Rått parti

Gå og legg deg, Babette!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Filmen jeg skulle se ble av New York Times beskrevet som «et av de mest overbevisende kunstnerportrettene på film noensinne». Anmelderen, den ofte slemstrenge fornavnsløse A.O. Scott fortsatte: «Den gir den typen dyp, hensettende nytelse, på samme tid enkel og sofistikert, slik som film på sitt beste alltid har lovet.» Det er slike anmeldelser som kan få en til å gå skjelvende inn i kinosalen. Kommer dette til å bli filmen som endrer livet mitt? Eller prøver anmelderen bare å si at den inneholder en 35 minutter lang drømmesekvens?

Og på samme måte som jeg ikke ville nøle med å kalle Mikke Mus Kokebok for et mesterverk, «en leken og sanselig utforskning av skapertrang», er filmen «Ratatouille» alt hva Scott lover, og mer til. Filmen, som har premiere neste uke, er en tegnefilm om en rotte som liker å lage mat, av de samme filmskaperne som lagde «Toy Story» og «Monsters Inc.». Den er også noe så sjeldent som en av de beste matfilmene noensinne. Det var denne filmen «Babettes gjestebud», «Chocolat» og «Volver» varmet opp til.

Egentlig har jeg tenkt at mat kanskje ikke egner seg så godt på film. Et måltid kan brukes til å fortelle noe – om et parforhold, slik frokostscenen i «Citizen Kane», eller om familien, slik den beryktede spagettiscenen i «Tarvelige, heslige og vemmelige» – men den er sjelden noe mer enn et verktøy. Vekslingen mellom intime middager og drap i «Gudfaren» og andre mafiafilmer er en illustrasjon på den særegne blandingen av romantikk og kynisme i mafiamiljøet. Men det sier ikke mer om mat enn det gjør om våpenproduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer