Rasist-drapene ingen ble dømt for

KKK-medlem Edgar Ray Killen er stilt for retten for 41 år gamle rasistiske drap.

DE FORSVANT. De tre borgerrettsforkjemperne James Chaney (21), Andrew Goodman (20) og Michael Schwerner (24) forsvant i 1964.

Det var midt i «Freedom Summer». Unge mennesker fra hele landet kom til Sørstatene for å hjelpe til med å registere svarte stemmegivere. Disse tre var blant de mange som arbeidet frivillig med dette.

Schwerner og Goodman, begge hvite, var frivillige fra New York. Chaney, som var svart, kom fra Mississippi.

Kvelden de forsvant var de på vei til en nedbrent kirke i Neshoba-distriktet sør i Mississippi. De tre skulle granske brannen, som de mistenkte var stiftet av rasister.

PÅ VEI MOT KIRKEN ble bilen deres stanset av politiet.

Politet stoppet dem for å kjøre for fort og kastet dem i fengsel. Sherriffen Cecile Prince, var medlem av Ku Klux Klan. Myndighetene mener han straks tok telefonen i bruk og fikk samlet klansmedlemmene den kvelden.

FBI mener videre at rundt 20 klansmedlemmer satte med å legge planer om å drepe de tre. Og de mener baptistpresten Edgar Ray Killen var en av hovedpersonene i planleggingen.

Etter noen timer på cella ble de tre mennene satt fri. De satte avgårde i bilen sin, men de ble forfulgt. En mob tvang dem ut av veien, halte dem ut av bilen, banket dem opp, skjøt og drepte dem, sier myndighetene.

Først etter flere uker ble likene funnet nedgravd ved en demning i området.

INGEN BLE SIKTET FOR MORDENE. 18 menn, inkludert Killen, ble siktet, ikke for mord, men for å ha konspirert mot føderale myndigheter.

Tre år seinere ble Edgar Ray Killen og 18 andre Mississippi-menn stilt for retten i forbindelse med saken. Flere av dem var tilknyttet KKK, og rasehat skal ha vært motivet.

Edgar Ray Killen skal ha vært en lokal leder i KKK på 1960-tallet, under tilnavnet «Predikanten».

Men Killen gikk fri fordi juryen, som besto kun av hvite, var delt i skyldspørsmålet. Sju andre ble dømt til maksimum seks års fengsel for sammensvergelse. Åtte gikk fri.

Edgar Ray Killen har hele tiden hevdet sin uskyld, men hans egen bror vet ikke hva han skal tro.

- Han nekter å snakke om drapene. Jeg vet ikke om han gjorde det eller ikke, sa Jerry Killen i forbindelse med at broren igjen ble pågrepet i år.

DEN 40 ÅR GAMLE drapssaken er nå tatt opp igjen, og den skaper store oversikter i amerikansk presse. I går begynte rettssaken i Philadelphia i Mississippi. Ifølge CNN startet juryutvelgelsen. Det er satt av to uker til saken.

Saken kom opp på nytt i januar i år da Edgar Ray Killen (80) ble pågrepet og siktet for drapene på de tre borgerrettsforkjempere.

- Vi arresterte Killen fordi han har holdt en høy profil, og vi visste hvor han var, sa Mississippi-sheriffen Larry Myers ifølge AP.

Killen ble raskt framstilt for en storjury. Han erkjente ikke straffskyld.

- Ikke skyldig, svarte han tre ganger - en gang for hvert drap han er siktet for.

BLE TIL FILM. Mississippi-saken skapte storm i USA på 60-tallet, og ble et symbol på den svarte borgerrettsbevegelsen. Mange mener saken som et vendepunkt i kampen for borgerrettigheter.

Drapene fikk fornyet oppmerksomhet i 1988, da regissøren Alan Parker fortalte historien på sin måte i suksessfilmen «Mississippi i Flammer».

I filmen spiller Gene Hackman og Willem Dafoe to FBI-agenter som sendtes til Mississippi for å etterforske forsvinningene.

De møter motstand i sørstats-samfunnet, og filmen skildrer hvordan fargede skremmes til taushet. De to FBI-agentene klarer likevel å felle et nettverk av lokale rasister.

Filmen bidro sterkt til at saken ble gjenopptatt, noe moren til Andrew Goodman er glad for.

- Jeg vil ikke ha hevn - jeg vil ha rettferdighet, sa Carolyn Goodman (89) til The Times tidligere i år.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>ARRESTERT I JANUAR:</B> Edgar Ray Killen (80) ble arrestert i januar i år. På 60-tallet frikjent i saken, juryen var delt. I dag må han svare på drap myndightene mener han var med på for 41 år siden.
HEVDER SIN USKYLD: Edgar Ray Killen i en høring i saken mars i år.
LOKAL LEDER AV KKK:</B> Edgar Ray Killen i 1964. Han var en beryktet klansmann, og skal ha ledet en lokal del av oranisasjonen.
DREPT: Ingen ble dømt for drapet på de tre borgerrettsforkjemperne James Chaney (21), Andrew Goodman (20) og Michael Schwerner (24) i 1964. I dag kommer saken opp på nytt.
<B>BILEN TIL DE DREPTE: Ble funnet utbrent den dagen de ble drept.
KU KLUX KLAN: Mange byer i Sørstatene ble dominert av den rasistiske organisasjonen på 60-tallet.
BLE FILM: Filmen «Mississippi i flammer» aktualiserte saken i 1988.