Raus som en østers

På Mares kan servitøren utgjøre en stor del av måltidet og slippe unna med det.

-  KAN DU HUSKE første gang vi var i disse lokalene? Da var den gamle Frogner-leiligheten omgjort til restauranten Petra Sands Kjøkken, sa Robinson til Fredag i et anfall av nostalgi.

-  Det må ha vært for ti år siden, svarte Fredag. -  Og siden Mares overtok har vi vært her både en og to ganger, og uttrykt stort velbehag.

En servitør med lange ører blandet seg inn: -  Det kan nok ha vært for ni år siden. Han som drev her da er nå på Victor øst i byen, opplyste han.

-  Jeg kan huske at det var norsk samtidskunst på veggene da ...

-  Ja, og så var det cross over som gjaldt på kjøkkenet, som så mange andre steder på den tida. Det har jeg altså ikke sansen for. Det var så mye forskjellig at man til slutt ikke visste hva man skulle legge på tallerkenen. Jeg synes man skal holde seg til ett land og én type.

-  Men er det ikke litt ut å ha Dag Thorenfeldt på alle vegger her nå?

-  Ja, det er jeg helt enig i. Uff, de har hengt der altfor lenge, det må være seks år, sukket han og forlot bordet.

-  Nedrakkingen av det tidligere cross over-kjøkkenet var de mest sjarmerende argumentene for et raseskille jeg har hørt til nå, mente Robinson.

 Spansk, men fransk: Mares er en fiske-restaurant som både har en gåselevermeny og nå en vinbar ved siden av.
Spansk, men fransk: Mares er en fiske-restaurant som både har en gåselevermeny og nå en vinbar ved siden av. Vis mer

-  Ja, jeg synes han er festlig. Dessuten er de ikke strengere på det enn at navnet på restauranten er spansk, mens ambisjonen er å være fransk i matveien, påpekte Fredag.

-  Men apropos ensformig. Ser du nabobordet vårt? hvisket Robinson.

Fredag snudde seg.

Der satt direktøren for Nasjonalmuseet for kunst, Sune Nordgren, sammen med fire kolleger, alle kledd i svart fra hæl til hake.

PÅ DETTE tidspunktet hadde Robinson & Fredag allerede kjent godlukten av trøffel i smakskileren fra kjøkkenet, en jordskokksuppe, og fortært et uvanlig godt glass champagne Silver Brut fra Andre Clouet (120,-). Spiseparet hadde også vaglet i et kvarter ved den nye vinbaren vegg i vegg med Mares. Der får du den samme champagnen 35 kroner rimeligere per glass og en rekke godbiter fra det samme kjøkkenet.

Men Robinson ville velge fra hele sortimentet i hovedbutikken.

-  Jeg vil ha østers fra Bretagne først og så velge noe fra foie gras-menyen, konkluderte Robinson.

Servitøren satte seg ned og forklarte forskjellen mellom de fire variantene av den feite gåse- og andelevra. Resten av menyen er stort sett sjø-lig, og Robinson valgte piggvaren, heldigvis stekt med bein.

Fredag gikk for dagens femretter. Den inkluderte kraftig fiskesuppe, kamskjell, torsk og ost.

Det ble satt sammen en raus vinmeny for begge: Med to hovedspor i Pouilly Fumé og Chateau Haut Villon og en rekke avstikkere for hver rett. Etter hvert som måltidet skred fram, ble de ulike flaskene faretruende plassert på hylla over trappa.

-  Deilig, «Sherry with the soup», hermet Fredag etter den kjente lille julaften-klassikeren.

-  Og du får en spesiell hetvin fra Champagne, Ratafia, til gåselevra, lokket servitøren overfor Robinson.

Alt hadde så langt gjort smaksløkene fornøyde. Nå tok Robinson fatt på piggvaren. Den ble raskt fortært inn til beinet. Der ventet høydepunktet.

-  Synes du jeg er ekkel? spurte Robinson etter å ha slafset i seg det deilige fiskefettet av beina.

-  Neida. Bruk servietten, du. Dessuten er jeg litt misunnelig. Den sursøte vårrullen passer ikke helt til torsken, synes jeg.

Robinson og Fredag var imidlertid så fornøyd med oppmerksomheten og innlevelsen til servitøren at de ikke ville gjøre et billig poeng av at kombinasjonen nærmest var en cross over.

DA REGNINGEN kom, ble de enda mer medgjørlig. Med så mange glass gode viner og sjøfriske retter er et par store lapper et rimelig utlegg.

-  Vår servitør må vel være det motsatte av den diskresjonen vi så ofte skryter av hos andre? undret Fredag.

-  Ja, men jeg tror han ser godt an hvilket nivå han skal legge seg på. Jeg tror vi oppmuntret ham til å bli selve definisjonen på «personlig service».