goodman (20) og Michael Schwerner (24) forsvant i 1964.

Det var midt i «Freedom Summer». Unge mennesker fra hele landet kom til Sørstatene for å hjelpe til med å registere svarte stemmegivere. Disse tre var blant de mange som arbeidet frivillig med dette.

Schwerner og Goodman, begge hvite, var frivillige fra New York. Chaney, som var svart, kom fra Mississippi.

Kvelden de forsvant var de på vei til en nedbrent kirke i Neshoba-distriktet sør i Mississippi. De tre skulle granske brannen, som de mistenkte var stiftet av rasister.

PÅ VEI MOT KIRKEN ble bilen deres stanset av politiet.

Politet stoppet dem for å kjøre for fort og kastet dem i fengsel. Sherriffen Cecile Prince, var medlem av Ku Klux Klan. Myndighetene mener han straks tok telefonen i bruk og fikk samlet klansmedlemmene den kvelden.

FBI mener videre at rundt 20 klansmedlemmer satte med å legge planer om å drepe de tre. Og de mener baptistpresten Edgar Ray Killen var en av hovedpersonene i planleggingen.

Etter noen timer på cella ble de tre mennene satt fri. De satte avgårde i bilen sin, men de ble forfulgt. En mob tvang dem ut av veien, halte dem ut av bilen, banket dem opp, skjøt og drepte dem, sier myndighetene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.